Σκληρό παζάρι μαίνεται γύρω από την τύχη της ΔΕΗ, με κάθε πιθανό σενάριο να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, από την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ρεύματος έως την πώληση μονάδων της.
Τα περιθώρια ελιγμών δεν είναι μεγάλα, και ακόμη και αν η αξιολόγηση κλείσει με έναν ακόμη συμβιβασμό, δίχως θεαματικές αποφάσεις, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό αυτές οι δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ να ληφθούν αναπόφευκτα μέσα στο 2017.
Το επιβεβαίωσε και η πρώτη συνάντηση μεταξύ Γιώργου Σταθάκη και δανειστών την Τρίτη, που έληξε δίχως να βγει λευκός καπνός, με πηγές του υπουργείου Ενέργειας να κάνουν αργότερα λόγο για περιθώρια συμβιβασμού χωρίς να διευκρινίζουν τι ακριβώς εννοούν.
Στην παρούσα φάση το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα δώσει η ελληνική πλευρά στους δανειστές, αφού είναι μεγάλες οι διαφορές που χωρίζουν τις θέσεις τους, όπως μεγάλος είναι και ο κίνδυνος να υποστεί η κυβέρνηση από τη ΔΕΗ πολιτική ζημιά.
Στο διά ταύτα, η τρόικα πιέζει για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας (ΝΟΜΕ) που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εργαλείο που έχει επιλεγεί ως ισοδύναμο της Μικρής ΔΕΗ, προκειμένου το μερίδιό της στην αγορά λιανικής να μειωθεί δραστικά. Από 89% σήμερα σε 75,2% στο τέλος του 2017, σε 62,2% στο τέλος του 2018 και σε κάτω του 49% στο τέλος του 2019.
Επειδή όμως η τάση διαρροής πελατών προς τον ανταγωνισμό έχει ανακοπεί και η ΔΕΗ εξακολουθεί σήμερα να ελέγχει το 89% της αγοράς, η τρόικα ζητά να αυξηθούν κατακόρυφα οι δημοπρατούμενες ποσότητες. Να υπολογίζονται πλέον σωρευτικά, χρόνο με τον χρόνο, και φέτος να δημοπρατηθεί το 20% αντί για το αρχικό 12% της περυσινής κατανάλωσης ρεύματος, το 2018  το 33% αντί για το αρχικό 13% κ.ο.κ. Απαιτεί μάλιστα να είναι η ίδια η τρόικα, και όχι η ΡΑΕ, εκείνη που θα αξιολογήσει τον Ιούνιο αν οι δημοπρασίες θα έχουν φέρει αποτέλεσμα.
Και επειδή οι δανειστές βλέπουν ότι έχει χάσει την αρχική δυναμική της η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, πιέζουν για βίαιο άνοιγμα της αγοράς με «δομικά μέτρα». Απαιτούν πλέον την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, εφόσον η αξιολόγηση του Ιουνίου δείξει ότι δεν περπατά όπως θα έπρεπε η μείωση του μεριδίου της.
Η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις παραμένει προς το παρόν ασαφής.
Στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προσήλθε αποδεχόμενος, λένε οι πληροφορίες, μια μικρή αύξηση των κατ' έτος δημοπρατούμενων ποσοτήτων ΝΟΜΕ οι οποίες δεν μπορεί να ξεπερνούν το 17% τον χρόνο.
Το στίγμα ωστόσο της ελληνικής πλευράς, που θέλει πάση θυσία να μεταθέσει για το μέλλον τις δύσκολες πολιτικά αποφάσεις, δίνει η αντιπρόταση Σταθάκη, η συζήτηση για την ανάγκη λήψης δομικών μέτρων να γίνει τον Δεκέμβριο του 2017 και όχι τον Ιούνιο. Προφανώς επειδή γνωρίζει ότι έως το καλοκαίρι οι στόχοι θα έχουν πέσει έξω και άρα η πώληση μονάδων θα έρθει ως φυσιολογική εξέλιξη. Προτείνει επίσης αν τον Δεκέμβριο του 2017 κριθεί ότι απαιτούνται δομικά μέτρα, να νομοθετηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και να εφαρμοστούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Ετερη επίσης θέση είναι να προστεθεί στα πιθανά εναλλακτικά δομικά μέτρα και η δημιουργία και πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ στον τομέα της προμήθειας ρεύματος, που προωθεί η διοίκηση της επιχείρησης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από