Το Μαξίμου εμφανίζεται διατεθειμένο να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να οδηγήσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Υπ’ αυτήν την έννοια, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να φθάσει ώς τη συμφωνία ει δυνατόν στις 20 Φεβρουαρίου, αρκεί να γνωρίζει πως αυτή μπορεί να εξασφαλίσει το QE για τη χώρα και ακολούθως τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου πήρε διακριτικές αποστάσεις από τη διαπίστωση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη πως είναι δευτερεύον ζήτημα αυτή τη στιγμή η ποσοτική χαλάρωση με το σχόλιο «δεν σημαίνει πως εάν δεν μπούμε τον Μάρτιο δεν υπάρχει ζωή μετά απ’ αυτό» (Real).
«Σας λέω ότι από τη μεριά της κυβέρνησης επιδιώκεται μία τέτοια συμφωνία η οποία θα μπορεί να οδηγήσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (…) η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει και να συμφωνήσει σε οτιδήποτε είναι, πρώτον, συνολικά βιώσιμο και, δεύτερον, μπορεί να οδηγήσει σε ένταξη στο QE» είπε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για να προσθέσει πάντως πως οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει «μία βάση ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο εντός του α’ τριμήνου του 2017 σ’ αυτό». Ο Δ. Τζανακόπουλος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις σε σημείο που δεν θα θίγονται κεκτημένα των πολιτών.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ… Πάντως η εκτίμηση Βερναρδάκη πως υπάρχει ζωή και μετά τον Μάρτιο δεν πρέπει να θεωρείται απολύτως εκτός γραμμής καθώς ουδείς από την κυβέρνηση στην παρούσα φάση μπορεί να προεξοφλήσει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τον Φεβρουάριο, επομένως η χώρα θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση με απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ της 9ης Μαρτίου. Ο αμέσως επόμενος χρονικός στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ο Μάιος, εξέλιξη που δεν θα θεωρούνταν καταστροφική, σίγουρα όμως θα επιβράδυνε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα καθυστερούσε την ανάπτυξη του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση. Ο Βερναρδάκης εξηγούσε αργότερα σε συνεργάτες του πως είναι σημαντικό να μπει η χώρα στο QE, αλλά δεν θα έρθει και η καταστροφή του κόσμου στην περίπτωση που πάει λίγο πιο πίσω.

Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες με αντικείμενο την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης έγινε αποτίμηση των νεότερων δεδομένων με βάση και τα συμπεράσματα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Οπως τονίστηκε, το Ταμείο οφείλει να σταματήσει τις άσκοπες κωλυσιεργίες και να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν τη στάση του ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα μέλη του στάθηκαν στις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό του Ταμείου, ωστόσο συμφώνησαν πως οι παράλογες απαιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Σημειωτέον πως το ΔΝΤ αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση ψήφιση από τώρα του αφορολόγητου και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ως προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΣ. Πάντως στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκει έδαφος η πρόταση που προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρουσιάσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τώρα και το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας μετά τις γερμανικές εκλογές. Στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Μαξίμου, υπάρχει εκτίμηση ότι ενδεχομένως το SPD να επικρατήσει του CDU, κάτι που θα διαμόρφωνε ένα σαφώς πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την Ελλάδα στην Ευρώπη με τους Σοσιαλδημοκράτες να δείχνουν μεγαλύτερη ελαστικότητα απέναντι στη χώρα μας.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της προώθησης μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αφήσουν το στίγμα της Αριστεράς στους τομείς της υγείας, της παιδείας και του κράτους και ζήτησε να υπάρξει επιμονή στο πεδίο της ενίσχυσης των κοινωνικών συμμαχιών. Συγχρόνως συζητήθηκαν θέματα οργανωτικά και οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα συνδικάτα.