Στη Βουλή μεταφέρονται οι «αερομαχίες» για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ περί αναβάθμισης του ελληνικού στόλου των μαχητικών τύπου F-16 και στο «πιλοτήριο» μπαίνουν πλέον οι αρχηγοί. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει σήμερα απαντήσεις στην Ωρα του Πρωθυπουργού, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στη γωνία καραδοκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει προειδοποιήσει πως αναμένει εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Γραμμή της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι πως από τα 2,4 δισ. δολάρια της συμφωνίας η Ελλάδα έχει «ταβάνι» δαπανών 1,1 δισ. ευρώ, λόγω των μνημονιακών περιορισμών, καθώς και ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί σε βάθος δεκαετίας. Το υπόλοιπο ποσό λέγεται δηλαδή πως θα καλυφθεί με αντισταθμιστικά ή δωρεές από τις ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση αφότου η χώρα θα έχει βγει από τα Μνημόνια, το 2018, με αποτέλεσμα να είναι αβάσιμες τυχόν ενστάσεις των δανειστών. Επίσης, ισχυρίζεται πως μεγάλο μέρος του έργου θα γίνει από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και άρα θα ανοίξουν θέσεις εργασίας –σε αντίθεση με όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ για περισσότερες δουλειές στην Αμερική.

Αυτά τα επιχειρήματα θα επαναλάβει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκμυστηρευόταν σε συνομιλητές του σε αμερικανικό έδαφος το… παράπονό του ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να στηρίξει τη συμφωνία και να κατανοήσει ότι η αναβάθμιση των F-16 ήταν επιβεβλημένη. Επίσης, ο Τσίπρας φέρεται να έλεγε πως δεν έχει αντίρρηση να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ή τη Βουλή, αρκεί να του ζητηθεί –όπως του δίνεται η ευκαιρία, με την ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη. Στις ίδιες συζητήσεις, ωστόσο, ήταν φανερή η προσπάθειά του να κρατήσει και μια πισινή στην όλη υπόθεση, αφού παρέπεμπε για λεπτομέρειες στον Πάνο Καμμένο, τονίζοντας πως ο υπουργός Αμυνας τον έπεισε για την ανάγκη και τις ωφέλειες της συμφωνίας σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Ο ίδιος ο Καμμένος, μιλώντας προχθές στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» και πως η Αθήνα περιμένει «την απάντηση των Αμερικανών», με το τοπίο να ξεκαθαρίζει τις επόμενες 10-15 μέρες. Εκτίμησε μάλιστα ότι το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να πέσει στα 700-800 εκατ. ευρώ, μολονότι λίγες ώρες μετά τις… ανακοινώσεις Τραμπ στον Λευκό Οίκο ο ίδιος έλεγε πως «η Ελλάδα μπορεί να μην πληρώσει τελικά ούτε ένα ευρώ». Επιχειρώντας μάλιστα να θολώσει ακόμη περισσότερο τα νερά, ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε πως μπορεί να μην αναλάβει το πρότζεκτ της αναβάθμισης η Lockheed Martin (αν και καλά πληροφορημένες πηγές τον φέρουν να έχει ήδη έρθει σε συμφωνία, πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ, με στελέχη της εταιρείας), αλλά η Boeing. Η αναφορά της, όμως, από τον αμερικανό πρόεδρο είχε εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και συγκεκριμένα συμφωνία που αφορά τον ιδιωτικό τομέα (σ.σ.: την ανανέωση του στόλου της Aegean).

ΓΚΡΙΝΙΑ… ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ. Ο Πρωθυπουργός δείχνει από την πλευρά του εξαιρετικά ενοχλημένος από το ότι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Τραμπ επισκιάστηκαν από τα F-16. Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι βολές της αντιπολίτευσης, αλλά και οι εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης, Θοδωρής Δρίτσας, Χρήστος Καραγιαννίδης και άλλοι εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους, ενώ επιφυλακτικά αντιμετωπίζει τη συμφωνία η πλειονότητα της ομάδας των 53+, η οποία αναμένει να αναμετρηθεί με τον Τσίπρα στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Αυτές που… αναβλήθηκαν, με επίσημη δικαιολογία τον φόρτο εργασίας του Πρωθυπουργού.

Οι λόγοι των αντιδράσεων είναι πολλοί. Πρώτον, ότι συμφωνίες-μαμούθ για τα εξοπλιστικά δεν συνάδουν με το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ότι ακυρώνουν την προσπάθεια να αγοράσει βούτυρο αντί για κανόνια η κυβέρνηση και να το μοιράσει στους ασθενέστερους, επιδεικνύοντας κοινωνική αλληλεγγύη. Τρίτον, ότι αποτελούν εστίες διαφθοράς, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε στο παρελθόν τη (σημερινή) αντιπολίτευση. Τέταρτον, ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση σε κυβέρνηση και κόμμα και ότι τις χειρίζεται ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο υπάρχει γενικότερη δυσπιστία στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ. Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ εάν σε όλα αυτά προστεθούν ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε τη συμφωνία ο Τραμπ, εκθέτοντας ουσιαστικά τον Πρωθυπουργό, η δουλειά που είχε γίνει στο παρασκήνιο για το κλείσιμο της συμφωνίας πριν ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας αφιχθεί στην Ουάσιγκτον και ιδίως το ότι είναι μόλις η δεύτερη συμφωνία για εξοπλιστικά που έχει καταγραφεί στους μνημονιακούς καιρούς. Ωσάν ειρωνεία, όμως, και οι δύο αυτές συμφωνίες έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: η προηγούμενη ήταν αυτή του 2015 για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (P3-B), για την οποία αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Βουλή (σε ερωτήσεις των βουλευτών του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη και Γιώργου Μαυρωτά) ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ και δεν έχει ακόμη παραλάβει αεροσκάφη.