Είναι δύσκολο να ανασύρει κανείς στην επιφάνεια την άκρη του νήματος για τη νέα δικαστική παραπομπή της υπόθεσης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που όχι μόνο διασύρει τη χώρα διεθνώς αλλά κινδυνεύει να τη βάλει σε νέες περιπέτειες με τους εταίρους και δανειστές της.

Επειτα από τρία Μνημόνια, την ολοκληρωτική διάψευση απατηλών λαϊκιστικών υποσχέσεων και μια παγκόσμια οικονομική κρίση που έφερε μεγάλες ανατροπές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα το 2010 έπεσε θύμα διεθνούς συνωμοσίας για να παραδοθεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Μελαγχολικό, αν δεν πρόκειται για μια άλλου τύπου συνωμοσία, για την κάλυψη όσων ήταν πραγματικά υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010.

Σε κάθε περίπτωση όμως –και στην πιο αθώα της εκδοχή -, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πατήσει μια μεγάλη πεπονόφλουδα υιοθετώντας, με τη στάση και τις δηλώσεις της, τη λογική της ανακίνησης της υπόθεσης αυτής (στην οποία, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία του ελλείμματος το 2010 για να εμφανισθεί υψηλότερο). Αλλοι, έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, μιλούν ακόμη και για ωρολογιακή βόμβα την οποία έχει απασφαλίσει η κυβέρνηση Τσίπρα και απειλεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις με τους δανειστές, ανατρέποντας ακόμη και δεδομένα του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της χώρας. Αφήνοντας υπόνοιες με σχετικές δηλώσεις τους, ακόμη και για πιθανή παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα το 2010, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αμφισβητούν ουσιαστικά την ορθότητα των εγκεκριμένων, έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους της Εurostat, στατιστικών στοιχείων της περιόδου εκείνης, στα οποία στηρίχθηκε η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Πρόκειται για τα νούμερα, με βάση τα οποία τα κοινοβούλια των ευρωπαίων εταίρων μας ψήφισαν για την παροχή του δανείου διάσωσης της χώρας. Και η όποια αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους ισοδυναμεί με αμφισβήτηση όλου του προγράμματος. Παιχνίδι με τη φωτιά, που η ίδια η Κομισιόν με ανακοίνωσή της έσπευσε να σταματήσει υπογράφοντας την απόλυτη ακρίβεια και αξιοπιστία των στοιχείων αυτών σε αντίθεση με την περίοδο πριν από το 2010. Και ζητώντας παράλληλα από την ελληνική κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εδώ είδε το δένδρο και έχασε το δάσος. Προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγμα στην αντιπολίτευση της ΝΔ έπαιξε το χαρτί των καραμανλικών που θα ήθελαν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για τα λάθη της δική τους διακυβέρνησης, που εκτόξευσε στα ύψη του 15,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα. Ενα χαρτί που αρνείται να σηκώσει η σημερινή ηγεσία της ΝΔ.

Δεν λογάριασε όμως τον κίνδυνο στον οποίο θα έβαζε τη χώρα. Το μέγεθος του οποίου φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμη και σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στην επιστολή της Κομισιόν δείχνοντάς της τον δρόμο της Δικαιοσύνης, για να καταθέσει στην υπόθεση αν έχει στοιχεία. Ομως τα στατιστικά στοιχεία και οι αριθμοί δεν κρίνονται στα δικαστήρια αλλά από τους ελέγχους των αρμόδιων ανεξάρτητων ευρωπαϊκών και ελληνικών Αρχών λένε έγκυροι οικονομικοί παράγοντες.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν θα επιμείνει, ζητώντας και πάλι από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει δημόσια για να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία των στοιχείων της περιόδου 2010-2015. Το φάντασμα των greek statistics που αποκαλύφθηκε το 2009 στοιχειώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δεν πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία και πάλι «χάθηκε» στη μικροπολιτική.