Την ιδιοκτησία του ΕΝΦΙΑ αναλαμβάνει με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετουσιώνοντας τον εφιάλτη της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε κόκκινο χαράτσι. Οσοι είχαν αυταπάτες αναφορικά με την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή των μετεκλογικών διακηρύξεων για αλλαγές στον φόρο –μέχρι την κατάργησή του –με καθιέρωση αφορολόγητου ορίου και μεταφορά των βαρών στα υψηλότερα κλιμάκια περιουσίας διαψεύδονται πλέον πανηγυρικά.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται να διευρύνουν κατακόρυφα τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά με μεσαία ακίνητη περιουσία, σε όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγρότες και στην επιχειρηματική κοινότητα.

Με τις αλλαγές οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο 300.000 νοικοκυριά που έμεναν στο απυρόβλητο όσον αφορά τον συμπληρωματικό φόρο (με αφορολόγητο 300.000 ευρώ έως πέρυσι) πιάνονται στη διπλή δαγκάνα του φόρου ακινήτων. Το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο –που αποτελεί καπέλο στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία –υποχωρεί στα 200.000 ευρώ. Οι έχοντες ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ συγκαταλέγονται πλέον σε αυτή την κατηγορία. Των εχόντων.

ΑΓΡΟΤΕΣ, ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΙ. Προετοιμασμένοι για μεγάλες επιβαρύνσεις έως και 25% θα πρέπει να είναι και όσοι έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα ενώ αγρότες και ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων τα οποία θεωρούνται αγροτεμάχια μπαίνουν για πρώτη φορά στο κάδρο του συμπληρωματικού φόρου. Μεγάλο πλήγμα άλλωστε αναμένεται να δεχθεί και η επιχειρηματική κοινότητα. Για πρώτη φορά, μπαίνει φόρος και στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν για την παραγωγική ή επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παρότι φαινομενικά ο συντελεστής του φόρου μπορεί να θεωρηθεί χαμηλός (ένα τοις χιλίοις) η προβολή του σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα είναι ικανή να βγάλει φόρο – οδοστρωτήρα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τις αλλαγές δεν αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος του φόρου και παραμένει στα 2,650 δισ. ευρώ για το 2016, όσο ήταν και το 2015, με τα βεβαιωμένα έσοδα να ξεπερνούν τα 3,3 δισ. ευρώ και την εισπραξιμότητα του φόρου στο 81%.

ΦΟΡΟσ-ΤΕΡΑΣ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. Κατά τους υπολογισμούς στελεχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου θα οδηγήσουν σε έναν φόρο – τέρας με τη βεβαίωση να αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.
Στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών άλλωστε δεν λείπουν τα στελέχη που φοβούνται πως όταν έρθει η ώρα της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου θα επαναληφθούν σκηνές που στοίχειωσαν το 2014 την τότε κυβέρνηση όταν –εξαιτίας λαθών –βεβαιώθηκαν έσοδα 3,6 δισ. αντί για 3,3 δισ. ευρώ και βρέθηκαν αγρότες με 10 στρέμματα σπαρμένα με σιτάρι να οφείλουν ΕΝΦΙΑ 12.000 ευρώ.

Η ώρα της εκκαθάρισης δεν θα αργήσει και το πραγματικό μέγεθος των επιβαρύνσεων θα αποκαλυφθεί. Το αργότερο τον Ιούλιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα εκδώσουν τα νέα ραβασάκια και μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει έως το τέλος του 2016 ο εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ θα αναβιώσει για κάθε νοικοκυριό. Με αριστερή σφραγίδα αυτή τη φορά.

