Στην οικονομία, όπως και στην πολιτική, υπάρχουν καταστάσεις που βγαίνουν και άλλες που δεν βγαίνουν με τίποτα. Πολιτικές που προχωρούν και άλλες που, εκ των πραγμάτων, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Πάρτε, για παράδειγμα, τον ΕΝΦΙΑ. Δημιουργήθηκε ένας φόρος – τέρας που έφαγε τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις και απειλεί να φάει και την τρίτη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία αντί να τον καταργήσει, όπως υποσχέθηκε, τον φούσκωσε ακόμη περισσότερο. Ε, λοιπόν, τα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ δεν βγαίνουν με τίποτα. Ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά. Τον Ιούλιο το 20% των φορολογουμένων δεν μπόρεσε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Πολλοί προσέφυγαν στη ρύθμιση των 12 δόσεων και άλλοι δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, που λήγει η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη (από τις πέντε) δόση του ΕΝΦΙΑ, φανταστείτε ποια θα είναι η συγκομιδή στο ταμείο της Εφορίας.

Αλλά και πολιτικά δεν πάει πουθενά αυτή η ιστορία του υπερφόρου στα ακίνητα, προκαλώντας μεγάλη εκλογική φθορά στη συγκυβέρνηση. Γι’ αυτό άλλωστε και οι αρχικές υποσχέσεις του υπουργείου Οικονομικών για ένα λίφτινγκ στον φόρο με τη θέσπιση μικρού αφορολόγητου για πολύ μικρές περιουσίες. Δεν βγαίνει, όμως, ούτε αυτό το ανακάτεμα χωρίς να επιβληθεί πραγματική δήμευση των (υπόλοιπων) μεγαλύτερων περιουσιών από την Εφορία αν δεν περιοριστεί ο λογαριασμός των 2,65 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι ούτε στις προθέσεις ούτε στις δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση να το επιβάλει, αφού προϋποθέτει μια ισοδύναμη μείωση των δαπανών του κράτους για την οποία απουσιάζει οποιοδήποτε σχέδιο.

Ούτε το κυβερνητικό success story της ανάπτυξης βγαίνει. Και ακόμη περισσότερο της «δίκαιης» που θα υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η αναθεώρηση επί τα χείρω των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου για το ΑΕΠ, τα οποία έδειξαν ύφεση 0,9%, ακολούθησαν τα στοιχεία για την πτώση των εξαγωγών 8% το ίδιο διάστημα και των λιανικών πωλήσεων στην αγορά κατά 5,2% τον Ιούνιο. Που σημαίνει ότι όλο και απομακρύνεται από τον ορίζοντα η επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη. Πολύ περισσότερο όταν μαζί με όλα τα άλλα βάρη (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.) από τον Οκτώβριο θα αυξηθεί –ελέω τρίτου Μνημονίου –ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ από την Πρωτοχρονιά του 2017 θα πάρουν σειρά οι φόροι στα καύσιμα και οι αυξημένες εισφορές για επαγγελματίες και αγρότες αμέσως μετά την πληρωμή των νέων (αυξημένων;) τελών κυκλοφορίας.

Τα λέει όλα η ατάκα του ΣΕΒ στο τελευταίο δελτίο του για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας: «Θα ήταν πιο φρόνιμο να εργαστούμε όλοι ώστε να έρθει η ανάπτυξη παρά να τη στολίζουμε με επίθετα (σ.σ. δίκαιη) και να τη μοιράζουμε πριν τη δούμε».