Στήριξη στην κυβέρνηση Ρέντσι για τη δημιουργία ενός κρατικού ταμείου για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ιταλικών τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός που επιβάλλει κούρεμα ομολόγων, προσέφερε χθες ο Μάριο Ντράγκι.

Οταν ρωτήθηκε για τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης δημόσιου ταμείου που θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια (public backstop). Τόνισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει συμφωνία με την Κομισιόν και ειδικότερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. «Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν υπήρχε ένας δημόσιος μηχανισμός στήριξης για τα κόκκινα δάνεια» είπε ο Ντράγκι, που με τη δήλωσή του αυτή στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της Ρώμης να κάμψει τις αντιστάσεις του Βερολίνου για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου. Ο δηλώσει Ντράγκι προκάλεσαν άνοδο των τραπεζικών μετοχών στα χρηματιστήρια με οδηγό τις ιταλικές τράπεζες.

Παράλληλα ο Μάριο Ντράγκι προανήγγειλε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης, ακόμη και να επεκτείνει αν χρειαστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως και να μειώσει τα επιτόκια, όπως είπε χθες ο Μάριο Ντράγκι, ανάλογα με τις επιπτώσεις του Brexit.

«Οι επιπτώσεις δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη ακριβώς, εφόσον όμως απαιτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο θα ενεργοποιήσει κάθε εργαλείο που διαθέτει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του Brexit. Τους επόμενους μήνες, όταν θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να επανεξετάσουμε τις συνθήκες» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Παρότι, προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές, επεσήμανε ότι μέχρι τώρα οι τράπεζες και οι αγορές αντιμετώπισαν με «αρκετή ανθεκτικότητα και θάρρος το Brexit», ο Ντράγκι δεν παρέλειψε να τονίσει την ενίσχυση της αβεβαιότητας στην ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα. Υπογράμμισε ότι το Brexit δεν φαίνεται να είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες. Πρόσθεσε όμως ότι η εκτίμηση για την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι χαμηλότερη από εκείνη του πρώτου τριμήνου.

© Bloomberg NewS