Στους 86 ανέρχεται ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από την επίθεση με χημικά όπλα κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν 30 παιδιά και 20 γυναίκες», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, με σπασμούς και πασχίζοντας να αναπνεύσουν μέσα από τις μάσκες οξυγόνου έχασαν τη ζωή τους έπειτα από αεροπορική επιδρομή στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊκούν.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως τα θύματα της επίθεσης φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα.

Και η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκανε γνωστό ότι οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφερε φροντίδες, έπειτα από την επίθεση, εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες, όπως το αέριο Σαρίν.

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η επίθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ αυτών και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επέρριψαν την ευθύνη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται επειγόντως, με την οποία καταδικάζουν την χημική επίθεση στη Συρία και ζητούν ταχεία και ολοκληρωμένη έρευνα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να καταβληθεί «σημαντική προσπάθεια» υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη.

«Πρέπει να ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα πίσω από αυτές τις διαπραγματεύσεις», κάλεσε η Μογκερίνι στο άνοιγμα της διεθνούς διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Κατά την προσέλευσή του στην ίδια διάσκεψη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ για τη «χημική» επίθεση.

«Όλα τα στοιχεία που έχω δει υποδεικνύουν ότι το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποιώντας παράνομα όπλα έχοντας πλήρη επίγνωση εναντίον του ίδιου του του λαού», τόνισε.

Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η μόλυνση της περιοχής με δηλητηριώδες αέριο είναι αποτέλεσμα της διαρροής αερίου από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών η οποία επλήγη από τα αεροσκάφη των δυνάμεων της Δαμασκού.

Στην αποθήκη αυτή βρισκόταν «ένα εργαστήριο παρασκευής αυτοσχέδιων βομβών με τοξικές ουσίες», προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν η συριακή πολεμική αεροπορία γνώριζε τι περιείχε η αποθήκη.

«Το χημικό οπλοστάσιο» προοριζόταν για τους μαχητές στο Ιράκ, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες του «εντελώς αξιόπιστες και αντικειμενικές».

Η χρήση του οπλοστασίου αυτού από «τους τρομοκράτες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από τις επίσημες αρχές» του Ιράκ.

Διοικητής των σύρων ανταρτών απέρριψε τη ρωσική δήλωση. Ο Χάσαν Χατζ Αλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, δήλωσε πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο την Τρίτη.

«Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

«Ομοίως, όλοι οι άμαχοι στην περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εδώ ή χώροι για την κατασκευή όπλων. Οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις ουσίες», τόνισε.