Ισως και σε δόσεις να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κλειδώσει τουλάχιστον το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα αποτελούσε χειρονομία καλής θέλησης από την κυβέρνηση προς τους δανειστές για να ξεκλειδώσει η δεύτερη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup, ενώ η ψήφιση ενός μικρού πακέτου μέτρων θα μπορούσε να συνιστά και ένα δείγμα γραφής προς την κοινωνία ως προς το πώς αντιλαμβάνονται το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο τη δημοσιονομική ισορροπία μέτρων και αντιμέτρων.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει πάντως τη γραμμή Τσακαλώτου πως «τίποτα δεν θα κλείσει εάν δεν συμφωνηθεί όλο το πακέτο» και τονίζει διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου πως τα επόμενα βήματα αφορούν: Την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας ει δυνατόν πριν από το επόμενο Eurogroup, την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ως αναπόσπαστο κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης, την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ακολούθως την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Για το Μαξίμου όλα αυτά είναι δρομολογημένα και θα γίνουν, όμως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει σαφής ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του συνόλου της συμφωνίας. Υπ’ αυτήν την έννοια η κυβέρνηση επιμένει ότι plan b δεν υφίσταται καθώς δεν υπάρχει περίπτωση μη συμφωνίας. Παρ’ όλα αυτά και λόγω της ασάφειας του χρονικού πλαισίου που απαιτείται για τη συμφωνία, το Μαξίμου φαίνεται πως δεν αποκλείει την πιθανότητα να σπάσει σε δύο μέρη –τεχνική συμφωνία, ενδιαμέσως ψήφιση μέτρων, απόφαση για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα. Πάντως η επιχειρηματολογία της κινείται στη λογική πως ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον ώς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, επομένως απομένει χονδρικά ένα δεκαήμερο για την ψήφιση μέρους των προαπαιτούμενων, εάν τελικώς αυτό καταστεί αναγκαίο. Πάντως, όπως και να έχει, κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης παραμένει ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν το εισιτήριο για να ανοίξει η πόρτα της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στο QE. To πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επιτρέψει στη χώρα να βγει δοκιμαστικά σε πρώτο επίπεδο στις αγορές έως ότου επιχειρήσει την πλήρη έξοδό της στο τέλος του τρίτου προγράμματος.

«ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΜΗΔΕΝ». Την ώρα που εξελίσσεται η κατά τα φαινόμενα δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές η κυβέρνηση σπεύδει να διευκρινίσει ότι η συζήτηση γίνεται στη βάση της λήψης μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Των λεγόμενων μέτρων και αντιμέτρων. «Για το 2019 συζητείται το πακέτο των μέτρων 2% με δημοσιονομικό αρνητικό πρόσημο και 2% με δημοσιονομικό θετικό πρόσημο. Αρα ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι μηδέν» σχολίασε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος διαψεύδοντας με κατηγορηματικό τρόπο τις πληροφορίες πως τμήμα των μέτρων θα εφαρμοστεί από το 2018. Μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Αυτό βεβαίως είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, δηλαδή το 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου την προηγούμενη Παρασκευή.