Μπορεί οι μαθητές και οι εξεταστές να βρήκαν βατό το χθεσινό θέμα της έκθεσης, αλλά εγώ θα δυσκολευόμουν να εκθέσω «τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας». Καταφεύγω στις απαντήσεις των ειδικών και συναντώ κάτι λέξεις από τα παλιά: ειλικρίνεια, ανιδιοτέλεια, ιδανικά, άμιλλα, πνεύμα συνεργασίας. Να τις έχουν ακούσει άραγε οι μαθητές από τους δασκάλους τους ή τους γονείς τους; Να τις έχουν συναντήσει στα βιβλία που έχουν πέσει στα χέρια τους; Αν περιμένουν πάντως να βρουν παραδείγματα από την πολιτική ζωή, την πάτησαν.

Ή μπορεί και όχι. Μερικές φορές η τρέχουσα ειδησεογραφία προσφέρει ανέλπιστες λύσεις. Πάρτε τη φιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Νικολάς Μαδούρο, όπως προκύπτει από την περίφημη επιστολή που έστειλε ο πρώτος στον δεύτερο τον Μάρτιο του 2013. Γνήσια είναι σίγουρα, ο τότε αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς αποκαλεί τον Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας και «αξιότιμο» και «σύντροφο». Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά της; Το κοινό πάθος για τον σοσιαλισμό, η κοινή αντίθεση στο «στάτους κβο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης», ο επαναστατικός κυνισμός και μια ριζοσπαστική ερμηνεία της πολιτικής ωριμότητας. Αφήστε λοιπόν τις ανιδιοτέλειες και τις άμιλλες: γνήσιος είναι ένας φίλος από τον οποίο ζητάς να κουκουλώσει ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης κι εκείνος σπεύδει να πλειοδοτήσει (απολύοντας τα θύματα).

Ή πάρτε τη φιλία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Αυτή κι αν είναι γνήσια: απ’ όλους τους ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσε να περάσει τις άγιες ημέρες του Πάσχα ο Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο. Είναι φανερό ότι οι δύο άνδρες και είναι χρήσιμοι ο ένας στον άλλον, και περνούν τέλεια μαζί, και αγαπιούνται. Οπως θα έγραφε ο Παπανούτσος, μοιάζουν ο ένας στον άλλον και η ομοιότητά τους βρίσκεται στο υψηλό ποιόν της ανθρωπιάς τους. Με λίγα λόγια, πρόκειται για τρία είδη φιλικών σχέσεων σε ένα: και «διά το χρήσιμον» και «δι’ ηδονήν» και «διά το αγαθόν». Ο Αριστοτέλης θα σήκωνε τα χέρια ψηλά.

Αλλά οι πονηρεμένοι μαθητές θα είχαν στο πιάτο το συνώνυμο που τους ζητούσαν για τη λέξη «ακατάλυτος»: ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.