Η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν αφιερωμένη στην 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετηθεί στην εκδήλωση μνήμης κάνοντας ειδικές αναφορές τόσο στον φοιτητικό αγώνα όσο και στις αξίες της δημοκρατίας. «Τα σημερινά προβλήματα και οι προκλήσεις μπορεί να μην έχουν την ωμότητα του αυταρχισμού και της καταστολής των ελευθεριών που είχε η εποχή της επτάχρονης δικτατορίας, ωστόσο είναι προκλήσεις υπαρκτές και απείρως συνθετότερες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το αποκορύφωμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν σε μια περίοδο που η απάθεια απέναντι στη δικτατορία φαινόταν να κυριαρχεί στην κοινωνία –έτσι τουλάχιστον πίστευε η ίδια η δικτατορία».

Μία ημέρα μετά το τέλος της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στη Βουλή ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως. Σε συζητήσεις στο Περιστύλιο για παράδειγμα, επισημάνθηκε από ορισμένους βουλευτές ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε το Κοινοβούλιο γιατί δεν μπορεί να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Μία ακόμη ερμηνεία ήταν πως με την ομιλία του θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς το εξωτερικό κατά της λιτότητας, δεδομένου ότι στην ατζέντα των συζητήσεων του Μπαράκ Ομπάμα με τη γερμανίδα καγκελάριο βρίσκεται και το ελληνικό χρέος. «Η υποχώρηση της πολιτικής και η αντικατάστασή της από γραφειοκρατικούς και τεχνοκρατικούς υπερεθνικούς μηχανισμούς, τις περισσότερες φορές χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, διαλύει λαούς, διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και θρυμματίζει τη δημοκρατία» ήταν μία από τις φράσεις του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα μπορούσε να επιβεβαιώσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Βεβαίως, σημαντικό μέρος της ομιλίας του Πρωθυπουργού αφιερώθηκε και στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, δηλαδή σε όσα συνέβησαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα. Σε αυτόν τον μικρού μήκους απολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μεγάλη έμφαση στη «σκληρή διαπραγμάτευση της πρώτης περιόδου» που, όπως υποστήριξε, αποτέλεσε «μια παγκόσμια κραυγή και αποκάλυψη της αγνόησης της δημοκρατίας και της λαϊκής επιλογής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προς χάριν των νόμων της αγοράς και των χρηματιστηρίων». Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο αν η αναφορά του στην αγνόηση της λαϊκής επιλογής αφορά και το Οχι στο δημοψήφισμα. Ο Πρωθυπουργός πάντως αναφέρθηκε και στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, αλλά ταυτόχρονα για πρώτη φορά με ορατό το τέλος της ανηφόρας». Οπως σημείωσε, «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεπαγόμενη συμφωνία για την απομείωση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι ένα ορόσημο».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο, η Νίκη Κεραμέως αρνήθηκε να πέσει στην «παγίδα» του. «Σήμερα είναι μέρα τιμής, δεν είναι μέρα προεκλογικών ομιλιών, δεν είναι μέρα συσπείρωσης κομματικού ακροατηρίου» ξεκαθάρισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, τονίζοντας πως το μήνυμα που πρέπει να μείνει από την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι ότι «ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και πρέπει να λαμβάνει χώρα ακόμα και εντός αυτού που εμφανίζεται ως μια κανονικότητα. Διότι οι σειρήνες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που βλέπουμε να αρθρώνονται και εντός της κανονικότητας, μπορεί και αυτές να αποτελέσουν σοβαρή πληγή για τη δημοκρατία».

«ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗΣ». Οπως ήταν αναμενόμενο, την πιο σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε το ΚΚΕ, με τον Γιώργο Λαμπρούλη να χαρακτηρίζει την παρουσία του στη Βουλή «υποκριτική και προκλητική». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν πήγε στην Ολομέλεια για να τιμήσει το Πολυτεχνείο αλλά αναζητώντας «άλλοθι για τους τεμενάδες» που έκανε το τελευταίο διήμερο στις ΗΠΑ. «Ηρθε ως παραχαράκτης, για να αλλοιώσει και να διαστρεβλώσει το μήνυμα και τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» τόνισε ο Γιώργος Λαμπρούλης.

«Ανέλαβε, είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την τραυματισμένη δημοκρατία εντός των Μνημονίων. Και η ερώτηση είναι, πώς; Με ένα επαχθέστερο Μνημόνιο;» διερωτήθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα πρέπει να σηματοδοτήσει την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων για έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι τα στεφάνια και οι κούφιες διακηρύξεις. Δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να απαντήσουμε σήμερα στα αιτήματα της νεολαίας. Ψωμί –Παιδεία –Ελευθερία ζητούσαν τότε. Δουλειές – Παιδεία – Αξιοκρατία είναι το σύνθημα σήμερα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

ΠΑΡΑΠΟΝΟ… Την ευκαιρία να εκφράσει τα παράπονά του, γιατί δεν εκλήθη στο δείπνο με τον Ομπάμα, άδραξε ο Βασίλης Λεβέντης. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αναφερόμενος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου διερωτήθηκε αν υπάρχει η ιερότητα των αγωνιστών του στη σημερινή εποχή.