Η εαρινή συμφωνία του Ζαππείου με τους κινέζους επενδυτές και η γεμάτη συμβολισμούς επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο για το Προσφυγικό θα μπορούσαν να αποτελούν δύο κορυφαίες επικοινωνιακές ευκαιρίες για το Μέγαρο Μαξίμου. Υπό άλλες συνθήκες, όμως, και όχι με την αξιολόγηση ανοιχτή.

Η ολιγόωρη αποχώρηση των τροϊκανών από την Αθήνα για να βρεθούν σε ασφαλές –και ας μην το φωνάζουν –περιβάλλον ώστε να καταλήξουν για το ελληνικό πρόγραμμα έγινε αποδεκτή χωρίς σχόλια από την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου προτίμησε να σιωπήσει παρά να αναλύσει τον σαφή υπαινιγμό πως οι θεσμοί προτίμησαν να βρίσκονται επί ώρες στα 30.000 πόδια για να αποφύγουν μια νέα διαρροή των συνομιλιών τους. Η κυβέρνηση περιορίστηκε σε μία ξερή ενημέρωση πως οι εκπρόσωποι των θεσμών πήγαν Ευρώπη για να ενημερώσουν τους επικεφαλής τους σχετικά με τη διαπραγμάτευση. Τον Τόμσεν και τους άλλους δηλαδή.

Ενδεχομένως πίσω από αυτήν τη διαπίστωση να κρύβεται κι ένας υπαινιγμός, πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη είναι persona non grata στην Αθήνα.

Ούτως ή άλλως, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει κατανοήσει πως από τη στιγμή που η Γερμανία βαδίζει αγκαζέ με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για επαναστάσεις. Και κυρίως για ρίσκα.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΙΗΜΕΡΟ. Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα κρίνει και την τύχη της αξιολόγησης. Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Η αξιολόγηση θα κλείσει είτε με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και έναρξη συζήτησης για το χρέος είτε προσωρινά και χωρίς το ΔΝΤ ώστε το Ταμείο να επανέλθει όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Ο συνολικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα στηρίζεται στο κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Απριλίου. Επομένως οποιαδήποτε άλλη πολιτική πρωτοβουλία παραμένει στο πρωθυπουργικό συρτάρι. Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να ψηφίσει μνημονιακά νομοθετήματα ακόμη και την Εβδομάδα των Παθών προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ., ιδιαίτερα απαραίτητη για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας. Θεωρητικά με βάση το πρώτο πλάνο η συγκεκριμένη δόση θα έπρεπε να είχε εκταμιευτεί τον Νοέμβριο του 2015.

Το Μαξίμου όμως δεν προσβλέπει μόνο στην εκταμίευση. Πιστεύει ότι σταδιακά η ΕΚΤ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δανείζεται με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται οι άλλες χώρες της ευρωζώνης και όχι με 1,5% και κάποια στιγμή θα ενταχθεί και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιδιωχθεί μία μίνιμουμ σύγκλιση των κειμένων –του ευρωπαϊκού και του Ταμείου –και επί της ουσίας θα διαφανεί εάν το ΔΝΤ θα μπει άμεσα στο ελληνικό πρόγραμμα με συμφωνία των Ευρωπαίων και για το χρέος ή θα περιμένει για να μπει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το θέμα θα συζητηθεί όπως διαφαίνεται και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Εκεί θα είναι και οι Τσακαλώτος και Σταθάκης.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ. Η κυβέρνηση δεν απέσυρε ποτέ το ενδιαφέρον της για τη διευθέτηση του χρέους, ωστόσο αυτήν την περίοδο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το χρέος μπορεί να συζητηθεί αμέσως μετά, λένε στο Μαξίμου, γνωρίζοντας ότι η μετατροπή 27 δισ. ευρώ σε τριακονταετές δάνειο με τη συμφωνία του Ιουλίου επιτρέπει στο ελληνικό κράτος να καταβάλλει ελάχιστα για το χρέος έως το 2022 –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι βιώσιμο.
Το Μαξίμου έβγαλε ξαφνικά το χρέος από το μεγάλο κάδρο φοβούμενο ότι ένα ανακάτεμα στην κορύφωση της αξιολόγησης μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή κι όχι διευκόλυνση. Και πράγματι. Το ΔΝΤ αμφισβητεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018 και κατεβάζει τον πήχη στο 1,5%. Εάν οι Ευρωπαίοι δεν υποκύψουν τότε αξιώνει συγχρόνως απόφαση για ελάφρυνση του χρέους. Εκ των πραγμάτων, το Μαξίμου ανησυχεί πως μία τέτοια συμφωνία θα φέρει στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα.

Η εκκρεμότητα της αξιολόγησης παγώνει κάθε άλλο σχεδιασμό για το Μέγαρο Μαξίμου, που απεύχεται ένα déjà vu του περσινού καλοκαιριού με τη χώρα σε οικονομική ασφυξία. Επομένως όλα τα άλλα έπονται. Εάν η αξιολόγηση κλείσει εντός του Απριλίου η κυβέρνηση θα έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την επίτευξη του στόχου πριν από το Πάσχα. Αν όχι, ενδεχομένως οι ψηφοφορίες να μετατεθούν για τις αρχές Μαΐου.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει ο περίπου προαναγγελθείς κυβερνητικός ανασχηματισμός. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εντοπίσει τρύπες στην κυβέρνησή του και επιθυμεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Συγχρόνως θα φροντίσει να ικανοποιήσει στο μέτρο του επιτρεπτού τον Πάνο Καμμένο υλοποιώντας όσα τού έταξε για να μην κλονιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ομως το καλοκαίρι βάζει εκ των πραγμάτων την κυβέρνηση σε άλλη τροχιά. Η αναζήτηση δυνάμει συμμάχων είναι μονόδρομος για το πρωθυπουργικό επιτελείο. Οχι ότι θα υπάρξει κάποια κρούση για συνεργασία στη Δημοκρατική Συμπαράταξη άμεσα. Απλώς σιγά σιγά θα γίνουν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης προς το ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. η πρόσφατη αναγνώριση της θετικής στάσης της Φώφης Γεννηματά απέναντι στην κυβέρνηση μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για το ΔΝΤ.