Το Μαξίμου κρατά τις θετικές αναφορές Ομπάμα για το χρέος και προσπερνά τις δηλώσεις Σόιμπλε που για μία ακόμη φορά επιχείρησε να κόψει κάθε συζήτηση για ελάφρυνσή του τώρα. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποφεύγει τον πειρασμό να σχολιάσει πως η παρέμβαση του αμερικανού προέδρου για τη ρύθμιση του χρέους καθώς και οι επισημάνσεις του πως «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» απευθύνεται και στο Βερολίνο.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνουν πως στην κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης ο Μπαράκ Ομπάμα είπε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στον έλληνα Πρωθυπουργό πως στη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο πρόκειται να θέσει το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους στη λογική πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας για τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε χθες να σκιάσει την επίσκεψη Ομπάμα, η οποία συνοδεύτηκε από τα συγχαρητήρια του προέδρου των ΗΠΑ προς τη χώρα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με την απροθυμία της γερμανικής πλευράς να ανοίξει συζήτηση για το χρέος. Τα πρώτα μηνύματα από το Βερολίνο μπορεί να ήταν αρνητικά, όμως το Μαξίμου επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ρωτήθηκε εάν τελικώς γίνεται διαφορετική ανάγνωση των αποφάσεων του Eurogroup της 24ης Μαΐου για το ελληνικό δημόσιο χρέος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, επανέλαβε ότι ταυτόχρονα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να εξειδικευθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης και να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Ανέφερε δηλαδή ότι το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές, επικαλούμενος και τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο χθες είπε τα ίδια (για το θέμα) με αυτά που λέει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας επιπλέον τη συνέπειά της στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Το χρονοδιάγραμμα ξετυλίχθηκε με κάθε λεπτομέρειά του στη συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Μαξίμου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε διεξοδικά για την κατάσταση της οικονομίας, για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και για τους στόχους της δεύτερης αξιολόγησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι στη διμερή αυτή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ φάνηκε με σαφήνεια πως η στήριξη του Ομπάμα δεν θα εξαντληθεί στο επίπεδο της αποστολής μηνυμάτων, αλλά θα φανεί το επόμενο διάστημα με κινήσεις και πρωτοβουλίες. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Νίκος Κοτζιάς και Βαγγέλης Καλπαδάκης, ενώ την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσωπούσαν οι Τζακ Λιου, Σούζαν Ράις, Τζέφρι Πάιατ και Τσαρλς Κούπτσαν.

ΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΝΔ. Από τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα έφυγε από την Αθήνα, η κυβέρνηση άρχισε να επικεντρώνει τα πυρά της στη Νέα Δημοκρατία και στη στάση της απέναντι στις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για το χρέος. Κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν πως «ακόμη δεν έφυγε ο Ομπάμα και η ΝΔ σπεύδει να μιλήσει απαξιωτικά για τις πρωτοβουλίες του αμερικανού προέδρου για το χρέος», καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι και μόνο η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ είναι πολιτική πράξη.

Ο Τζανακόπουλος δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι η ρητορική που ακολουθεί, «επιμένοντας στην καταστροφολογία και στον μηδενισμό», δεν είναι υπονομευτική για την κυβέρνηση αλλά πρωτίστως για τη χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι την ώρα που ο Ομπάμα χαρακτηρίζει άξια συγχαρητηρίων την κυβέρνηση, ο αρχηγός της ΝΔ υπονομεύει, κάτι που έκανε –όπως είπε –και στην πρόσφατη συνάντησή του με άραβες επενδυτές ζητώντας εκλογές. Χαρακτήρισε δε απόλυτα ψευδή την επιχειρηματολογία της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης από την κυβέρνηση Σαμαρά θα σήμαινε τη λήψη μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως πολύ θετική την πρόταση του Πιερ Μοσκοβισί για επέκταση της δημοσιονομικής πολιτικής για ορισμένες χώρες-μέλη και επανέλαβε πως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καθιστούν εξαιρετικά πιθανό το κλείσιμο του 2016 με θετικό πρόσημο. «Δεν πανηγυρίζουμε γιατί η κοινωνία στενάζει εξαιτίας της λιτότητας» πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές χθες, στη διάρκεια του δείπνου στην Προεδρία της Δημοκρατίας Τσίπρας και Ομπάμα είχαν ενδιαφέροντες διαλόγους. Με βάση αυτούς, ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε την οικογένεια Ομπάμα το επόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα για διακοπές, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή. Η επικοινωνία των δύο θα συνεχιστεί δε και μετά την αποχώρηση Ομπάμα από την Προεδρία αφού στο αεροδρόμιο, την ώρα του αποχαιρετισμού, εκείνος είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κρατήσουν προσωπική επαφή, όπως επαφή θα κρατήσουν και τα επιτελεία τους.

Την ώρα που οι δύο ηγέτες γεύονταν τη σφυρίδα Λευκάδας, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε και σε προσωπικές αποκαλύψεις. Είπε στον έλληνα Πρωθυπουργό ότι θα παραμείνει με την οικογένειά του ακόμη δύο χρόνια στην Ουάσιγκτον για να μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον η μικρή του κόρη και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σύζυγό του Μισέλ, αναγνωρίζοντας πως τον στήριξε στα δύσκολα οκτώ χρόνια της προεδρίας των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα ανέφερε ότι η θητεία του ως προέδρου ήταν αρκετά δύσκολη και εξομολογήθηκε πως «δεν είμαι μόνο πρόεδρος», εννοώντας ότι έχει στο κεφάλι του αρκετά προβλήματα. Εδειξε επίσης να γνωρίζει τη διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα, ρώτησε για τους δύο γιους του και επιπλέον ζήτησε να μάθει πώς ενεπλάκη από τα μαθητικά χρόνια με την πολιτική και πόσο άλλαξε η ζωή του από την ημέρα που έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός.