Αμερικανικός ήταν ο καφές που σερβιρίστηκε νωρίς χθες το πρωί στο Μαξίμου. Μόνο που ήταν σχεδόν παγωμένος. Η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην κορυφαία εκλογική αναμέτρηση του πλανήτη έναντι της Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε μούδιασμα στην κυβέρνηση όχι μόνο για τους λόγους που οδήγησε σε αμηχανία σχεδόν στο σύνολο των λοιπών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Κυρίως εξαιτίας του αχαρτογράφητου πραγματικού χαρακτήρα του νέου πλανητάρχη. Η κυβέρνηση είχε επενδύσει στην εκλογή της Κλίντον βλέποντας στο πρόσωπό της τη συνέχεια της φιλικής αμερικανικής πολιτικής προς τη χώρα μας. Η είσοδος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις προθέσεις του όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στο πώς θα δομήσει τη συνολική διπλωματία των ΗΠΑ. «Θα οδηγήσει ο Ντόναλντ Τραμπ τη χώρα του σε περιχαράκωση ή θα ακολουθήσει ενεργητική εξωτερική πολιτική;» ήταν ένα από τα ερωτήματα που βασάνισαν τον χθεσινό πρωινό καφέ του Μαξίμου, ο οποίος συνέπεσε με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις κάλπες που στήθηκαν στην Αμερική.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ. Βεβαίως, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κυβέρνηση Τσίπρα αθόρυβα είχε κάνει προεργασία για το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ. Οπως τουλάχιστον αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με χθεσινές του δηλώσεις, το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση είχε συστηματικές σχέσεις τόσο με τους Δημοκρατικούς όσο και με τους Ρεπουμπλικανούς. «Είχαμε συζητήσεις για τα θέματα της περιοχής, πολλές φορές και με το επιτελείο του Τραμπ, αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές και για τελευταία φορά στα τέλη Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Συγχρόνως συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και σχολίασε πως η ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις, όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση με την αμερικανική πολιτεία, τον αμερικανικό λαό». Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε και συγχαρητήρια επιστολή προς τον εκλεγμένο αμερικανό πρόεδρο εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα εμβαθυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών προς όφελος της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.

Κυβερνητική πηγή σχολίασε πως η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια. Το σχόλιο περί δημοσκοπήσεων, βεβαίως, εξυπηρετούσε και την εσωτερική επικαιρότητα ύστερα από τα ευρήματα που δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί κατά πολύ της ΝΔ και τα οποία χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως αντιφατικά. Το Μαξίμου εκτιμά ότι ασφαλώς θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στο διεθνές γεωπολιτικό σύστημα, «τις οποίες και παρακολουθούμε στενά», ενώ αρμόδιες πηγές δεν κρύβουν ότι υπάρχει γενικότερος προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Συγχρόνως όμως η εκλογή Τραμπ απορροφά αρκετή από τη λάμψη της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα. Στην πρώτη σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου για το κατά πόσον η εκλογή Τραμπ θα υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης Ομπάμα στη χώρα μας, κάτι που είχε συνδεθεί και με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, εκτιμήθηκε ότι η εξέλιξη των πραγμάτων μπορεί να μην είναι και τόσο αρνητική όσο δείχνει η πρώτη ανάγνωση. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως «δεν προκύπτει μείωση ενδιαφέροντος για το ταξίδι Ομπάμα» και ανέφεραν ότι η εκλογή Τραμπ ενδεχομένως να εξωθήσει τον απερχόμενο Ομπάμα σε πιο αποφασιστικές λύσεις. «Μπορεί να θέλει να κλείσει όλα τα ζητήματα προτού φύγει. Οι Αμερικανοί δεν θα θελήσουν να αφήσουν την ιστορία του χρέους στην τύχη της. Θέλουν να τελειώνουν με την κρίση του 2008 μια και καλή» αναφέρουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες σχολιάζοντας πως δεν βοηθάει τις ΗΠΑ η συνέχιση της αστάθειας στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι δεν διαφαίνεται κάποια ευθεία σύνδεση με τις αμερικανικές εκλογές που θα επηρεάσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ομως ο Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Επιτροπή Απολογισμού της Βουλής εμφανίστηκε συγκρατημένος. Η ανησυχία του, όπως είπε, συνδέεται με τις ασαφείς θέσεις του νέου προέδρου αλλά και με τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς στις προθέσεις Τραμπ εντάσσονται πολιτικές όπως π.χ. η μεγάλη μείωση της φορολογίας, οι οποίες θα επιδεινώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτι που σημαίνει ανατίμηση του ευρώ. Κάτι που σύμφωνα με τον Χουλιαράκη, είναι κίνδυνος αν αυξηθούν τα επιτόκια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καυτηρίασε τη στάση στελεχών της ΝΔ με ονομαστική αναφορά στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Τσιάρα, που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αποτυχία της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα. «Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αποτελεί εθνική υπόθεση στην οποία θα όφειλε να συνδράμει η αντιπολίτευση» δήλωσε ο εκπρόσωπος. Το βράδυ στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα καθοριστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους, ενώ επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στις αρχές του νέου έτους.