Οσο ακόμη βρισκόταν στην Νέα Υόρκη για τις ανάγκες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με την εσωτερική επικαιρότητα να βράζει, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κάτι ασύνηθες για πρωθυπουργό. Τουιτάρισε από τον προσωπικό του λογαριασμό –κοινοποιώντας στα social media –ανάρτηση για την αποψινή εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη σε σχέση με τον απολογισμό της διετούς παρουσίας του στην Ευρωβουλή.

Θεωρητικώς ο Πρωθυπουργός αναπαρήγαγε τo ποστάρισμα του ευρωβουλευτή διότι απόψε θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Παπαδημούλη, στην οποία μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα δώσει το «παρών» το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Πρακτικά, όμως, η προσέγγιση της πλευράς Παπαδημούλη σχετίζεται με την πρωθυπουργική διάθεση να επιχειρήσει ανοίγματα σε εσωκομματικές τάσεις της Κουμουνδούρου ενόψει του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 13-16 Οκτωβρίου.

Η Πλατφόρμα 2010 στην οποία ανήκει ο Δημήτρης Παπαδημούλης αποτελεί τη λεγόμενη «δεξιά φωνή» του κόμματος και τα στελέχη της (Μπαλάφας, Δούρου, Ζαχαριάδης, Μανταδάκης) υποστηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, διατηρώντας όμως την κομματική τους αυτονομία. Πριν από τη διάσπαση του καλοκαιριού του 2015 στον εσωκομματικό χάρτη η Πλατφόρμα 2010 βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αν αναζητήσει κάποιος την ανθρωπογεωγραφία της θα διαπιστώσει ότι τα μέλη της είναι όσοι από την Ανανεωτική Πτέρυγα στη διάσπαση του 2010 δεν ακολούθησαν τον Φώτη Κουβέλη και παρέμειναν στην Κουμουνδούρου, παρά τις επιφυλάξεις τους για τις συνιστώσες του τότε ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική ιστορία όμως κάνει κύκλους. Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν έκπληξη η εμφάνιση απόψε του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση του Παπαδημούλη όπου ένας εκ των ομιλητών είναι και ο Μιχάλης Σαμπατατάκης, ιδρυτικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και επί χρόνια μέλος της διοίκησης της «Αυγής». Αλλωστε εν όψει του Συνεδρίου, στην πρόσφατη κλειστή σύσκεψη που έκανε η Πλατφόρμα 2010 εμφανίστηκαν και επαναπατρισθέντα στελέχη από την παλαιά ΔΗΜΑΡ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χτίζει συμμαχίες ενόψει του Συνεδρίου. Και φαίνεται πως αναγνωρίζει ότι ο Παπαδημούλης με τη δράση του στο Ευρωκοινοβούλιο ενθάρρυνε το άνοιγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία διευρύνοντας σε πρώτο επίπεδο τις σχέσεις με τον Τζιάνι Πιτέλα, τον πρόεδρο του ΕΣΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η προσέγγιση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τους σοσιαλιστές και προοδευτικούς της Ευρώπης θα εισαχθεί και στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά και την άρνηση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο και την καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους, δείχνει καθαρά πως έχει χάσει τη διάθεσή του για προσεγγίσεις με την Κεντροαριστερά. Θεωρεί ότι η Φώφη Γεννηματά άλλαξε γραμμή για μικροπολιτικούς λόγους και ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης λοξοκοιτάζει προς τη Νέα Δημοκρατία επιζητώντας την πολιτική του διάσωση. Βεβαίως κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, παρότι εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη στάση των ηγεσιών των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι πάντοτε ανοιχτό σε συνεργασίες καθώς ούτως ή άλλως οι επόμενες κυβερνήσεις στη χώρα θα είναι συμμαχικές.

