Ηταν το 1998 όταν ένας από τους διαδεδομένους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεσμός έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Τότε, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος ήταν ο πρώτος που θα αναλάμβανε τα ηνία του νεοσύστατου Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο Διαμαντούρος εγκατέλειψε τη θέση το 2003, συνεχίζοντας την καριέρα του ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και δίνοντας τη σκυτάλη του Συνηγόρου στον Γιώργο Καμίνη. Ο δεύτερος στη σειρά Συνήγορος του Πολίτη είχε και αυτός λαμπρή συνέχεια ως δήμαρχος Αθηναίων.

Η καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καλλιόπη Σπανού βρέθηκε στο τιμόνι του Συνηγόρου μέχρι τα τέλη του 2015 οπότε και συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο θητείας σε ανεξάρτητες Αρχές και έκτοτε ανέλαβε διατελών χρέη Συνηγόρου ο νομικός – εγκληματολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βασίλης Καρύδης.

Ολοι τους κολύμπησαν στα βαθιά μαζί με τους Βοηθούς Συνηγόρους ειδικά από την έναρξη της κρίσης, οπότε και οι πολίτες στρέφονταν όλο και συχνότερα με αναφορές τους στην Αρχή ζητώντας τη διαμεσολάβησή της.

Τρεις επίσημες θητείες λοιπόν Συνηγόρων, μία ημιεπίσημη και 18 χρόνια ζωής του θεσμού. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που παραλαμβάνει ο Ανδρέας Ποττάκης μετά την προ ημερών ανάδειξή του από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ως νέου Συνηγόρου του Πολίτη. Ο τέταρτος κατά σειρά επισήμως. Με ευρύτατη μάλιστα πλειοψηφία από τη Διάσκεψη, η οποία ξεπέρασε τα απαιτούμενα τέσσερα πέμπτα των μελών της.

Το διακύβευμα για το μέλλον του θεσμού στις σημερινές συνθήκες είναι μεγάλο και ο Ανδρέας Ποττάκης δείχνει να το αντιλαμβάνεται πλήρως. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αναστρέψουμε ενδεχόμενη απόσυρση της εμπιστοσύνης των πολιτών από θεσμούς που θα μπορούσαν να επιλύσουν προβλήματα της καθημερινότητάς τους» ήταν από τα πρώτα λόγια του. Προσέθεσε μάλιστα πως ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν, είναι και οφείλει να παραμείνει θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως των ευπαθών ομάδων.

Αυτό ακριβώς φρόντισε να του επισημάνει και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του. «Η μακροχρόνια κρίση, οι μνημονιακές πολιτικές και όλες οι δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί –πάνω στις οποίες εργαζόμαστε για να κλείσουν –αφήνουν το δικό τους αδρό και επώδυνο αποτύπωμα στην κοινωνία, η οποία έχει ανάγκη συνηγορίας και επίλυσης των προβλημάτων που παράγονται» ανέφερε.

Η ενασχόλησή του με τα του Δημοσίου δεν είναι μακρά. Πριν από πέντε χρόνια ανέλαβε δημόσια θέση ως ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Λίγα χρόνια αργότερα, με υπογραφή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τοποθετήθηκε προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης. Θέση που σε λιγότερο από έναν χρόνο εγκατέλειψε, τον Φεβρουάριο του 2016.

Το όνομά του στο Δημόσιο δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Με την έννοια όμως του στενού Δημοσίου, όπως το αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα. Διότι η επαφή του με τον δημόσιο βίο είναι πλούσια. Δικηγόρος, κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο, έχει υπάρξει ερευνητής και καθηγητής σε διάσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο των δημόσιων ενασχολήσεών του βρέθηκε και στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου. Εκεί όπου συναντιόταν με τον καθηγητή της Νομικής Σπύρο Φλογαΐτη, του οποίου φέρεται να υπήρξε και αγαπημένος μαθητής.

Το όνομα του Ανδρέα Ποττάκη είχε ακουστεί και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ως «πιθανό» ή κατ’ άλλους ακόμη και «βέβαιο» για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια Κορινθίας. Τελικώς δεν συμμετείχε, αλλά το ενδεχόμενο ενασχόλησης με τα κοινά μπορεί να είναι και θέμα γονιδίων, έχοντας μεγαλώσει σε ακραιφνώς πολιτική οικογένεια.

Ο Γιάννης Ποττάκης, πατέρας του νεοεκλεγέντος Συνηγόρου του Πολίτη που απεβίωσε το 2015, ήταν άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Ανδρέα Παπανδρέου, εκλεγόταν συνεχώς με το ΠΑΣΟΚ από το 1977 έως το 1996 στην Κορινθία, ενώ ανέλαβε και κρίσιμα υπουργικά πόστα το διάστημα αυτό.

Με την ανάδειξή του ως Συνηγόρου ο Ανδρέας Ποττάκης πέρασε από όλα τα γραφεία των ειδικών επιστημόνων που στελεχώνουν την ανεξάρτητη Αρχή για να τους χαιρετήσει. Δεν τους είπε τίποτα παραπάνω, αλλά όπως αναφερόταν άφησε καλές εντυπώσεις στην πρώτη αυτή γνωριμία. Χαρακτηρίζεται εξάλλου άτομο χαμηλών τόνων.

Πλέον, αναμένεται τον Σεπτέμβριο να δώσει το στίγμα του. Να κάνει δηλαδή τις επιλογές του ως προς τη μελλοντική πορεία του θεσμού, να επιλέξει τους συνεργάτες του. Παροικούντες την Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι εκτός από τις προσωπικές πινελιές, οι οποίες είναι και αναγκαίες και αναμενόμενες, θα πρέπει να διατηρήσει και στοιχεία συνέχειας ως προς τη λειτουργία.

Πάντως σε μία από τις σπάνιες τοποθετήσεις του ο Ανδρέας Ποττάκης είχε δώσει το στίγμα του για το περσινό δημοψήφισμα. «Σε κρίσιμα σταυροδρόμια της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση οι λαοί της Ευρώπης μέσα από δημοψηφίσματα καθόρισαν την πορεία των εξελίξεων» έλεγε.