Θέμα χρόνου εξακολουθεί να είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, ενώ αγκάθι αποτελεί το αλμυρό επιτόκιο που ζητούν οι ξένοι επενδυτές.

Μετά την αναθεώρηση των σχετικών σεναρίων, με βάση τα οποία η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση ακόμη και χθες, νεότερες πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμβεί και μετά την προσεχή Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα και θα παρουσιαστεί η έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Χθες, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν δόθηκε το σήμα για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών και τώρα όλα παραπέμπουν στο αμέσως επόμενο διάστημα που θεωρείται κρίσιμο για να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Τραπεζίτες που είναι σε θέση να γνωρίζουν επιβεβαίωναν τις προθέσεις της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές. Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι «δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου όχι με βάση τις φημολογίες, αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αναμενόμενη κάλυψη της έκδοσης του ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να γίνει με ιδιαίτερα αλμυρό επιτόκιο. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αυτό αναμένεται να υπερβεί το 4%, ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι 1,2%. Και αυτό την ώρα που οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους μήνες του έτους θεωρείται ότι έχουν καλυφθεί μετά την έγκριση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Χθες και οι «Financial Times» σε ρεπορτάζ τους στην ηλεκτρονική τους έκδοση αναφέρονταν στα σχέδια της κυβέρνησης να βγει στις αγορές αυτή την εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη. Το ρεπορτάζ επικαλούνταν τραπεζίτη που εκτιμούσε ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια για την κάλυψη του ελληνικού ομολόγου. «Οι αγορές έχουν ανοίξει για την Ελλάδα» δήλωνε στο ίδιο δημοσίευμα άλλη τραπεζική πηγή. Αλλωστε αυτό επιβεβαιωνόταν ήδη από την περασμένη εβδομάδα από δηλώσεις εκπροσώπων μεγάλων ξένων τραπεζών, οι οποίοι προεξοφλούσαν την ισχυρή ζήτηση που θα συναντούσε η έκδοση πενταετούς ελληνικού ομολόγου εξαιτίας του υψηλού επιτοκίου του.

Το αλμυρό επιτόκιο είναι, εξάλλου, ο λόγος για τις ενστάσεις που διατυπώνονται εντός και εκτός της χώρας απέναντι σε μια άμεση προσφυγή για δανεισμό από τις αγορές. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι «είναι νωρίς ακόμη» για μια έξοδο στις αγορές και καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει πρώτα σε 2-3 εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις πριν κάνει την κίνηση αυτή. Αλλά και διεθνείς αναλυτές κύρους προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην αναλάβει το ρίσκο να πληρώσει τσουχτερό επιτόκιο σε μια έξοδο που και ακριβή είναι, και δεν διασφαλίζει τις συνθήκες σταθερής αποκατάστασης της εξόδου της χώρας στον δανεισμό από τους ξένους επενδυτές.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της, επιθυμούσε το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών πριν από τη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία θα εξεταστεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η έκθεση του Ταμείου, όπως είναι ήδη γνωστό, θα χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και θα ζητεί από του ευρωπαίους δανειστές της χώρας να αποσαφηνίσουν τα μέτρα για μια νέα διευθέτηση του χρέους, προκειμένου το Ταμείο να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με ποσό που δεν υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Ετσι εκτιμάται ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές, το οποίο θα ήθελε να προλάβει η κυβέρνηση με την έκδοση του ομολόγου έως την Πέμπτη. Για την Παρασκευή, πάντως, έχει προγραμματιστεί και η ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.