Σε μείωση επιτοκίων και σε μεγάλη αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προχώρησε ο Μάριο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού που απειλεί την ευρωζώνη. Πρόκειται για ιστορική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου της, που σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο χρησιμοποιούν πέντε διαφορετικά όπλα που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ:

n Το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ μειώθηκε από το 0,05% στο 0%.

n Το επιτόκιο καταθέσεων που προσφέρει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες μειώθηκε από μείον 0,3% σε μείον 0,4%. Ολα τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο» προανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι.

n Στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης αυξάνονται από τον Απρίλιο οι αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 80 δισ. μηνιαίως. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο του 2017.

n Στην ποσοτική χαλάρωση θα περιλαμβάνονται πλέον, εκτός από το κρατικό χρέος, και εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε ευρώ και έχουν υψηλή αξιολόγηση.

n Η ΕΚΤ προχωρά από τον Ιούνιο σε τέσσερις νέους γύρους μακροχρόνιου δανεισμού –τετραετούς διάρκειας –των τραπεζών με χαμηλά επιτόκια. Το πρόγραμμα είναι γνωστό ως TLTRO.

Ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στη Φρανκφούρτη δεν παρέλειψε να καλέσει και τις κυβερνήσεις να λάβουν τα δικά τους μέτρα προχωρώντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Με την ανακοίνωση αυτού του καταιγισμού μέτρων το ευρώ υποχώρησε 1,4% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία του διαμορφώνεται σε 1,85 δολάρια, ενώ άνοδο σημείωσαν οι μετοχές στα χρηματιστήρια.

Οι προσδοκίες της αγοράς για επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τον πρόεδρο της ΕΚΤ ήταν αυξημένες όλες τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στην Κίνα απειλούν να υπονομεύσουν την ευρωζώνη.

Η ανησυχία που τώρα υπάρχει είναι μήπως το χαμηλό επιτόκιο καταθέσεων που προσφέρει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες μειώσει τόσο πολύ την κερδοφορία τους που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναγκαστούν να κλείσουν τις κάνουλες του δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρότι πλέον οι τράπεζες πληρώνουν την ΕΚΤ για να φυλάνε εκεί τα χρήματά τους, δεν μπορούν εύκολα να μετακυλίσουν το κόστος αυτό στους καταθέτες τους επειδή οι τελευταίοι μπορεί να αποφασίσουν να μεταφέρουν αλλού τα χρήματά τους. Οι καταθέσεις είναι η βασική πηγή ρευστότητας για τις τράπεζες.

© Bloomberg News