Ως μέσο πίεσης προς την ευρωπαϊκή πλευρά –και ιδίως τη Γερμανία –για την ελάφρυνση του χρέους επιδιώκει τώρα να χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή μοιάζει μια πρώτη εξήγηση του «ξαφνικού έρωτα» με το Ταμείο, καθώς η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ και οι κοινές δηλώσεις τους έβγαλαν προς τα έξω μια απόλυτη ταύτιση απόψεων που είναι σπάνια έως μοναδική στα επτά χρόνια του Μνημονίου και ειδικά στα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατά τα οποία το ΔΝΤ αποτελούσε θεωρητικώς τον μεγαλύτερο εχθρό της.

Από τη συνάντηση προκύπτει η συμφωνία των δύο πλευρών ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην υλοποίηση του προγράμματος και συνολικά την ελληνική οικονομία, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι για πρώτη φορά εμφανώς γενναιόδωρη στην τοποθέτησή της. Ετσι, διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες του Μαξίμου πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να βάλει προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, οι οποίες θα ξεκινήσουν σε υψηλό επίπεδο στην Αθήνα από την ερχόμενη Δευτέρα, με την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η κυβέρνηση είχε σηκώσει τους τόνους το τελευταίο διάστημα κατά του Ταμείου, σε ένα κλίμα εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτό που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στη «φωλιά» του ΔΝΤ.

Τούτων δοθέντων, διεφάνη ταύτιση ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ η ίδια η Λαγκάρντ έβαλε με τη δήλωσή της στην ατζέντα το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ολα αυτά, με το ενδεχόμενο νέων μέτρων να μην αποτελεί προσώρας κεντρικό ζήτημα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνάντηση, ακόμη και ο «σκληρός» Πολ Τόμσεν συναίνεσε σε αυτό και ουσιαστικά έδειξε προς την πλευρά των Ευρωπαίων για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2018. «Σημασία έχει η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το ΔΝΤ» φέρεται να είπε τόσο εκείνος όσο και η Λαγκάρντ. Πρακτικά, βέβαια, αυτό δεν αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων εάν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Αλλά από το ΔΝΤ είναι προφανές ότι μετακυλίεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η ευθύνη για την απαίτηση να ληφθούν νέα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν αμέσως μετά τη συνάντηση αυτές τις αναφορές, ενώ έδιναν ξεχωριστή σημασία στην αναφορά Λαγκάρντ για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος, εκτμώντας πως επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν στο πλάνο νέοι φόροι ή περικοπές συντάξεων –αν και ήδη έχουν προαποφασιστεί η μείωση του αφορολογήτου και το ψαλίδι στις συντάξεις για την περίοδο 2019-2020.

Οι τράπεζες. Αντίστοιχα, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αιτηθεί το Ταμείο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες –κάτι που αποτελεί μεγάλο φόβο της κυβέρνησης. Αν και επισήμως δεν υπήρξε ενημέρωση εάν το θέμα μπήκε στην ατζέντα της συνάντησης, θεωρείται πως το ΔΝΤ παραπέμπει στην πρόσφατη θέση του πως είναι ικανοποιημένο από τα επικείμενα stress tests των τραπεζών και την ανάδειξη του ζητήματος των κόκκινων δανείων ως προτεραιότητα της επερχόμενης αξιολόγησης.

Το πρόγραμμα. Από τις δηλώσεις, ωστόσο, απουσίασε οποιαδήποτε αναφορά στην πρόθεση του Ταμείου να παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Το θέμα απασχολεί την Αθήνα και ο Τσίπρας φέρεται να υποστήριξε πως το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επιβάλλουν μια οριστική απόφαση από την πλευρά του ΔΝΤ το συντομότερο δυνατόν. Δεν θα πρέπει να περάσει, εξάλλου, απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, στις ομιλίες του ενώπιον ομογενών, επιχειρηματιών και υποψήφιων επενδυτών στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη το 2018, τονίζοντας πως υπερβαίνουν ακόμη και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων.

Η συνάντηση. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ κράτησε περίπου 15 λεπτά, αφού πρώτα η επικεφαλής του Ταμείου υποδέχθηκε στην είσοδο τον –άρτι αφιχθέντα από το Σικάγο –Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, για περίπου 50 λεπτά συναντήθηκαν οι δύο αντιπροσωπείες σε πλήρη σύνθεση, με την ελληνική να αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του Πρωθυπουργού Παναγιώτη Παυλόπουλο και τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλη Ψαλιδόπουλο. Από την πλευρά του ΔΝΤ, εκτός του Τόμσεν, παρόντες ήταν ο προσωπάρχης του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον και ο διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής Χιου Μπρέντκαμπ.