Αντίστροφα μετρά ο χρόνος έως το Eurogroup της Μάλτας, με το θρίλερ για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας να συνεχίζεται. Μετά τη διάψευση των προσδοκιών για εξελίξεις την Παρασκευή, η κυβέρνηση δίνει νέο ραντεβού μέσα στις επόμενες ώρες και παράλληλα προχωρεί σε επιχείρηση συσπείρωσης στο εσωτερικό της με τρεις άξονες: πρώτον, οξύνει την πόλωση· δεύτερον, ανακαλύπτει εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς και, τρίτον, μεταφέρει αλλού τις ευθύνες της.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση την παρούσα στιγμή εμφανίζεται απρόθυμη να ψηφίσει τα μέτρα που ήδη έχει συμφωνήσει. Η μείωση του αφορολογήτου και η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ έχουν κλειδώσει, ενώ απομένει να καταλήξει το παζάρι με τους θεσμούς για εργασιακά και συνταξιοδοτικό. Πρόθεση της Αθήνας είναι τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη στα εργασιακά και η εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις σε δόσεις από το 2020 και έπειτα, με τους θεσμούς να πιέζουν για εφάπαξ περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Επιπλέον παρά την περί του αντιθέτου κυβερνητική ρητορική, οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας πακέτου για το χρέος διαψεύδονται λόγω των σθεναρών αντιδράσεων από ΔΝΤ και Βερολίνο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο επέμεινε σε δηλώσεις του (Σκάι) ότι το Μαξίμου αναμένει εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα, ελπίζοντας ασφαλώς στον ευρωπαϊκό παράγοντα και στην πίεση που μπορεί να ασκήσει προς το Ταμείο.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο δεν έκρυβε εντάσεις και ενδεικτικό είναι ότι η ανακοίνωση του κομματικού οργάνου ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την τακτική του Μαξίμου: φωτογραφίζει το ΔΝΤ για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ κάνει επίκληση και σε εσωτερικούς εχθρούς.

Ετσι, το κυβερνητικό στρατόπεδο βάζει τέσσερις παράγοντες στο στόχαστρο:

n Το ΔΝΤ, για το οποίο θεωρεί ότι βάζει διαρκώς νέα εμπόδια ώστε να κωλυσιεργήσει η διαπραγμάτευση και ακριβώς γι’ αυτό συνδέει συνταξιοδοτικά και εργασιακά.

n Τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι συντάσσεται με τις απόψεις του Ταμείου και ότι θέλει να προκαλέσει πρόβλημα στην Ελλάδα, δεδομένου μάλιστα ότι ο κύκλος της θητείας του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μάλλον ολοκληρώνεται το φθινόπωρο.

n Τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς στο Μαξίμου δεν είδαν με καλό μάτι την πρωτοβουλία του για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτιμώντας ότι ποντάρει πολιτικά στην αποτυχία της κυβέρνησης και στο τέλμα της διαπραγμάτευσης. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσουν μάλιστα στο εξής και τη Φώφη Γεννηματά, η οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να παγώνουν τα όποια σενάρια προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.

n Τον Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του για την αξιολόγηση και την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις είναι απολύτως υστερόβουλες. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Παππάς, αποδίδουν ευθέως πολιτικές φιλοδοξίες στον κεντρικό τραπεζίτη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Πλέον το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά στρέφεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Σε αυτήν τα στελέχη θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν ανοιχτά τις απόψεις και τις διαφωνίες τους, ενώ η απόφαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου θα δεσμεύσει στη συνέχεια άπαντες.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρά τους χαμηλούς τόνους, υπήρξαν αμηχανία και έντονος προβληματισμός για τα μέτρα, ενώ διατυπώθηκαν ενστάσεις κυρίως από εκπροσώπους της ομάδας των 53+, οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα εφαρμογής του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος. Και ο Νίκος Φίλης φέρεται να εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσον το περιεχόμενο της συμφωνίας συμβαδίζει με τις επιταγές μιας αριστερής διακυβέρνησης, ενώ άλλα στελέχη εμφανίστηκαν απαισιόδοξα ως προς την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της Παρασκευής.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ. Ωστόσο, το δίλημμα που τίθεται από την ηγεσία προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται πλέον σαφές: συμφωνία ή εκλογές. Και όπου εκλογές, ίσον ΝΔ και Μητσοτάκης. Κοινώς, όποιος καταψηφίσει, αναλαμβάνει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση. Διαφορετικά, αποχωρεί και παραδίδει την έδρα του.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γιάννη Μπαλάφα (Σκάι), η οποία ζυμώνει κόμμα και κοινωνία: «Ο ελληνικός λαός γνώριζε ότι θα έρθουν νέα, δύσκολα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου ή η μείωση των συντάξεων. Αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις προσπαθούμε να λειάνουμε με τη διαπραγμάτευση» είπε.