Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που ξέρουμε στη συνέντευξη που έδωσε ακόμα μια φορά σε πρωινάδικο, στον Γιώργο Λιάγκα, μαζί με μια υπερπαραγωγή για τον πλούτο του, τη χλιδή του και το σπιτάκι του στις Σπέτσες. Ο σταρ της πολιτικής έχει σπάσει τα κοντέρ με τις συνεχείς εμφανίσεις του. Λέει βέβαια συνέχεια πράγματα που δεν στέκουν αλλά είναι τόσα πολλά ώστε είναι δύσκολο να τα θυμάσαι την επόμενη μέρα. Ο ίδιος ξέρει ότι έτσι λειτουργεί η επικοινωνία, γι’ αυτό και πουλάει συνεχώς τον εαυτό του. Λέτε να τον πουλάει καλά;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μυστήριο. Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτόν πλην όσων προφανών έχει δώσει στη δημοσιότητα ο ίδιος για τον εαυτό του. Ερχεται από την Αμερική, όπου σύμφωνα με τη φήμη που τον συνοδεύει έκανε πολλά λεφτά – μόνος του. Ανεξαρτήτως του πώς τα έκανε, το δεδομένο είναι ότι έχει λεφτά – τα δείχνει, υποτίθεται από αστική οικογένεια κι αυτός φέρεται σαν νεόπλουτος. Ο πατέρας του επίσης είναι πλούσιος, αλλά χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Το σπίτι στις Σπέτσες, ακριβό περιουσιακό στοιχείο, όπως ελέχθη στην εκπομπή του Λιάγκα ανήκει στον πατέρα του. Αγόρασε κι ένα ακριβό σπίτι στο Κολωνάκι.

Του Κώστα Σκλαβενίτη

Με τον ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε σχέση όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο Τσίπρας φαίνεται ότι την πάτησε από τον Κασσελάκη όπως την είχε πατήσει από εκείνον ο Αλέκος Αλαβάνος: του έφαγε το κόμμα. Ο νέος πρόεδρος ψηφίστηκε σε μια σύντομη εκλογική διαδικασία «από τον λαό», σύμφωνα με την ισχύουσα θεσμικώς ανεξέλεγκτη διαδικασία, για τη φωτογένειά του και λόγω της προβολής της σεξουαλικής του ταυτότητας – οι μειονοτικές ομάδες συγκινούν τον δικαιωματικό λόγο της συγκεκριμένης Αριστεράς.

Υπάρχουν κι άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία συνάγονται από τη δημόσια παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Οπως λέει κι ένας φίλος, μας έχει πληροφορήσει ότι πήγε σε καλά σχολεία αλλά γράμματα δεν φαίνεται να έχει μάθει. Επίσης μας έχει πληροφορήσει ότι δούλεψε σε οικονομικό κολοσσό αλλά ούτε οικονομία μοιάζει να γνωρίζει – κι αυτό δεν φαίνεται μόνο στα οικονομικά προγράμματα που διαφημίζει, τα οποία είναι μια επανάληψη της παροχολογίας του διαβόητου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Τέλος, διακηρύσσει ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι πρωθυπουργός. Χωρίς πολιτικό λόγο, χωρίς δηλαδή επιχειρήματα με τα οποία θα πείσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν; Τι νομίζει, ότι όλη η Ελλάδα είναι συριζαίοι;

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας άνθρωπος χωρίς παρελθόν. Σαν ουρανοκατέβατος. Γι’ αυτόν δεν υπήρξε ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε κυβερνητική ευθύνη, δεν άφησε το κακό αποτύπωμά του στον τόπο.

Αλλά αφού όπως είπε μιλάει με τον Τσίπρα δυο φορές την εβδομάδα, ας ρωτήσει τον προκάτοχό του να του εκμυστηρευτεί τα κατορθώματά του. Να τον ρωτήσει για τις εξαγγελίες του 2014-15, αν οι ψηφοφόροι τον επιβράβευσαν που δεν έσκισε τα μνημόνια, που δεν άλλαξε την Ευρώπη, που έκλεισε τις τράπεζες, που βύθισε τη μεσαία τάξη και τη χώρα σε στασιμότητα. Κι ύστερα να νοιαστεί και ο ίδιος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης νομίζει ότι οι Ελληνες είναι εύπιστοι και αφελείς. Οτι θα τον ψηφίσουν επειδή είναι ωραίος, πλούσιος και γράφει στις οθόνες. Νομίζει ότι οι πολίτες ταυτίζονται με τους συριζαίους, που τον κολακεύουν επενδύοντας πάνω του για μια συνέχεια στην περιοχή της εξουσίας. Η εσχάτη πλάνη δεν είναι μακριά.

Ο κεντρικός τραπεζίτης

Ο Γιώργος Προβόπουλος, που πέθανε προχθές στα 74, δεν μιλούσε πολύ. Αλλά όταν μιλούσε, τα λόγια του ήταν πυκνά. Βρέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος κεντρικός τραπεζίτης, την πιο δύσκολη περίοδο της χώρας τα νεότερα χρόνια. Ηταν επιλογή του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο αμέσως ειδοποίησε ότι έρχεται καταιγίδα για την ελληνική οικονομία. Κι ήταν ο άνθρωπος που έσκασε στα χέρια του η χρεοκοπία. Με τις καταθέσεις να φεύγουν, ο Προβόπουλος συνέλαβε και εκτέλεσε το σχέδιο «λεφτά με το αεροπλάνο».

Επρεπε βέβαια να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η ένεση ρευστότητας ήταν μονόδρομος για να μην καταρρεύσει η χώρα και για να μη μεταδοθεί η νευρικότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μέσα σε δύο χρόνια, το 2010-12, κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα 5,26 δισ. ευρώ, χαρτονομίσματα των 50 και των 100 ευρώ, συσκευασμένα σε παλέτες – τα οποία διοχετεύονταν στις τράπεζες σε όλη την Ελλάδα. Ετσι αποφεύχθηκε η κατάρρευση των τραπεζών και η δημιουργία επαναστατικής συνθήκης που τόσο ονειρεύονταν οι δυνάμεις της διάλυσης.

Ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν ακόμα ο εκτελεστής του κουρέματος του χρέους και ο άνθρωπος που πρόκρινε και εκτέλεσε τη συγχώνευση των τραπεζών. Πολυδιάστατος οικονομολόγος, με μεγάλη εμπειρία, σώφρων και χαμηλόφωνος, έχει σοβαρή συμβολή στη σωτηρία της χώρας. Στα δύσκολα, ο κεντρικός τραπεζίτης αποδείχτηκε γερός κουμανταδόρος. Αντίο.