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ. Φορολογούμενος με ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και ένα σπίτι στο χωριό με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ έως πέρυσι αντιμετώπιζε ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 700-800 ευρώ αλλά γλίτωνε από τον συμπληρωματικό φόρο. Φέτος, στα 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ο συμπληρωματικός φόρος είναι 125 ευρώ, καπέλο στον ΕΝΦΙΑ.
Με τα περυσινά δεδομένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 300.000 ευρώ (το αφορολόγητο του 2015) ανέρχονταν σε περίπου 300.000 σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Το ψαλίδι στο αφορολόγητο αυξάνει τους υπόχρεους σε συμπληρωματικό φόρο σε 608.622 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σε υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας, οι επιβαρύνσεις είναι πολλαπλάσιες. Στα 500.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας ο συμπληρωματικός φόρος από τα 300 ευρώ κάνει άλμα στα 925 ευρώ ενώ όσοι έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι βέβαιο ότι θα κάνουν νέες σκέψεις για το κατά πόσο μπορούν να τη διατηρήσουν, εκτός και εάν ανήκουν στην κατηγορία των πολύ πλούσιων. Για ακίνητη περιουσία συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, μόνο ο συμπληρωματικός φόρος απαιτεί εφεξής 5.275 ευρώ έναντι 3.600 ευρώ πέρυσι ή 1.675 ευρώ παραπάνω.
Για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι πλέον σε απρόσοδες ιδιοκτησίες χωρίς δυνατότητα πώλησης σε μια αγορά νεκρή, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ αυξάνεται έως και κατά 25%. Οι συντελεστές προσδιορισμού του φόρου αυξάνονται με τον ανώτατο στα 11,250 ευρώ (από 9 ευρώ) ενώ οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα πρώτα κλιμάκια μοναδιαίας αξίας οικοπέδου.

Για ένα οικόπεδο 300 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο εντάσσεται στην 15η φορολογική ζώνη (με μοναδιαία αξία από 500,01 έως και 600 ευρώ το τετραγωνικό) ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από τα 300 στα 375 ευρώ. Για ένα οικόπεδο – φιλέτο 500 τετραγωνικών, με μοναδιαία αξία 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από τα 4.500 στα 5.625 ευρώ.

ΤΑ ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ. Χαράτσι έρχεται και για τα ξενοίκιαστα ακίνητα. Με την πρώτη μορφή του φόρου ακινήτων, το περιβόητο ΕΕΤΗΔΕ, τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν επιβαρύνονταν με φόρο.

Στη συνέχεια, η έλευση του ΕΝΦΙΑ το 2014 συνοδεύτηκε από την παροχή έκπτωσης φόρου 20% στα ξενοίκιαστα ακίνητα, έκπτωση η οποία επαναλήφθηκε το 2015. Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου απουσιάζει η έκπτωση φόρου για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει διορθωτική παρέμβαση και τα ξενοίκιαστα σπίτια θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτά που χρησιμοποιούνται.
Επιβαρύνσεις έρχονται και για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, άσχετα εάν πρόκειται για χωράφια ή για φιλέτα εκτός σχεδίου δίπλα στο κύμα, τα οποία έως τώρα εξαιρούνταν από τον συμπληρωματικό φόρο ενώ δυσάρεστες εκπλήξεις έρχονται και για την επιχειρηματική κοινότητα.

Για τις επιχειρήσεις, η καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ έφερε εξαίρεση από τον συμπληρωματικό φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Μια επιχείρηση που είχε για παράδειγμα αποθήκες χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων για να εξυπηρετεί τη δραστηριότητά της εξαιρούνταν από τον συμπληρωματικό φόρο.

ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. Το ίδιο και τα ξενοδοχεία. Τώρα, ακόμα και τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν για την παραγωγική ή επιχειρηματική δραστηριότητά τους, τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1%.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων δήλωσε χθες «άναυδη» με το μέτρο σημειώνοντας ότι σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή φόρου διαμονής, ο φόρος ακινήτων θα οδηγήσει ουσιαστικά «στην κατάρρευση του κύριου ιστού του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου και κατά προέκταση της ραχοκοκαλιάς του τουρισμού».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για δήμευση περιουσιών επισημαίνοντας –μεταξύ άλλων –ότι η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου από τα 200.000 ευρώ, «ρίχνει ολόκληρη τη μεσαία τάξη στο δόκανο μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο που βάζει ταφόπλακα στην οικοδομή, την κτηματαγορά και την οικονομία».