«Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες ή προσχηματικές αιτιάσεις, για να μην προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα, κατά νόμον» είχε δηλώσει το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Βουλής σε ό,τι αφορά τη νέα, εσπευσμένη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων με θέμα τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο Νίκος Βούτσης εκείνο το μεσημέρι έκανε επίσης γνωστό ότι ο κορμός της πρότασής του θα είναι ίδιος με αυτόν της τελευταίας φοράς. Η μοναδική διαφοροποίηση από την κυβερνητική πλευρά δηλαδή, είναι ήδη γνωστή: για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου προτείνεται ο Βύρωνας Πολύδωρας και «κατεβαίνει» στη θέση του αντιπροέδρου ο –μέχρι πρότινος υποψήφιος για την προεδρεία του –Ροδόλφος Μορώνης.

Η αποτυχία της σημερινής προσπάθειας ωστόσο, είναι προδιαγεγραμμένη. Οχι μόνο επειδή η υποψηφιότητα Πολύδωρα δεν στηρίζεται από τη ΝΔ –απαραίτητη για την απαιτούμενη συγκέντρωση των 4/5 –αλλά και γιατί, αυτή τη φορά, δεν έχει την παραμικρή συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία στον προηγούμενο τέταρτο γύρο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ είχαν δείξει συναινετική διάθεση.

Δεν είναι βέβαιο αν μετά το πέμπτο «ναυάγιο», η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση νέας λίστας υποψηφίων και νέα συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. Σε κάθε περίπτωση προέχει η ακύρωση του άρθρου 2α του νόμου Παππά που αφορά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αλλά και η νέα διάταξη για τις προσωρινές άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ωστόσο, το μοναδικό νομοσχέδιο που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια είναι η «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς Ερευνας και Διάσωσης». Αυτή, αν και στο πρόγραμμα της Βουλής έχει ορισθεί να συζητηθεί το πρωί της Τετάρτης, θα μετατεθεί πιθανότατα μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη. Ο λόγος είναι ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας θα απουσιάζει σε επίσημη συνάντηση στο εξωτερικό. Ετσι, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να φέρει σε ξεχωριστό νομοσχέδιο τις προαναφερθείσες ρυθμίσεις κι αυτό να ακολουθήσει διαδικασία κατεπείγοντος, δηλαδή να συζητηθεί μία μέρα στην αρμόδια επιτροπή κι αμέσως μετά στην Ολομέλεια.