Με 20 θετικές ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΑΝΕΛ, Ποτάμι) και τέσσερα «παρών» (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ενωση Κεντρώων) η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συγκέντρωσε χθες την πολυπόθητη πλειοψηφία των 4/5, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η έκτη προσπάθεια για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής ανέδειξε πρόεδρο του Συμβουλίου τον Θανάση Κουτρομάνο, αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη, ενώ μέλη του ορίζονται η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου, ο καθηγητής Βασίλης Καραποστόλης, ο δημοσιογραφος Νίκος Κιάος, ο καθηγητής Γιώργος Πλειός, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, η καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου και ο οικονομολόγος Γιώργος Σαριδάκης.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την ευρεία συναίνεση διαδραμάτισε τόσο η δήλωση της «τελευταίας στιγμής» του υπουργού Επικρατείας όσο και η δημόσια δέσμευση του Προέδρου της Βουλής –κατόπιν της επίμονης παράκλησης της ΝΔ –για τον αριθμό των αδειών. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παππάς λίγη ώρα πριν αρχίσει η συνεδρίαση υποχώρησε σε ένα ακόμα επίπεδο. Αποσαφήνισε ότι «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», καθώς και ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας ανεξάρτητης Αρχής». Για την αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτούργησε καθοριστικά και η αποδοχή από τον Νίκο Βούτση της πρότασης της ΝΔ για τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Θανάση Κουτρομάνο ως πρόεδρο του Συμβουλίου. Λύση στο αδιέξοδο έδωσε όμως και η οπισθοχώρηση του Προέδρου της Βουλής στο θέμα της συμμετοχής του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου ως μέλους της Αρχής. Σημειώνεται ότι για την υποψηφιότητά του είχε ασκήσει βέτο –εκτός από τη ΝΔ –και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΚΡΗ». Οι διαπραγματεύσεις του Νίκου Βούτση με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων κορυφώθηκαν χθες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Αποδείχθηκε όμως πως είχαν αποτέλεσμα, αφού στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσερχόμενα χθες το μεσημέρι στην αίθουσα της συνεδρίασης εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι «σήμερα θα βρεθεί άκρη». Εκτός από τα σχόλια των βουλευτών –και της αντιπολίτευσης –που εξήραν την προσπάθεια του Βούτση, περιορίζοντας τις αιχμές μόνο κατά του υπουργού Επικρατείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «εμείς προσβλέπουμε πολύ περισσότερο στη δική σας καθαρή θέση, παρά του υπουργού». Ετσι, ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως «είναι σαφής η δέσμευση ότι το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση με ανοιχτό τον ορίζοντα σε έναν αυξημένο αριθμό αδειών», αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο 12 – 14 αδειών. «Είναι απολύτως θεμιτό στην απόφαση που θα πάρει το ΕΣΡ ότι ο (σημερινός) αριθμός μπορεί να είναι αυξημένος σε σχέση με τον παρόντα νομοθετημένο αριθμό. Στη νέα διαδικασία βεβαίως μπορεί να είναι κατά τι ή κατά περισσότερο αυξημένος» είπε χαρακτηριστικά.

ΝΙΚΗΣΑΝ ΟΛΟΙ… Βεβαίως η χθεσινή διαδικασία είχε πολλές αναγνώσεις από το κάθε κόμμα. Καθένα μιλούσε για δική του νίκη. Για παράδειγμα στη ΝΔ μιλούσαν για «μεγάλη πολιτική ήττα της κυβέρνησης», την οποία και κατηγόρησαν ότι «ετράπη σε άτακτη υποχώρηση». Επαναλάμβαναν ακόμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σταθερά υπέρ της συγκρότησης ανεξάρτητων και ισχυρών Αρχών, γεγονός που φάνηκε ήδη το προηγούμενο διάστημα με τη σύσταση των τεσσάρων από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες Αρχές μέσα σε λίγους μήνες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για «ξεκάθαρο και διπλό μήνυμα». Ποιο είναι αυτό; Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «το μήνυμα νίκης της δημοκρατίας και δικαίωσης των θέσεων και ενεργειών της Συμπαράταξης». «Πρώτοι και μόνοι αγωνιστήκαμε για τη δημιουργία ενός ακομμάτιστου ΕΣΡ, υποστηρίζοντας σθεναρά, αταλάντευτα και με πρόσκαιρο κόστος εκείνο που αποτελούσε τη μόνη θεσμικά ορθή και αξιόπιστη λύση» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Λοβέρδος, ο οποίος δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που, όπως είπε, τελικά… ασπάστηκαν τις θέσεις της Συμπαράταξης.

«Η επίτευξη συναίνεσης είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή, η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά έπειτα από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για τον διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός. Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια» τόνισε σε βραδινή δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Για «σημαντική στιγμή» μίλησε και ο Νίκος Βούτσης. Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ώστε να συγκροτηθεί αμέσως το ΕΣΡ και να εργαστεί για να υπάρξει κατ’ αρχήν διαγωνιστική διαδικασία που να φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πιο έγκυρο και σωστό αποτέλεσμα. «Θα πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς, διότι δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος, το δάσος είναι οι δεκάδες περιφερειακοί και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, ολόκληρο το φάσμα του ραδιοφώνου και η τακτοποίηση, ο έλεγχος και η ρύθμιση όλης αυτής της υπόθεσης» συμπλήρωσε.

ΓΙΑΤΙ «ΠΑΡΩΝ». Σημειώνεται ότι ο Μάριος Γεωργιάδης αιτιολόγησε σε δημοσιογράφους το «παρών» της Ενωσης Κεντρώων, υποστηρίζοντας ότι στη διακοπή της συνεδρίασης διαπίστωσε «συναλλαγές προσώπων» μεταξύ των κομμάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που, όπως είπε, δεν προχώρησε σε υπερψήφιση της λίστας των νέων μελών.