Πρώτα η Εκκλησία, μετά η Δικαιοσύνη, η αποκατάσταση των εσωκομματικών ισορροπιών και κάπου ανάμεσα και λίγο από συνταγματική αναθεώρηση. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης πριν από την κρίσιμη συζήτηση της ερχόμενης Δευτέρας για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, και ασφαλώς πριν από το 2ο Συνέδριο του κόμματος που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα με ζητούμενο την επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.

Ο Πρωθυπουργός συνάντησε στο Μαξίμου (κατόπιν αιτήματός τους) τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς με κύριο αντικείμενο την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου που δεν περιλαμβάνει, όπως φάνηκε, καμία ονομαστική μείωση μισθών, αντιθέτως προβλέπει αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Το αναμορφωμένο ειδικό μισθολόγιο ενσωματώνει δε όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, διατηρώντας τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών. Η Πολιτεία οφείλει να αποδώσει στους δικαστικούς λειτουργούς και αναδρομικά κατόπιν σχετικής απόφασης του μισθοδικείου, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να σχολιάζει ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Στη συνάντηση στο Μαξίμου συμμετείχαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία αργότερα με δηλώσεις της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η γενική επίτροπος της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη και ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μιχάλης Ζύμης. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης. Αρνήθηκε όμως κατηγορηματικά πως στη συνάντηση κυβέρνησης και ηγεσίας της Δικαιοσύνης έγινε η παραμικρή συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο ΣτΕ. Αυτό ήταν ένα θέμα που έθιξε ο ίδιος ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι επεχείρησαν να χειραγωγήσουν μέλη του ΣτΕ είτε από την πλευρά των διαδίκων είτε από άλλες πλευρές που εξυπηρετούν πολιτικές επιδιώξεις. Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει πότε προτίθεται να συγκαλέσει εκ νέου το ΣτΕ για να συζητήσει επί του θέματος των τηλεοπτικών αδειών.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Η παρουσία των ανώτατων δικαστικών λειτουργών στο Μαξίμου προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σχολίασε πως οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών για μισθολογικά θέματα εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή. «Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν τους μισθούς των δικαστών όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές ενώσεις και όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης» ήταν το γαλάζιο σχόλιο. Το Μαξίμου θύμισε πως ο Αντώνης Σαμαράς είχε στις 6/12/2012 αναλόγου περιεχομένου συνάντηση με την ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης και τόνισε πως η ανακοίνωση της ΝΔ προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου.

Η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Το Μαξίμου ανακοίνωσε χθες τη σύνθεση της συντονιστικής επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλώντας αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο η κυβέρνηση πανηγυρίζει τονίζοντας πως κατάφερε να διεμβολίσει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εντάσσοντας στην επιτροπή πρόσωπα που διατηρούσαν σχέσεις με προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης (LSE) που είχε επαφή με τη διακυβέρνηση Σημίτη και ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είχε τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός το 2012, έχοντας σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της ΝΔ πάλι αποδέχτηκαν την πρόταση συμμετοχής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επικεφαλής της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Συντονιστής της επιτροπής είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ενώ από τον ακαδημαϊκό χώρο συμμετέχουν οι: Θάνος Δημόπουλος, Γιάννης Γκόλιας, Ναπολέων Μαραβέγιας, Πέτρος Παραράς, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Νίκος Μουζέλης. Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετέχουν οι Κώστας Αγοραστός και Ρένα Δούρου, και από τον επιχειρηματικό χώρο οι Κωνσταντίνος Μίχαλος και Αναστάσιος Τζήκας. Επίσης από τον χώρο του Πολιτισμού συμμετέχει ο Γιώργος Κιμούλης.