Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση των χώρων και των κτιρίων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό από πρόσφυγες. Η επιχείρηση εκκένωσης των τριών δομών ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί της Παρασκευής.Λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι ξεκίνησαν από το Ελληνικό, τα πρώτα τρία πούλμαν με οικογένειες προσφύγων και μεταναστών με κατεύθυνση τη δομή φιλοξενίας της Θήβας.

Σύμφωνα με παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς εντάσεις.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για το μεταναστευτικό και τη χώρα μας. Μετά από καιρό, περίπου 18 μήνες, έκλεισε οριστικά το Ελληνικό. Ενεπλάκησαν πολλοί φορείς στην προσπάθεια εκκένωσης του Ελληνικού, η δουλειά ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες τουλάχιστον, και σήμερα έγινε η τελική φάση, χωρίς την άσκηση της παραμικρής βίας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Mεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας από το νεοσύστατο κέντρο προσφύγων στη Θήβα, μία δομή που φιλοξενεί ήδη από το μεσημέρι, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών και προσφύγων – κυρίως οικογενειών – μετά την εκκένωση του Ελληνικού.

Αυτή η δομή αναμένεται να υποδεχθεί 800 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς αποτελείται από 65 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα αλλά και 65 κοντέινερ.

Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν παραταχθεί από το πρωί έξω από τις δομές, ενώ είχαν αποκλείσει και την είσοδο στο χώρο. Συνολικά εννέα πούλμαν, μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και αστικά λεωφορεία μετέφεραν τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, οι οικογένειες που διέμεναν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα. Τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.

Περίπου το 10% δεν είχαν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδρούσαν στη μεταφορά τους θα υπήρχε διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.Το βράδυ της Πέμπτης μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους.

Σύμφωνα πάντως με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Απρίλιο και τον Μάιο μετακινήθηκαν από τους τρεις χώρους 351 ευάλωτα άτομα και οικογένειες με μικρά παιδιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής.

«Συμπληρώνονται 20 μήνες λειτουργίας μιας δομής που ήταν να λειτουργήσει προσωρινά για λίγες ημέρες. Ευχόμαστε οι πρόσφυγες να μην πάνε σε ένα νέο «Ελληνικό» αλλά σε συνθήκες διαβίωσης καλύτερες από εδώ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερώνεται και τα ΜΜΕ πρέπει να καταγράφουν τι συμβαίνει», δήλωσε οδήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Αντιδράσεις για την επιχείρηση εκκένωσης υπήρξαν από αλληλέγγυους που βρίσκονται έξω από τις δομές. Όπως επισήμανε η Μαρία Μπικάκη από τον Συντονισμό Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό των Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων (ΣΥΠΡΟΜΕ), «χθες μάθαμε ότι σήμερα θα μετακινηθούν πρόσφυγες αλλά δεν τους έλεγαν που θα πάνε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί οι πρόσφυγες δεν απαντάνε στα τηλέφωνα και πιστεύουμε ότι τους έχουν συλλάβει. Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν στις πόλεις, σε διαμερίσματα και να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη. Ζητήσαμε να μπούμε μέσα ως παρατηρητές αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό».