«Ο κόσμος πρέπει να έχει τα ψάρια στη διατροφή του. Είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών και όλων των μικροθρεπτικών συστατικών. Επίσης είναι καλό να επιλέγονται από διαβητικούς διότι δεν ανεβάζουν το σάκχαρο όσο άλλες τροφές» λέει ο λέκτωρ Ιατρικής Διατροφολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Μιχάλης Χουρδάκης. Προσθέτει ότι γενικά οι έγκυοι και τα πολύ μικρά παιδιά καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση πολύ μεγάλων ψαριών (όπως π.χ. ο ξιφίας). Κι αυτό διότι αυτά τα ψάρια παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στη θάλασσα και λόγω και του μεγέθους τους μπορεί να συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων που είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Για παράδειγμα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει σε ισχύ οδηγία η οποία απευθύνεται σε εγκύους, μητέρες που θηλάζουν και μικρά παιδιά και επισημαίνει πως πρέπει να μην καταναλώνουν 4 είδη ψαριών, τον ξιφία, το βασιλικό σκουμπρί, τον καρχαρία και το πλακολεπιδόψαρο από τον Κόλπο του Μεξικού διότι παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε υδράργυρο. Επίσης ο Οργανισμός συνιστά στις εγκυμονούσες να περιορίσουν την κατανάλωση λευκού τόνου στα 28 γραμμάρια την εβδομάδα.

Συστάσεις για αποφυγή κατανάλωση ξιφία από εγκύους γυναίκες και παιδιά κάτω των 16 ετών είχε απευθύνει στο παρελθόν και το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής. Οι μετρήσεις που είχε πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο το 2009 για την παρουσία βαρέων μετάλλων σε ξιφία και σολομό είχαν δείξει πως ήταν πάνω από τα όρια. Εντούτοις οι επιστήμονες του Ινστιτούτου είχαν επισημάνει πως τα όρια ασφαλείαςγια τα βαρέα τοξικά μέταλλα δεν αποτελούν πραγματικές ασφαλιστικές δικλίδες, καθώς αυτές οι ουσίες συσσωρεύονται εύκολα και εκκρίνονται πάρα πολύ δύσκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που κάνει την τοξική τους δράση αθροιστική και έντονη.

Κατά τη μελέτη του ΕΙΔ μετρήθηκαν τα όρια μολύβδου, υδραργύρου και καδμίου σε ξιφία και σολομό που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.Τα αποτελέσματα είχαν δείξει πως ο ξιφίας Μεσογείου (πιθανόν και άλλων περιοχών) είναι ένα ψάρι με ιδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο (έως και 25πλάσια ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με ψάρια που διερευνήθηκαν). Ο καπνιστός σολομός ελληνικής προελεύσεως είχε τη διπλάσια επιβάρυνση σε υδράργυρο από τα άλλα είδη σολομού, αποδεικνύοντας τη μέγιστη επιβάρυνση με τοξικά που δέχεται καθημερινά η Μεσόγειος Θάλασσα. Ο σολομός από φιορδ Νορβηγίας αγορασμένος από κατάστημα βιολογικών δεν φαίνεται να έχει μικρότερη επιβάρυνση από άλλα είδη σολομού (πλην του ελληνικού) και συνεπώς η πιο αυξημένη τιμή του πιθανόν να μην ταυτίζεται και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους καταναλωτές.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες των βαρέων μετάλλων στο οργανισμό (μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο) μπορεί να προκαλέσουν –σε μεγάλες συγκεντρώσεις –σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα, το συκώτι, τα νεφρά, το καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα. Ειδικά το κάδμιο ενοχοποιείται και για καρκίνο των οργάνων αναπαραγωγής και των πνευμόνων.