Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά την Τρίτη με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα μεταξύ των χωρών του Κόλπου, ανέφερε ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου, μετά την απόφαση των αραβικών κρατών να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.

«Το μήνυμά του ήταν ότι χρειαζόμαστε ενότητα στην περιοχή για να πολεμήσουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό να είναι ενωμένος ο Κόλπος για την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters.

Συνομιλία Πούτιν – Αλ Θάνι

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον εμίρη του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι πως η στάση της Ρωσίας παραμένει ότι οι καταστάσεις κρίσεων πρέπει να επιλύονται με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, μέσω «διαλόγου», όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Πούτιν και ο αλ Θάνι επίσης συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κατάρ, κατά κύριο λόγο στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Ερντογάν: «Οχι» σε απομόνωση και κυρώσεις

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απομόνωση του Κατάρ, με την επιβολή, μεταξύ άλλων, κυρώσεων εναντίον του εμιράτου, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, και τόνισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η κρίση.

«Δεν θεωρούμε αποτελεσματικό το μέτρο επιβολής κυρώσεων στο Κατάρ. Σε μια περίοδο που ιδιαίτερα χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συνεργασία, αυτή η κατάσταση δεν θα ωφελήσει κανέναν στην περιοχή μας», ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να προωθεί τις διμερείς της σχέσεις με το Κατάρ και κατέληξε: «Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λύσουμε αυτήν την κρίση».

Ουδέτερη στάση κρατάει το Ιράκ

Η ιρακινή κυβέρνηση δεν συντάσσεται με κάποια πλευρά στην διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου και του εμιράτου Κατάρ, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Δεν είμαστε μέρος αυτών των διαφορών, εξακολουθούμε να διατηρούμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες», τόνισε ο ιρακινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη.

Ο Αμπάντι δεν σχολίασε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ένα από τα στοιχεία της κρίσης αυτής ήταν τα χρήματα που πλήρωσε τον Απρίλιο το Κατάρ στις σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, ώστε να απελευθερώσουν μέλη της βασιλικής οικογένειας που είχαν απαχθεί στο Ιράκ το 2015.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει στον έλεγχο της παραμεθόριας περιοχής με τη Συρία σε συντονισμό με τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ, προέδρου της Συρίας, χώρας σύμμαχο του Ιράν.

«Εχουμε επικοινωνίες με τη συριακή κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε τα ανατολικά τμήματα της Συρίας και έχουμε έναν στόχο, που είναι η συντριβή του Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», πρόσθεσε.

Το σχόλιό του ερμηνεύεται ως απόρριψη της συνεργασίας με τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ, και μάχονται επίσης τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Εντούτοις, ο Αμπάντι σημείωσε ότι δεν θα επιτραπεί σε ένοπλες οργανώσεις να περνούν τα σύνορα από το Ιράκ στη Συρία, προφανής αναφορά σε σιιτικές πολιτοφυλακές που έχουν τη στήριξη του Ιράν και πολεμούν στο πλευρό του Ασαντ.

«Η είσοδος στη Συρία θα δημιουργήσει διεθνείς επιπλοκές που δεν χρειαζόμαστε», κατέληξε.