Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 148 ψήφους σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών και μετά από ονομαστική ψηφοφορία το επίμαχο άρθρο 3 που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη.

Ναι στην αλλαγή φύλου είπαν 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «οχι» ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιώς Γεωργία Γεννιά, η οποία αγνόησε τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Στους 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είπαν «ναι» στην αλλαγή φύλου αθροίστηκαν οι έξι βουλευτές του Ποταμιού και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις που διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του Πάνου Καμμένου.

«Η σημερινή ψήφος είναι ψήφος για αξιοπρέπεια, ισοπολιτεία, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά. Ας κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους ευάλωτους, αδύναμους και αδικημένους συνανθρώπους μας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Αναφερόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, επεσήμανε ότι πρέπει να ακούμε αυτούς που από άμβωνος κηρύττουν την αγάπη, την ισότητα και την φιλαλληλία».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, που καταφεύγει σε υπερβολές και ακρότητες. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να λαϊκίσει και να διχάσει την κοινωνία για να πείσει δήθεν ότι έχει προοδευτικό πρόσημο», προσέθεσε.

Λεβέντης: Να σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες της Εκκλησίας

Την άποψη ότι «θα δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα εάν ψηφιστεί η αλλαγή φύλου» εξέφρασε, από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης συμπληρώνοντας ότι «τους δίνουμε κάτι που πάει κόντρα στη φύση».

Ο κ. Λεβέντης επετέθη στην κυβέρνηση λέγοντας: «Με 35% πήρατε την εξουσία. Τι νομίζετε ότι είστε; Δικτάτορες και αγνοείτε την εκκλησία και τους πάντες;».Αναφερόμενος δε στο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «το να αλλάζει ο άνθρωπος τη φύση του είναι ανώμαλα πράγματα» σημειώνοντας ότι η άποψή του αυτή δεν είναι ρατσιστική.

Μιλώντας για την εκκλησία ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι «η εκκλησία δεν νομοθετεί αλλά θέλει να σέβεσαι τις αρχές της» και απευθυνόμενος στο σώμα ρώτησε: «Εστειλε ποτέ επιστολή η εκκλησία στους βουλευτές που υποδείκνυε τι να ψηφίσουν; Όχι. Αλλά θέλει να σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες της».

Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε και στην καινούργια εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, για τη χθεσινή της τοποθέτηση σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «οι διεμφυλικοί είναι εγκλωβισμένοι σε ξένο σώμα».Αναφερόμενος στην Ευρώπη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε «εγώ από την Ευρώπη παίρνω τα καλά της, όχι αρχές και αξίες. Κανονικά εμείς οι Έλληνες έπρεπε να δίνουμε στην Ευρώπη τις αξίες μας. Τι είμαστε; Φραγκολεβαντίνοι; Εάν είναι έτσι να φέρουμε τότε και έναν έπαρχο να μας κυβερνάει».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο αλλά τάσσεται υπέρ του να δοθεί εργασία και σύνταξη στα «άτομα αυτά».

Μητσοτάκης:Η ΝΔ δεν ψηφίζει την πρόταση της κυβέρνησης

Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την ταυτότητα αλλαγής φύλου.

«Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες με λιγότερα δικαιώματα και δεν μας ενδιαφέρει αν αυτό αφορά λίγους» τόνισε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίδειξη ψευτοπροοδευτισμού, ότι εκμεταλλεύεται τα διεμφυλικά άτομα, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν ψηφίζει την πρόταση νόμου της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε από την πλειοψηφία να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ.

Η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι αυτονόητη αναγκαιότητα είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η παράταξή του διαχρονικά έχει αποδείξει έμπρακτα τον σεβασμό της στα δικαιώματα. «Είμαστε η παράταξη που έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο ίσων δικαιωμάτων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Είναι κωμικό να έρχεστε και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού. Αυτά τα μαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕΛ, τον παρτενέρ σας σε αυτό τον αλλοπρόσαλλο θίασο που λέτε κυβέρνηση. Από ότι βλέπω δεν τους έχετε πείσει όλους, αναμένω να δω αν θα ψηφίσουν όλοι το νομοσχέδιο, ώστε να υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη».

