«Μόνοι, είμαστε περιορισμένοι, μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ελάτε, να παλέψουμε όλοι μαζί για όσους αδικούνται». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η ομάδα Μ.Ε.Σ.Α. (Μαζί Ενάντια στην Αδικία) το περασμένο Σάββατο στο πρώτο ανοικτό κάλεσμα στην Αθήνα που έκανε προς τα μέλη και τους φίλους της. Επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη δημόσια συνάντηση της ομάδας.

Η διαδικτυακή κίνηση Μ.Ε.Σ.Α. δημιουργήθηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα στο facebook και στόχος της είναι η κοινή – συλλογική δράση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα πρόβλημα. Για να βρει το δίκιο του ένας πολίτης που αδικείται και ταλαιπωρείται, όμως όχι παλεύοντας μόνος του, με τη βοήθεια των πολλών.

Από τον φιλόξενο χώρο του καφέ Μύρτιλλο, στο νέο πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό του Δήμου Αθηναίων στους Αμπελόκηπους (πρώην πάρκο ΚΑΠΑΨ) τα μέλη της κίνησης Μ.Ε.Σ.Α. είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, και εκτός facebook, αλλά και να προσκαλέσουν και άλλους πολίτες να ενταχθούν στην ομάδα προκειμένου να βοηθήσουν την κοινή δράση.

«Θέλουμε οι πολίτες να καταγγέλλουν στην ομάδα ένα πρόβλημα. Να μην διστάζουν» τόνισε ο δρ κοινωνικός ψυχολόγος, χορογράφος – χορευτής του χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. και οδηγός αμαξιδίου Γιώργος Χρηστάκης, ένας από τους διαχειριστές της ομάδας Μ.Ε.Σ.Α. «Αυτό που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ένα πρόβλημα και δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Όταν είμαστε πολλοί μπορούμε σίγουρα να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα» πρόσθεσε, στο ίδιο μήκος κύματος, η δημοσιογράφος Νίκη Παπουλάκου επίσης μέλος της κίνησης. Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Παναγιώτης Ντάβιος ανέφερε πως πρόκεται για μία κίνηση που στόχο έχει μεταξύ άλλων να δώσει χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες που τους απασχολεί ένα ζήτημα. «Όταν λειτουργείς σαν ομάδα μπορείς να έχεις μεγαλύτερη και καλύτερη βοήθεια» είπε.

Ο ιδιωτικός υπάλληλος και ζωγράφος Γιάννης Ζωγραφάκης από την πλευρά του, κι αυτός μέλος και εκ των διαχειριστών της κίνησης, σημείωσε πως η ομάδα Μ.Ε.Σ.Α μπορεί να μην αποτελεί πανάκεια για την επίλυση ενός προβλήματος «είναι όμως μία μορφή εκπαίδευσης για τον κόσμο. Οι πολίτες μαθαίνουν να δρουν μαζί». Συμπλήρωσε μάλιστα πως η ομάδα –τουλάχιστον ο βασικός πυρήνας της –δεν έχει κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις. «Είμαστε άνθρωποι ανεξάρτητοι, δεν υποκινούμαστε από κόμματα και ο καθένας έχει το επάγγελμά του».

Στη συζήτηση που έκαναν τα μέλη στην πρώτη τους συνάντηση είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για το πώς μπορεί να προωθηθεί ένα αίτημα, για παράδειγμα προς μία δημόσια υπηρεσία. Ή ποια μορφή μπορεί να έχει μία δράση για να έχει αποτέλεσμα.

Στον ενάμιση μήνα λειτουργίας της ομάδας περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι (2569) έχουν γίνει μέλη και επιθυμία της κίνησης είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Σύντομα δε η ομάδα θα αποκτήσει και site εκτός από την παρουσία που έχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την σελίδα της στο facebook.

Σημειώνεται ότι αρκετά από τα μέλη της ομάδας βρίσκονται στο εξωτερικό. Έτσι, μεταφέρουν στους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους από τη δράση αντίστοιχων ομάδων σε άλλες χώρες.

Η ομάδα Μ.Ε.Σ.Α.
  • 2.569 άνθρωποι έχουν γίνει έως τώρα μέλη της διαδικτυακής πρωτοβουλίας Μ.Ε.Σ.Α.

  • 1½ μήνα λειτουργίας συμπληρώνει η ομάδα

  • Γύρω στα 19 άτομα – έως τώρα – είναι ο βασικός πυρήνας της ομάδας. Αυτοί διαχειρίζονται και τη σελίδα στο facebook

  • Δικηγόροι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, μηχανικοί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες κάθε είδους είναι μέλη της κίνησης

  • Για να συμμετάσχει κάποιος στην ομάδα μπορεί να κάνει join στο γκρουπ Μ.Ε.Σ.Α στο facebook

Σκοπός της ομάδας

Σκοπός της ομάδας Μ.Ε.Σ.Α – Μαζί Ενάντια στην Αδικία είναι να δώσει έδαφος σε όλους όσους θεωρούν ότι αδικούνται στα πεδία της δραστηριότητάς τους, δηλαδή στη δουλειά τους από τους εργοδότες, ή προϊσταμένους τους, στις κοινωνικές τους σχέσεις, από άλλους ανθρώπους, από υπηρεσίες, οργανισμούς η εταιρείες (κοινής ωφελείας – ΔΕΗ,ΟΤΕ κλπ – ιδιωτικές, ή δημόσιες, ή άλλες). «Σε όσους αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση εξ αιτίας τρίτων, όσους βιώνουν αδιέξοδα εξ αιτίας κάποιας αδικίας εις βάρος τους» τονίζεται από την ομάδα.

Με τη συμμετοχή του στο γκρουπ που έχει δημιουργηθεί στο facebook θα μπορεί κανείς να εκθέτει το πρόβλημά του όχι απλά για να το μοιραστεί – η ομάδα δεν λειτουργεί σαν γραφείο παραπόνων – «αλλά για να στείλει ένα «κάλεσμα», σε όλους όσους αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ζητήματα, με μοναδικό στόχο να δράσουν συλλογικά για να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Δικηγόροι και άλλοι ειδικοί θα είναι στην διάθεση της ομάδας για να βοηθήσουν».

Η συλλογική αντίδραση μπορεί να ακολουθήσει την νόμιμη οδό για τη λύση των θεμάτων, αλλά όταν οι συνθήκες το απαιτούν μπορεί να πάρει την μορφή ακτιβιστικών δράσεων σημειώνουν οι άνθρωποι συμμετέχουν στην ομάδα Μ.Ε.Σ.Α. Όπως λένε τα παραδείγματα είναι πολλά. Αναφέρουν ότι πρόσφατα στην Γερμανία συγκεντρώθηκαν μαζικά 47.000 άνθρωποι, μέσω καλέσματος από τα κοινωνικά δίκτυα, για να διαμαρτυρηθούν στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «o2» για φουσκωμένους λογαριασμούς. Το αποτέλεσμα ήταν εταιρεία να κάνει πίσω και άρχισε να επιστρέφει χρήματα. Με λίγα λόγια η ισχύς εν τη ενώσει.

Η ομάδα θα είναι ανοιχτή σε όλους και θα λειτουργεί σαν πλατφόρμα συγκέντρωσης ανθρώπων που βιώνουν αδικία, και ως αφετηρία συλλογικών δράσεων με στόχο να την αντιμετωπίσουν. «Η ζωή είναι μια σκληρή μάχη και απαιτεί αγωνιστές που διεκδικούν τα δίκαιά τους για να γίνει πιο όμορφη» τονίζουν με νόημα.