Δεν είναι αυτονόητα τα καλά λόγια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη Γερμανία. Αλλά η επιμονή της Μέρκελ σε ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό ήταν καθοριστική και αναγνωρίζεται ρητά. «Η στάση της Γερμανίας στην προσφυγική κρίση με την επιμονή της σε ορισμένα πράγματα βοήθησε πολύ την Ελλάδα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ χθες στο Βερολίνο. Στην ανεπίσημη συνάντηση έγινε ένας ενδιάμεσος απολογισμός της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στη χώρα. Ο Μουζάλας είπε ότι είναι 68.000, από τους οποίους 60.000 στην ενδοχώρα και 8.000 στα νησιά.

Η Αθήνα προσβλέπει στη βοήθεια του Βερολίνου. «Η συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση που κρατάει πολύ καιρό» είπε ο Μουζάλας στους έλληνες ανταποκριτές.

ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ. «Χρειαζόμαστε δίκαιη κατανομή των βαρών στην Ευρώπη» είπε από την πλευρά του ο Τόμας ντε Μεζιέρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Από την επίσκεψη Μουζάλα η γερμανική κυβέρνηση περίμενε ενημέρωση, ώστε να αποφασίσει αν θα ανανεώσει την αναστολή των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα που έληξε στις 30 Ιουνίου. Η αναστολή ισχύει από το 2011 μετά και την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο μεταξύ, όμως, η συζήτηση εστιάζεται στο πόσους πρόσφυγες θα πάρουν οι εταίροι από την Ελλάδα και όχι πόσους θα επιστρέψουν στη χώρα βάσει του Δουβλίνου ΙΙΙ, που ντε φάκτο δεν ισχύει πλέον. «Για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα βάσει του Δουβλίνου οι συνομιλίες θα συνεχιστούν» αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση. «Θα εξεταστεί σε συσχετισμό με την εξέλιξη των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου ΙΙΙ» είχε πει ο Ντε Μεζιέρ την άνοιξη. Αλλωστε, η Γερμανία καλύπτεται από τη σχετική απόφαση της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία έχει ορίζοντα μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο είπε ο Μουζάλας. Ενόψει και της επικείμενης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, ο Ντε Μεζιέρ ζήτησε να μην υποσταλούν οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου τώρα που ανακόπηκαν οι ροές προσφύγων. Υπάρχουν αποκλίσεις είπε ο Μουζάλας, θέτοντας ως γενική αρχή να μην αντιμετωπιστεί «ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα ως εθνικό θέμα».

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της βοήθειας που δίνει η Γερμανία στην Ελλάδα και σε διμερές επίπεδο. «Βρίσκουμε ανταπόκριση» είπε ο Γιάννης Μουζάλας, που αυτή τη φορά ζήτησε από τον Ντε Μεζιέρ συγκεκριμένη βοήθεια και σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τις νέες δομές εγκατάστασης των προσφύγων. Οι δομές θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι πρόσφυγες θα πρέπει να ισομοιραστούν στην επικράτεια, όπως ζητά η ΕΕ.

Το Βερολίνο στηρίζει επίσης το ελληνικό αίτημα για περισσότερη βοήθεια από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου ΕASO για να εντατικοποιηθεί η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στη Μυτιλήνη από τις 40 στις 100 και στη Χίο, που παραμένουν στις 10 ημερησίως.

Με ασυνήθιστη κριτική στις ανθρωπιστικές οργανώσεις αντέδρασε ο Μουζάλας στις επικρίσεις της γερμανικής οργάνωσης Pro Asyl ότι πρακτικά έχει ανασταλεί το δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα. «Είναι ψέμα, δεν υπάρχουν συνθήκες κράτησης» είπε για την καταγγελία ότι από τον Μάρτιο όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, 8.600 έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά και χιλιάδες απειλούνται με απέλαση στην Τουρκία χωρίς ουσιαστική εξέταση της αίτησης ασύλου. Μετά τις 25 ημέρες στα Κέντρα που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, «τίθενται υπό περιορισμό στο νησί» είπε ο Γιάννης Μουζάλας.