Κατηγόρησε, επίσης, τον Πρωθυπουργό ότι φέρνει το νομοσχέδιο εσπευσμένα λίγο πριν από τον προϋπολογισμό σε μία «απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψετε την καθολική σας αποτυχία σε όλους τους τομείς».

Απαντώντας στη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα – και λέγοντας «Θα σας παραδώσω εγώ τώρα ένα μάθημα» – σημείωσε: «θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο ταυτότητας φύλου. Το έχει καταστήσει υποχρεωτικό η πρόοδος των κοινωνιών και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, πέρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πάνω απ όλα μιλάμε σήμερα για ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε στο περιθώριο ανθρώπους που παλεύουν σε ένα περιβάλλον δύσκολο. Η Πολιτεία οφείλει να τους δώσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να καταργήσει αναχρονιστικές διατάξεις, όπως ότι η αλλαγή ταυτότητας απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Θέλω να θέσω και ένα ερώτημα σε όσους αντέδρασαν: τι θα κερδίσουν όσοι απορρίπτουν κάθε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα; θα πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν φυλακισμένοι στο ίδιο τους το σώμα; Όσοι το υποστηρίζουν απλώς υπεκφεύγουν».

Ασκησε όμως σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που έφερε το νομοσχέδιο και για τη «μεθόδευση» που ακολούθησε. «Η κυβέρνηση αντί να συνεννοηθεί με τα κόμματα, τους φορείς, να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να ζητήσει τεκμηριωμένα την άποψη της επιστημονικής κοινότητας, επέλεξε να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι…Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και ανεύθυνο, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τις απαραίτητες συναινέσεις και προβοκάρει την Εκκλησία της Ελλάδος για να επιδείξει τον δήθεν προοδευτισμό της. Αναζητά ο κ. Τσίπρας άλλοθι για την πολιτική της άγριας λιτότητας» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ταυτότητα φύλου αποτελεί ζήτημα αυτοπροσδιορισμού, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: «Απαιτείται όμως για μία τέτοια απόφαση ωριμότητα, που μόνο η ηλικία μπορεί να εξασφαλίσει. Για εμάς είναι αδιανότητο στα 15 να απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά να επιτρέπεται το άτομο να λάβει μία τόσο σημαντική απόφαση. Επίσης, η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο μία φορά και όχι δίχως ιατρική γνωμάτευση. Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η επιλογή της απόφασης είναι ενσυνείδητη και ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για ανήλικα τέκνα, εφόσον υπάρχουν».

Αντιμετωπίζετε το ζήτημα με ανευθυνότητα είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συνέχισε: «δεν ενδιαφέρεστε πραγματικά, θέλετε να κάνετε ένα ακόμη σόου προοδευτισμού την ώρα που ασκείτε την εξουσία με τον πιο συντηρητικό τρόπο».

Κλείνοντας, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να ψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ. «Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας. Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ψηφίσουμε τη δική μας πρόταση νόμου» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Χρησιμοποιείτε ακόμη και τα διεμφυλικά άτομα για να ξεφύγετε από τα αδιέξοδα που έχετε φέρει τη χώρα.Εμείς τους λέμε να ακολουθήσουν τον δρόμο που έχουν διαλέξει έστω κι αν είναι δύσβατος, αλλά να έχουν πάρει την απόφασή τους συνειδητοποιημένα».

«Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχηση με ακραίους συντηρητικούς κύκλους» κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε τη ΝΔ ότι άλλαξε θέση στο νομοσχέδιο μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, συνδέοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη στάση της Εκκλησίας. Ειδικά για την Εκκλησία, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ακραίων φωνών και τις απειλές σε βάρος βουλευτών ότι θα κηρυχθούν αποσυνάγωγοι. Ένταση πυροδότησε η αναφορά του κ. Κοντονή στη Χρυσή Αυγή. «Είπατε ότι το κόμμα σας αγωνίζεται για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία. Για του Χριστού την πίστη την αγία σκοτώσατε τον Φύσσα; Για του Χριστού την πίστη την αγία κυνηγάτε τους μετανάστες και υπάρχουν αμετάκλητες καταδίκες των δικαστηρίων; Αυτά, για του Χριστού την πίστη την αγία τα κάνετε; Αυτά να μας πείτε και να μην εμπλέκετε τη θρησκεία με τις αθλιότητές σας και τη δολοφονική δράση σας, διότι ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης και εσείς είστε η πολιτική παράταξη του μίσους και της μισαλλοδοξίας» ανέφερε ο υπουργός, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Κοντονής:Είστε σε πλήρη αντιστοίχηση με ακραίους συντηρητικούς κύκλους

«Δείχνετε υποκρισία και φτηνό μικροκομματικό λόγο, μόνο και μόνο για να βρεθείτε σε αντιστοίχηση με ορισμένους ακραίους συντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι αυτή την ώρα έχουν ξεσπαθώσει κατά της ρύθμισης που αφορά συνανθρώπους μας» σημείωσε ο κ. Κοντονής, ζητώντας τον λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. «Περιμέναμε κάτι ουσιαστικό να ακούσουμε για την άρνηση του κ. Μητσοτάκη, για την άρνηση της ΝΔ, να υπερψηφίσει τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο για το οποίο είπε ότι διαπραγματεύεται ατομικά δικαιώματα αλλά δεν το ψηφίζει» σχολίασε και πρόσθεσε ότι της κατάθεσης του νομοσχεδίου προηγήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων των εμπλεκομένων με το θέμα, ενώ έχει τεθεί εδώ και μήνες σε διαβούλευση. «Αντίθετα, η ΝΔ, που από δεκαετίες κυβερνά αυτόν τον τόπο, δεν έφερε κανένα νομοσχέδιο. Προφανώς, τότε δεν ήξερε τα ατομικά δικαιώματα, δεν ήξερε γι’ αυτούς τους αόρατους ανθρώπους, αλλά σήμερα ήρθε να κάνει κριτική και να ισχυριστεί ότι αυτό γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους, όταν η ίδια είναι που έχει μεταβάλει στάση και όταν η ίδια ήρθε στη Βουλή για να πει ότι δεν ψηφίζει νομοσχέδιο που δίνει διέξοδο σε μία κατηγορία συνανθρώπων μας που τόσα χρόνια βρισκόταν στο περιθώριο» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επίσης, επέκρινε τη ΝΔ ότι «από την τελευταία συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής μέχρι την Ολομέλεια, είχε τη φαεινή ιδέα να καταστρώσει νομοσχέδιο, που προφανώς κατέστρωσε στο πόδι και προφανώς έγινε για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής, διότι η ΝΔ έχει αλλεργία με τα ατομικά δικαιώματα».Σχετικά με τη διάταξη της φυλομετάβασης από τα 15 έως τα 17 έτη, ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι υπάρχει πρόνοια για την προϋπόθεση να έχουν γνωμοδοτήσει ειδικοί επιστήμονες, πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τη στάση της Εκκλησίας: «Υπήρξαν ακραίες φωνές από την πλευρά της Εκκλησίας, περί αποκλεισμού βουλευτών από τις εκκλησίες που θα ψηφίσουν. Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος μητροπολίτης -και εύχομαι να υπάρχει κάποια λανθασμένη μεταφορά όσων έχει πει- τι θα κάνει με τους δικαστές, οι οποίοι είχαν προηγηθεί του νόμου; Θα κλείσει και σε αυτούς την πόρτα της εκκλησίας; Τι θα κάνει με το σύνολο της κοινωνίας, η οποία θέλει μία ρύθμιση επιτέλους γι’ αυτά τα ζητήματα, γιατί είναι καθήκον της πολιτείας και καθήκον οποιουδήποτε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου να αντιμετωπίζει τον συνάνθρωπό του με αίσθημα ευθύνης και φιλαλληλίας».