Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει εκλογές. Το είπε ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες στους συνεργάτες του, το επανέλαβε και χθες στη Βουλή. Κυρίως για να απαντήσει στο αίτημα για κάλπες που προβάλλει μετ’ επιτάσεως η αξιωματική αντιπολίτευση.Το συμπέρασμα; Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και πρωτίστως να δεχτεί και υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζυγίσει ήδη τα υπέρ και τα κατά μιας εκλογικής αναμέτρησης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν μπήκε καν σε δίλημμα να τα αξιολογήσει, κρίνοντας ότι μια προσφυγή στις κάλπες τώρα θα ήταν καταστροφική για το κόμμα του, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τη νέα πρόταση των θεσμών για την συνολική συμφωνία που απαιτεί ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πρόταση για την περίοδο μετά το 2018 και βάσει αυτής θα ετοιμάσει τη δική της αντιπρόταση προς τους δανειστές. «Η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει να αξιώνει εκλογές σχολιάζοντας ότι πρόκειται «είτε για απερισκεψία είτε για χρήσιμη ηλιθιότητα».

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή συνάγεται το συμπέρασμα πως για όποια μέτρα κατατεθούν προς ψήφιση δεν θα ζητηθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Το Μαξίμου πιστεύει ότι το πακέτο μέτρων που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς θα εγκριθεί και από τους 153 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτό βεβαίως, λένε αξιόπιστες πηγές, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν θα υπάρξουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα αντιδράσουν. Εφόσον η κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τέτοιο πρόβλημα και σκοντάψει στην άρνηση βουλευτών της πλειοψηφίας να ψηφίσουν νέα μέτρα, τότε ενδεχομένως θα υποδειχθεί η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα και η παράδοση της έδρας, ούτως ώστε τη θέση τους στην ψηφοφορία να πάρουν στελέχη που επιθυμούν να ψηφίσουν. Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πάντως μια τάξη μεγέθους για το εάν και πόσοι βουλευτές μπορεί να αντιδράσουν στη συμφωνία.

Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι το νομοθέτημα που θα έρθει τελικώς στη Βουλή να έχει τέτοιο περιτύλιγμα και τέτοια αιτιολόγηση, που να μπορεί να περάσει όχι μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά και από την κοινωνία.

Ολα αυτά θα αποφασιστούν σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου παρουσία του οικονομικού επιτελείου και κορυφαίων στελεχών.

Μέχρι την τελική συμφωνία πάντως, η κυβέρνηση θα επαναλαμβάνει πως τα μέτρα ύψους 2% που ζητάει το ΔΝΤ για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος «είναι έξω από κάθε λογική».