Οι πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι τα μεγάλα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα προς την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία θα γίνουν μετά το Συνέδριο, εφόσον κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και έρθει η ώρα του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Προς το παρόν, στο Συνέδριο θα επισημοποιηθεί η επανάκαμψη του Φώτη Κουβέλη και των στελεχών που τον ακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχουν επιβεβαιώσει με δηλώσεις τους τόσο ο Τσίπρας όσο και ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Στην εκδήλωση ωστόσο που θα γίνει απόψε, αναμένεται ο ίδιος ο Παπαδημούλης να προτείνει την έναρξη μονιμότερου διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας για συγκλίσεις ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου. Σημειωτέον πως η αποψινή εκδήλωση έχει τον χαρακτήρα βαρόμετρου καθώς οι διοργανωτές περιμένουν από τις παρουσίες να κατανοήσουν ποιες ομάδες ή πολιτικά ανένταχτοι είναι πρόθυμοι να συσπειρωθούν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό αναμένεται να είναι το επόμενο πολιτικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα εφόσον όμως θα έχει τελειώσει με τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης, του χρέους, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και της επιστροφής στις αγορές.

Εκ παραλλήλου συμβαίνουν και άλλα πολλά. Οπως για παράδειγμα η εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο η εφημερίδα «Εποχή», με τον τίτλο «Αριστερά στην κυβέρνηση, περιορισμοί και προκλήσεις», στην Τεχνόπολη με άτυπους διοργανωτές την ομάδα των 53. Στην εκδήλωση όμως δεν εμφανίστηκαν μόνο στελέχη των 53 αλλά και στελέχη που πρακτικά δεν ανήκουν επισήμως σε κάποια από τις τάσεις της Κουμουνδούρου. Οπως για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που ήταν και ομιλητής στην ενότητα για το διεθνές περιβάλλον, την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Προσφυγικό, αλλά και ο Νίκος Φίλης που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με αιχμή τις τελευταίες ημέρες τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών και την ενόχληση της Αρχιεπισκοπής. Στην ίδια εκδήλωση ήταν βεβαίως απολύτως φυσικό να μιλήσει και ο (ανεπίσημος) ηγέτης των 53, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος άσκησε οξύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Τσακαλώτος σχολίασε καυστικά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. «Και μόνο που δεν έχει καταλάβει ότι η λύση για τις μεσαίες τάξεις δεν βρίσκεται στη μείωση των φόρων, όλοι εμείς οι συριζαίοι θα έπρεπε να έχουμε κολλήσει στα αυτοκίνητά μας αυτοκόλλητα που να γράφουν: “Keep healthy Kyriakos”» είπε μεταξύ άλλων για να προσθέσει πως «οι απόψεις Μητσοτάκη στα θέματα της οικονομίας δεν υπάρχουν στη σημερινή Ευρώπη, βρίσκονται μόνο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Η εκδήλωση της «Εποχής» που έφερε τη σφραγίδα των 53, δεν ασχολήθηκε πάντως με την εσωκομματική κουζίνα. Οι 53 θέλησαν περισσότερο να κάνουν μια εκδήλωση καταγραφής ισχύος, παρά να θέσουν εσωτερικά ζητήματα, παρότι ο τίτλος της ήταν: «Αριστερά στην κυβέρνηση, περιορισμοί και προκλήσεις».

Το «παρών» έδωσαν από την κυβέρνηση και η Θεανώ Φωτίου και Θοδωρής Δρίτσας, ενώ συμμετείχαν και βουλευτές όπως η Αννέτα Καββαδία και Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Χάρης Γολέμης και Νάσος Ηλιόπουλος, οι γενικοί γραμματείς Ελενα Παπαδοπούλου και Σταμάτης Βαρδαρός όπως και δεκάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.

Στο συνέδριο έχει τη σημασία του πώς θα κινηθεί και η Ενωτική Κίνηση, τάση των προεδρικών (Παππάς, Σκορίνης, Βίτσας), η οποία εμφανίζει έντονη κινητικότητα προς το παρόν με κλειστές συγκεντρώσεις.