Mια επιστολή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την οποία τάχθηκε κατά της σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Εθνική, λειτούργησε σαν καταλύτης για να αποφύγει χθες το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ να πάρει ακραίες αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Συμβούλιο δεν σχηματίστηκε πλειοψηφία υπέρ της άμεσης σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα ακύρωνε την επιλογή του ΔΣ της Εθνικής υπέρ του Τάκη Θωμόπουλου για πρόεδρο και θα υποχρέωνε πιθανότατα σε παραίτηση τόσο τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη όσο και τα άλλα δύο εκτελεστικά μέλη του Συμβουλίου της τράπεζας.

Ωστόσο, η κρίση δεν έχει αποσοβηθεί. Το ΤΧΣ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα κινηθεί στο εξής και την ίδια ώρα στην κυβέρνηση είναι σαφές ότι επιθυμούν να δουν παραιτήσεις, κυρίως του Φραγκιαδάκη, στον οποίο επιρρίπτουν ευθύνες για την τροπή που πήρε η υπόθεση της επιλογής προέδρου στην Εθνική.

Σύμφωνα με πηγή του ΤΧΣ, το Ταμείο εξακολουθεί να εξετάζει τις επιλογές του, περιλαμβανομένης μιας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συγκληθεί ξανά το Γενικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει αποφάσεις.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Φραγκιαδάκης έκανε χθες πυροσβεστικές δηλώσεις, μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών της τράπεζας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Οπως είπε, με τόσα ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα, οφείλει να έχει καλές σχέσεις με τους συνεργάτες της και πάνω απ’ όλα με τους μετόχους και τους επόπτες της. Ο ίδιος διευκρίνισε για άλλη μία φορά ότι δεν υπήρχε πρόθεση ρήξης με το ΤΧΣ από την πλευρά του ΔΣ της τράπεζας και του ίδιου, διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών και εξέφρασε την ελπίδα να βγουν αυτές ενωμένες για το καλό της τράπεζας.

Ο SSM στην επιστολή του ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είναι σκόπιμο να συγκληθεί Γενική Συνέλευση για το θέμα του προέδρου, γιατί κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά. Καλύτερα, κατά τον επόπτη, θα ήταν να λυθούν τα όποια θέματα στην τακτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας τον Μάιο.

Να σημειωθεί ότι το ΔΣ της Εθνικής, όταν ξέσπασε η κρίση, πρότεινε ως συμβιβαστική λύση κάτι ανάλογο. Συγκεκριμένα πρότεινε την προσωρινή ανάληψη της προεδρίας από τον Θωμόπουλο με αντιπρόεδρο τον εκλεκτό τού ΤΧΣ Δημήτρη Τσιτσιράγκο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να ήταν μέχρι τη σύγκληση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Ωστόσο τότε, ενώ το ΤΧΣ είχε αρχικώς αποδεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της Εθνικής, την πρόταση, στη συνέχεια υπαναχώρησε και σκλήρυνε τη στάση του, ενώ ο Τσιτσιράγκος απέρριψε την πρόταση. Πηγή του ΤΧΣ διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοιος συμβιβασμός.

Στο ΤΧΣ, εξάλλου, επισημαίνουν ότι «το Ταμείο δεν εποπτεύεται από τον SSM» και ότι απλώς έλαβε την άποψή του, την οποία και συζήτησε στο Γενικό Συμβούλιο.