Περίπου 110.000 μοναδικοί αναγνώστες ψήφισαν στα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, που οργανώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά, με διαδικασίες που δείχνουν σαφή ωρίμαση και τάση να εξελιχθούν σε θεσμό.

Το Βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος (για βιβλία του 2015) δόθηκε από το κοινό στον Γιάννη Ξανθούλη για το βιβλίο του «Την Κυριακή έχουμε γάμο» (Διόπτρα) –σημειωτέον ότι είναι το πρώτο βραβείο που παίρνει ο δημοφιλής συγγραφέας στην 35ετή συγγραφική του καριέρα!

Το Βραβείο Ποίησης δόθηκε στην καινούργια έκδοση «Κ.Π. Καβάφης, τα ποιήματα» (Gutenberg), το Δοκιμίου, Μελέτης, Βιογραφίας, Μαρτυρίας στην Ξένια Καλογεροπούλου για το «Γράμμα στον Κωστή» (Καστανιώτης), το Μεταφρασμένου Μυθιστορήματος στο βιβλίο «Ο Κάφκα στην ακτή» του Χαρούκι Μουρακάμι σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου (Ψυχογιός), το βραβείο Ηρωίδα – Εμπνευση στη Λένα Μαντά για το «Μια συγγνώμη για το τέλος» (Ψυχογιός).

Το Βραβείο Ευ Ζην δόθηκε στο «Αθενς σπεσιάλ 2 – Λε τουρ» του Βασίλη Καλλίδη (Πατάκης), το Παιδικής Λογοτεχνίας στο «Μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού» της Λίζας Βόρβογλη σε εικονογράφηση Γιώργου Πετρίδη (Mamaya), το Εφηβικής Λογοτεχνίας στο «Δεν είμαι η αδελφή μου» της Μαίρης Σάββα – Ρουμπάτη (Μίνωας). Δόθηκαν και ειδικά βραβεία από επιτροπές: το Εκδοτικό Αποτύπωμα για την καλύτερη εκδοτική παρουσία το 2015 πήραν οι εκδόσεις Αγρα (Σταύρος Πετσόπουλος), ενώ στην πρώτη τριάδα βρέθηκαν επίσης το Μεταίχμιο και Το Ροδακιό. Το Εξώφυλλο της Χρονιάς δόθηκε στο βιβλίο «Νότος» της Κατερίνας Καζολέα (Μανδραγόρας), που βασίζεται σε έργο της Λιλιάνα Πόρτερ. Το Ειδικό Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου πήρε η Κλαίρη Γεωργέλλη για το βιβλίο «Αλέξη μη φοβάσαι» της Αλισον Φαλκονάκη (Μεταίχμιο). Το Ειδικό Βραβείο Τιμώμενης Χώρας (φέτος η Γαλλία) πήγε στο «Τετράδιο της χλόης» του γαλλοελβετού ποιητή Φιλίπ Ζακοτέ σε μετάφραση Ιωάννας Χάντζου – Κωνσταντουλάκη (Αγρα).

Τέλος, το Βραβείο Βιβλιοπωλών Public (όπου ψήφισαν οι πωλητές των βιβλιοπωλείων) πήγε, το μεν Ενηλίκων στο «Φαράγγι» της Ιωάννας Καρυστιάνη (Καστανιώτης) και το Παιδικού Βιβλίου στο «Απέναντι» του Θοδωρή Παπαϊωάννου και της εικονογράφου Ιριδας Σαμαρτζή (Ικαρος).

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Παλλάς με παρουσιαστή τον γεμάτο ζωντάνια και ουσιαστικό Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, ο οποίος ερμήνευε ένα… βιβλίο (αρχικά μιλούσε ως «γραπτός λόγος», δηλώνοντας προφορικά τα σημεία στίξης). Σημαντικό ρόλο στην τελετή έπαιξε η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου (συμμετείχε για λίγο και η μέτζο Ειρήνη Καράγιαννη) που συνόδευε μουσικά τα βίντεο και έπαιζε ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες βραβείων, ενώ το ωραίο σκηνικό (είχε μορφή βιβλίου) κατασκεύασε ο Φρέντυ Γκίζας. Εντυπωσιακή υπήρξε η στιγμή που ο κρουστός Δημήτρης Δεσύλλας συνόδευσε την Καμεράτα παίζοντας… γραφομηχανή. Η σκηνοθεσία ήταν του Χρίστου Γεωργίου, η σκηνογραφία της Δήμητρας Σπυρίδωνος, οι φωτισμοί του Βασίλη Κλωτσοτήρα, εικαστικός ήταν ο Γιώργος Τσεριώνης και στην κατασκευή εικαστικών ο Βασίλης Παπαγεωργίου. Συνολικά, στη διαδικασία μετείχαν πάνω από 150 εκδοτικοί οίκοι, με 1.300 συγγραφείς και 2.000 τίτλους.