Σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις του ΣτΕ και σε κατεδάφιση του νόμου Παππά υποχρεώθηκε η κυβέρνηση, επαναφέροντας στη Βουλή το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η τροπολογία που ανοίγει πλέον τον δρόμο για τη νέα διαγωνιστική διαδικασία ψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς τα κόμματα της μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, θυμίζοντας το φιάσκο του προηγούμενου διαγωνισμού και ζητώντας επιτακτικά από την κυβέρνηση να μεριμνήσει αυτή τη φορά για τον προληπτικό έλεγχο των πόθεν έσχες των καναλαρχών, ώστε να μην υπάρξουν ξανά «λαγοί» και «βοσκοτόπια», όπως τονίστηκε με έμφαση.

Η συζήτηση για την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας σημαδεύτηκε από υψηλούς τόνους –με τη ΝΔ, τη ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι να θέτουν ως προϋπόθεση για να στηρίξουν την επίμαχη τροπολογία την ύπαρξη ελέγχου των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Αυτό που λέμε με βάση την εμπειρία του προηγούμενου διαγωνισμού, είναι ότι αυτός ο έλεγχος πρέπει να είναι όσο πιο προληπτικός γίνεται κι αυτό πρέπει να νομοθετηθεί, για να ξέρουμε από πού προέρχονται τα χρήματα πριν από τον διαγωνισμό και να αποφύγουμε φαινόμενα βοσκοτοπιών και λαγών», τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ Αννα Ασημακοπούλου. Η ίδια καταψηφίζοντας την τροπολογία συμπλήρωσε επίσης ότι «δεν έμεινε τίποτα όρθιο από τον νόμο Παπά», καθώς μόνο τα τρία από τα 15 άρθρα που περιείχε ο νόμος Παππά δεν έχουν τροποποιηθεί.

Από τη ΔΗΣΥ, ο Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε θέμα «καλής εφαρμογής» του νόμου, ζητώντας «οι συμμετέχοντες να καταθέτουν και μία εγγύηση καλής εφαρμογής», ώστε να διασφαλίζεται πως πρόκειται για πραγματικούς επιχειρηματίες κι όχι για «αχυρανθρώπους».

Από Το Ποτάμι, ο Γιώργος Αμυράς συντάχθηκε πλήρως με τη γραμμή ΝΔ και ΔΗΣΥ υπενθυμίζοντας ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε «ένας υποψήφιος που εμφάνιζε βοσκοτόπια και κατσίκια».

Η κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως ήδη προβλέπεται στον νόμο ο έλεγχος για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου και επιπλέον έλεγχος μετά την ανακήρυξη του υπερθεματιστή. Τελικά, η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

«ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2017». Θέμα ημερών είναι η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε «να βγει το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας από τη ντροπή», υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, καθώς η τροπολογία έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως είπε, γιατί μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση.

«Θα ακολουθήσει σε πολύ λίγες μέρες η δημοσίευση της προκήρυξης και θέλω να πω πως είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του έτους –δεν νομίζω ότι θα μπούμε στο επόμενο –θα έχουμε και τη διεξαγωγή της πολυθρύλητης διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα βγάλει επιτέλους αυτή την ντροπή από το τηλεοπτικό τοπίο και συνολικά από το θεσμικό πλαίσιο της χώρας. Καταλήξαμε στις συγκεκριμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις έπειτα από εξαντλητική συζήτηση με το ΕΣΡ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς, για να προσθέσει: «Τιμή εκκίνησης 250 εκατομμύρια, ελάχιστος αριθμός εργαζομένων τετρακόσια άτομα, πράγμα που θα ενισχύσει την απασχόληση σε αυτόν τον καταταλαιπωρημένο κλάδο της οικονομικής μας ζωής, τον κλάδο των ΜΜΕ. Με την τροπολογία καταργείται η κατηγορία ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου, δηλαδή όποιος θέλει να έχει ειδησεογραφικό πρόγραμμα, πρέπει να πάει στο γενικό περιεχόμενο, όποιος θέλει να έχει ειδησεογραφικό πρόγραμμα πρέπει να συμμετέχει σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία και να μην ελπίζει σε άλλη για να πάρει θεματική άδεια ειδήσεων».