Σέρνονται οι αποκρατικοποιήσεις και μαζί με τις καθυστερήσεις αυξάνονται και οι πιέσεις των δανειστών προς την κυβέρνηση να ανεβάσει ταχύτητες επικαλούμενοι ως παράδειγμα τις περιπέτειες στο Ελληνικό. Οπως χαρακτηριστικά λένε στα «ΝΕΑ» πηγές του κουαρτέτου, «οι ιδιωτικοποιήσεις καταγράφουν αργή πρόοδο και ιδιαίτερα μπερδεμένα είναι τα μηνύματα όσον αφορά το Ελληνικό». Επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις στο έργο «προβληματίζουν όχι μόνο γιατί τα θέματα είναι γνωστά καιρό τώρα (δασικό, αρχαιολογικό), και άρα θα έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί, αλλά και επειδή κλονίζουν ευρύτερα την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι εταίροι να γίνονται δέκτες σχετικών παραπόνων». Προσθέτουν, δε, ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δανειακής συμφωνίας, η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά και από την υλοποίησή τους εξαρτώνται οι μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στις περιπέτειες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναφέρθηκε και ο Τόμας Βίζερ στη χθεσινή συνέντευξή του, φέρνοντας επίσης ως παράδειγμα την επένδυση του Ελληνικού. «Σέρνεται και σέρνεται», είπε χαρακτηριστικά για το έργο ο πρόεδρος του EuroWorking Group, για να προσθέσει ότι “ειδικότερα οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της αγοράς ακινήτων δεν έχουν προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς”.

Από την πλευρά του ο Στέργιος Πιτσιόρλας επανέλαβε χθες ότι “όσοι λένε πως δεν θα γίνει το έργο θα διαψευστούν”, ανέφερε ότι “είμαστε στο παρά ένα για να υποβληθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Σχεδίου Ανάπτυξης στο ΣτΕ”, ότι ετοιμάζεται παράλληλα ο νόμος για τα καζίνο και το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2018.

Αλλά όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εμφανίζονται λιγότερο ασιόδοξοι από τον υφυπουργό Οικονομίας. Χαρακτηρίζουν ως «μεγαλεπήβολο στόχο» ακόμη και το καλοκαίρι του 2018 να δούμε μπουλντόζες στο πρώην αεροδρόμιο αφού στο δασικό και ειδικά στο αρχαιολογικό όχι μόνο πήγαν πίσω τα χρονοδιαγράμματα, αλλά περιπλέκουν περαιτέρω τα πράγματα. Ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο που αμφότερα τα ζητήματα επιλυθούν εντός του Σεπτεμβρίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν προσφυγές στο ΣτΕ –στο μεν δασικό από το Κίνημα Κατά του Ελληνικού, στο δε αρχαιολογικό από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.