Τον χειμώνα και η πιο απλή διαδρομή μπορεί να μετατραπεί σε δρόμο μετ’ εμποδίων: παγωμένοι δρόμοι, λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας, βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες… Επιπλέον ανασταλτικοί παράγοντες για το τρέξιμο είναι τα κρύα γόνατα και οι πόνοι στις αρθρώσεις λόγω υγρασίας αλλά και συναισθηματικοί παράγοντες όπως η μελαγχολία. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια ποτά και τρόφιμα τα οποία αν μπουν στη διατροφή μας μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του χειμώνα, λέει ο αμερικανός ειδικός διατροφολόγος δρ Ντέιβιντ Γκρότο, συγγραφέας του βιβλίου «101 Τρόφιμα για Καλύτερη Ζωή» (https: //davidgrotto.wordpress.com). Πριν λοιπόν οι κρύες ημέρες σάς κοστίσουν ακόμη μία εβδομάδα προπόνησης, βάλτε στο διατροφικό πλάνο τις προτάσεις του ειδικού και καταπολεμήστε τα προβλήματα.

Κρύα χέρια και πόδια

Επιστρέφετε από την προπόνηση και μόλις χαλαρώσετε χέρια και πόδια έχουν το εκρού του νεκρού και είναι παγωμένα; Τότε ίσως έχετε σύνδρομο Ραϊνό. Μία διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος που περιορίζει το αίμα στα άκρα και επιδεινώνεται με το κρύο.

Πώς αντιμετωπίζεται. Το αμινοξί αργινίνη βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Τη βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, και στα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα φιστίκια. «Ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε υγρά και ηλεκτρολύτες όπως η μπανάνα θα πρέπει να γίνουν καθημερινή συνήθεια, διότι με την αφυδάτωση επιδεινώνονται τα συμπτώματα. Πολύ βασικό είναι επίσης να ντύνονται πολύ καλά ώστε να προφυλάσσουν τα άκρα με γάντια και βαμβακερές κάλτσες» λέει ο Γιώργος Σφυρόερας, αγγειοχειρουργός, επιμελητής Α’ στην Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Αττικό. Τσάι, κρασί, κακάο και σοκολάτα επίσης βοηθούν, διότι είναι πλούσια σε κατεχίνες, τανίνες και άλλα βιοφλαβονοειδή συστατικά που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.

Σκληρές και άκαμπτες αρθρώσεις

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης (www. tufts.edu) βρέθηκε πως ο πόνος από τα αρθριτικά αυξάνεται σταδιακά κάθε μείωση 12 βαθμών Κελσίου. Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει αρθριτικά, οι αρθρώσεις του γίνονται πιο σκληρές με την πτώση της θερμοκρασίας και την αύξηση της υγρασίας τον χειμώνα.

Πώς αντιμετωπίζεται. Αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχουν τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων και μειώνουν τους πόνους στους μυς που εκδηλώνονται με την άσκηση. Τα ωμέγα-3 είναι επίσης αποτελεσματικά στον πόνο του αυχένα και της μέσης, όπως φάνηκε από κλινική μελέτη, στην οποία μάλιστα οι ασθενείς σταμάτησαν να λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κατανάλωναν μόνο ψάρια. Οπως εξηγεί η αμερικανίδα αθλητική διατροφολόγος Μπάρμπαρα Λιούιν στο περιοδικό «Runner’s World» σημαντική είναι και η συνδυαστική μείωση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που έχει το κόκκινο κρέας, αφού αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD)

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εκδηλώνεται τον χειμώνα, όταν μειώνεται ο κύκλος του φωτός (μικρότερη ημέρα), με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα επίπεδα σεροτονίνης (η ορμόνη της ευτυχίας) στο αίμα μας.

Πώς αντιμετωπίζεται. Σύμφωνα με την αμερικανίδα δρα Τζούντιθ Βούρτμαν, συγγραφέα του βιβλίου «Η Διατροφή για Δυνατή Σεροτονίνη» (www. serotoninpowerdiet.com) εξηγεί ότι τρώγοντας μικρές ποσότητες υδατανθράκων (έως 30 γρ. την ημέρα μακαρόνια ή ψωμί) βοηθάμε τον εγκέφαλο στην παραγωγή σεροτονίνης. Μάλιστα, καλύτερο θα είναι να τους καταναλώσουμε με άδειο στομάχι. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται ο συνδυασμός υδατανθράκων με άλλες κατηγορίες τροφίμων, όπως είναι τα μακαρόνια με κιμά ή με σολομό, καθώς οι πρωτεΐνες αναστέλλουν την παραγωγή της.

Κοινό κρυολόγημα

Ενας μέσος ενήλικος θα κολλήσει (ναι, είναι ιός) κοινό κρυολόγημα δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Η μεταδοτικότητα είναι πιο αυξημένη κατά τους χειμερινούς μήνες που παραμένουμε συνωστισμένοι για περισσότερες ώρες σε κλειστούς χώρους.

Πώς αντιμετωπίζεται. Κοτόσουπα! Ειδικοί από το Πανεπιστημιακό Κέντρο της Νεμπράσκα έκαναν έρευνα και αποκάλυψαν ότι η κοτόσουπα έχει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία απαλύνει τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού σε περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Παράλληλα ο ζεστός ζωμός μαλακώνει τον λαιμό, τα καρότα παρέχουν β-καροτίνη η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το κρεμμύδι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής» (www. bjsm.bmj.com) αποκαλύπτεται ότι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων που καταναλώνουν προβιοτικά που περιέχουν το γιαούρτι και το κεφίρ, έχουν μικρότερης διάρκειας και χαμηλότερης έντασης συμπτώματα της νόσου όταν κολλάνε κοινό κρυολόγημα.
Τα χειμερινά ενεργειακά τρόφιμα

Γαλακτοκομικά

Κυρίως γάλα, γιαούρτι και τυριά που περιέχουν βιταμίνη D και ασβέστιο.

Αργοψημένα στην κατσαρόλα

Η κατσαρόλα είναι από τις καλύτερες μεθόδους ψησίματος για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Απαχο κρέας μετά την άσκηση μας παρέχει αρκετό σίδηρο ώστε να παράγονται τα απαραίτητα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Πράσινο τσάι

Μία κούπα ζεστό πράσινο τσάι μετά το τρέξιμο έχει προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου του δέρματος.

Τόνος σε κονσέρβα

Καλή πηγή βιταμίνης D, απαραίτητη τους χειμερινούς μήνες που εκτιθέμεθα λιγότερο στον ήλιο.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Αυτοί οι βολβοί δίνουν ένταση στη γεύση και παράλληλα έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Πορτοκάλια και πατάτες

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C βοηθά στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.