Επτάμισι ολόκληρες ώρες διήρκεσε χθες η ακρόαση του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά το υπό διερεύνηση θέμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος, είπε, δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» Αρχή. Η εγκριτική διαδικασία, τόνισε, είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων και των αρμόδιων εγκριτικών επιτροπών της κάθε τράπεζας.

Η κατάθεση του Γιώργου Προβόπουλου, ωστόσο, ήταν αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια των Μνημονίων. Χωρίς να κάνει εξαιρέσεις, μίλησε για λάθος επιλογές και χειρισμούς αλλά και για έλλειψη business plan στη διαχείριση των Μνημονίων. Ουσιαστικά, με τη χθεσινή του κατάθεση έδωσε τη δική του εκτίμηση στο ερώτημα που τίθεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα. Γιατί, δηλαδή, η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν έχει βγει από το καθεστώς της ύφεσης και της σκληρής λιτότητας, αλλά βυθίζεται σε αυτό για έβδομη συνεχή χρονιά; «Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι έως τρία χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια η χώρα θα ταρακουνιόταν, ωστόσο με πιο σωστές πολιτικές θα σταματούσε εκεί ο κατήφορος» υποστήριξε. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η χώρα θα μπορούσε «να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% που έχουμε χάσει σήμερα και να είχε μπει ήδη σε αναπτυξιακή πορεία, έχοντας κερδίσει και μεγάλο μέρος του 2015. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες». Αναφερόμενος στο PSI, πάντως, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως «αν το 2011 δεν εφαρμοζόταν, δεν ξέρω πού θα ήταν η Ελλάδα σήμερα».

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Σκληρή ήταν η ματιά του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όμως, σε ό,τι αφορά και την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Ερωτηθείς για το αν θα χρειαστεί και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, υποστήριξε πως «δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει, προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη». Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει για το ποιος ευθύνεται για αυτήν.

Με το ίδιο νόμισμα απάντησε ο Γιώργος Προβόπουλος και στην ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία για την εξαγωγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο που εκείνος ήταν διοικητής. «Η διακίνηση ανθρώπων και κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελεύθερη. Εάν έβαζες οποιονδήποτε περιορισμό, θα έπρεπε η χώρα να βγει εκτός Ενωσης. Τώρα, εάν μια κατάθεση είναι νόμιμη ή όχι, αρμόδιες να το ελέγξουν είναι οι φορολογικές Αρχές και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά ο περιορισμός κίνησης κεφαλαίων είναι νόμιμος μόνο εάν αποφασιστεί να υπάρξει σύστημα capital controls» είπε. Ο ίδιος τόνισε άλλωστε ότι «τα capital controls ήταν μεγάλο λάθος» κι εκτίμησε ότι «θα τα πληρώνουμε επί δεκαετίες». Μάλιστα, παρότρυνε τους βουλευτές «μη με βάζετε να πω περισσότερα» γιατί, όπως είπε, «δεν θα σας αρέσουν».

ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ευγενικές αιχμές άφησε ο Γιώργος Προβόπουλος για τον Γιάννη Στουρνάρα σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Αττικής και την περίοδο που ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομικών. Ουσιαστικά, τον κατηγόρησε ότι δεν λειτούργησε άμεσα στην επίλυση της ταυτοπροσωπίας διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου. «Ηταν μία από τις τράπεζες που είχε αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, αυτό που λέγεται διοικητική διακυβέρνηση. Οπως, για παράδειγμα, ίδιος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος. Είχα στείλει επιστολές και σε υπουργούς ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί. Υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε ούτε από τον υπουργό ούτε από την τράπεζα. Αρμόδιος ήταν τότε ο κ. Στουρνάρας. Προς το τέλος έγινε μια προσπάθεια να μπει εκεί ο κ. Μάμαλης. Τελικά με καθυστέρηση το ζήτημα λύθηκε. Υπήρξε μια πρόοδος στον δρόμο, αλλά ήταν αργή και έπρεπε να είναι πιο γρήγορη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε αντίθετος στον ισχυρισμό ότι υπήρξε, όπως ειπώθηκε, «πάρτι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι το 2010». Συγκεκριμένα, απάντησε ότι «υπήρξε διεθνώς, και όχι μόνο στην Ελλάδα, μια περίοδος “παχέων αγελάδων”, η οποία κράτησε μέχρι το 2007». Ο Προβόπουλος υπεραμύνθηκε της περιόδου που ο ίδιος βρισκόταν στο τιμόνι της Τραπέζης της Ελλάδος, λέγοντας πως με τους χειρισμούς του «αποφεύχθηκαν η κατάρρευση και η πτώχευση της χώρας». Χαρακτηριστική είναι και η φράση του πως «μικρά λάθη μπορεί να έγιναν, το μεγάλο όμως δεν το έκανα».