«Ρώτησα αν είχε ελεγχθεί η αλληλογραφία και μου είπαν πως είχε ελεγχθεί» φέρεται να δήλωσε, την Τετάρτη, στην πρώτη επίσημη κατάθεσή του στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου παραμένει για νοσηλεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο κ. Παπαδήμος ουσιαστικά επιβεβαιώνει όσα ήδη γνωρίζουν από την έρευνα οι Αρχές, ενώ φέρεται να μη θυμάται το όνομα του αναγραφόμενου ως αποστολέα.

«Είδα μόνο τη διεύθυνση του σπιτιού μου» είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Οπως εξήγησε, η αλληλογραφία που πηγαίνει στο σπίτι του παραλαμβάνεται από αστυνομικό της συνοδείας του και, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται στα μηχανήματα X-RAY και κατόπιν του παραδίδεται. Το ίδιο συνέβη και την ημέρα του χτυπήματος. Η αλληλογραφία του στην Ακαδημία Αθηνών, όπου είναι πρόεδρος, ελέγχεται στα ειδικά μηχανήματα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την κατάθεση, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ο κ. Παπαδήμος μπήκε στο αυτοκίνητό του και είδε την αλληλογραφία δίπλα του. Με τη βεβαιότητα ότι είχε ελεγχθεί όπως κάθε φορά, πήρε τον παγιδευμένο φάκελο, που νόμισε πως περιείχε «κάτι σαν κουτί CD», και τον άνοιξε στα πόδια του, με αποτέλεσμα να γίνει η ανάφλεξη της εκρηκτικής ύλης και να τον τραυματίσει.

Ο φάκελος είχε φτάσει ταχυδρομικώς την Τετάρτη 24 Μαΐουστο σπίτι του κ. Παπαδήμου και ο ταχυδρόμος τον άφησε στο πεζοδρόμιο μπροστά στην άδεια σκοπιά. Από το κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι πέρασε την προηγούμενη μέρα, με όλη την αλληλογραφία από το εξωτερικό για το κέντρο της Αθήνας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται καλή. Στη ΜΑΦ τον επισκέπτεται καθημερινά και σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα του επισκεπτηρίου η σύζυγός του, Σάνα Ινγκραμ.

Οι θεράποντες χειρουργοί περιθάλπουν το βαθύ τραύμα που έχει στον δεξιό μηρό του -το οποίο προκλήθηκε από την έκρηξη του φακέλου που κρατούσε. Ο κ. Παπαδήμος λαμβάνει ισχυρή ενδοφλέβια αντιβίωση προκειμένου το τραύμα να θωρακιστεί έναντι μικροβίων, ιδίως ενδονοσοκομειακών.

Εκτιμούν, ωστόσο, ότι το επόμενο 24ωρο και εφόσον η κατάστασή του παραμένει στο ίδιο σταθερό, ικανοποιητικό επίπεδο, ο ασθενής θα εξέλθει από τη ΜΑΦ για να συνεχιστεί η νοσηλεία του σε θάλαμο του 10ου ορόφου του νοσοκομείου.