Το κλείσιμο των συνόρων είναι ντροπή και η όποια προσπάθεια εκδίωξης της Ελλάδας από τη Σένγκεν «απαράδεκτη» λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Τζιάνι Πιτέλα κατηγορεί την Αυστρία και τις ανατολικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της απειλής για βέτο που διατύπωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός, αν δεν υπάρξει δίκαιη ευρωπαϊκή κατανομή των βαρών του Προσφυγικού. Ο ιταλός Σοσιαλιστής που θα ανοίξει σήμερα το Συνέδριο του Ποταμιού τάσσεται υπέρ ενός ευρέος κεντροαριστερού συνασπισμού στην Ελλάδα, ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από σήμερα πραγματοποιείτε διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα. Μεταξύ των άλλων, θα επισκεφθείτε το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό μαζί με τον Γιάννη Μουζάλα. Ποιο είναι το μήνυμά σας;

Η Ελλάδα και οι Ελληνες δεν είναι μόνοι. Η ομάδα μου ήδη έδειξε στο παρελθόν ότι η όποια προσπάθεια απομόνωσης της Ελλάδας, ή ακόμη και εκδίωξής της από την ευρωζώνη ή από τη ζώνη Σένγκεν πρέπει να θεωρείται απαράδεκτη. Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα αλλά βασικό μέρος της λύσης. Γι’ αυτό ήθελα να είμαι παρών στη λειτουργία του πρώτου κέντρου μετεγκατάστασης. Είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα και ότι ένας ενιαίος ευρωπαϊκός τρόπος για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης είναι δυνατός.

Δεν είναι δίκαιη η κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση;

Καμιά χώρα δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί με τον σωστό τρόπο τόσο μεγάλες ροές προσφύγων. Υπήρξε καθυστέρηση στη δημιουργία των hotspots, αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι αυτό το πραγματικό πρόβλημα τώρα. Οι πραγματικές ευθύνες βρίσκονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πριν από λίγες ημέρες, πηγές που πρόσκεινται στην ομάδα σας χαιρέτισαν την απειλή του Αλέξη Τσίπρα για βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν δεν υπήρχε κοινή ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό. Συμφωνείτε με την απόφαση του Πρωθυπουργού να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις της 7ης Μαρτίου αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για δίκαιη κατανομή των προσφυγικών βαρών;

Η θέση του Τσίπρα υπογραμμίζει την ανάγκη για τον πλήρη σεβασμό των αποφάσεων και των δεσμεύσεων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε πνεύμα αλληλεγγύης και προς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό. Η πρόσφατη απόφαση της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών να αναλάβουν μονομερή δράση χωρίς καν να διαβουλευθούν με την Αθήνα είναι ενάντια στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ο Τσίπρας έχει δίκιο που διαμαρτύρεται. Οι εθνικές λύσεις είναι μια ψευδαίσθηση που αναβάλλει μια πραγματική και βιώσιμη λύση. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η θέση του Τσίπρα, όπως και της ιταλικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα για ευρωπαϊκή λύση, ειδικά μετά την πρωτοβουλία της Αυστρίας να βάλει περιορισμούς στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα υποδέχεται;

Δεν μπορούμε να δεχθούμε την πρωτοβουλία της Αυστρίας. Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιον να κατηγορήσουν γι’ αυτή την αισχρή κατάσταση: τις εθνικές κυβερνήσεις. Παραδόξως, είναι οι ίδιες εθνικές κυβερνήσεις που στις Βρυξέλλες ψηφίζουν και συμφωνούν υπέρ του συστήματος μετεγκατάστασης, αλλά μόλις γυρίζουν στις πατρίδες τους δεν εφαρμόζουν τα μέτρα και κατηγορούν την Ευρώπη. Με αυτή την έννοια, συμφωνώ με την κριτική του Τσίπρα και του Ρέντσι απέναντι σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις και συγκεκριμένα στις ανατολικοευρωπαϊκές. Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη, όχι μόνο στα οικονομικά οφέλη αλλά και στα πολιτικά καθήκοντα, ειδικά όταν ζητείται η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα μενού α λα καρτ απ’ όπου μπορείς να διαλέγεις όσα σε ωφελούν και να αγνοείς τα υπόλοιπα. Ποιοι έχουν λάβει περισσότερο από την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία σε οικονομική βοήθεια και αλληλεγγύη; Η όποια προσπάθεια για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας είναι απλώς ντροπή.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν είναι ομολογία της αποτυχίας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ζήτημα;

Θα προτιμούσα να μην είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε από το ΝΑΤΟ να κάνει τη δουλειά που υποτίθεται ότι συνολικά η Ευρώπη έπρεπε να κάνει. Αν η εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι περιορισμένη στον αγώνα κατά των διακινητών σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές Αρχές, αυτό είναι αποδεκτό.

Το ΠΑΣΟΚ, Tο Ποτάμι και η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ελλάδα χρειάζεταιέναν ευρύ κεντροαριστερό συνασπισμό»

Πώς βλέπετε την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει έναν ευρύτερο κεντροαριστερό συνασπισμό στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι ο χρόνος είναι ο σωστός;

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ είναι το αδελφό μας κόμμα και χαιρόμαστε που έχουμε στην ομάδα και Το Ποτάμι. Οι τέσσερις ευρωβουλευτές συνολικά συμβάλλουν τα μέγιστα στις δραστηριότητες της ομάδας. Ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ήμασταν πάντα υπέρ της δημιουργίας του ευρύτερου δυνατού συνασπισμού των κεντροαριστερών δυνάμεων. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ένας ευρύς κεντροαριστερός συνασπισμός, χωρίς αποκλεισμούς, μπορεί να βοηθήσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Οσο πιο γρήγορα επιτευχθεί αυτή η συναίνεση, τόσο το καλύτερο.

Είναι οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έτοιμοι να δεχθούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα; Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να ενταχθεί;

Δεν είναι δικό μας θέμα να αποφασίσουμε σε ποια πολιτική οικογένεια πρέπει να ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πάντα εργαζόμασταν για την επανένωση της αριστερής οικογένειας. Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά την περιθωριοποίηση των ακραίων στοιχείων από το κόμμα. Θα περιμέναμε πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει την επιθυμία του να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας. Πριν εκφράσει, όμως, την επιθυμία του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει σαφώς να ασπαστεί τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει καλέσει τον Τσίπρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Παρίσι στις 12 Μαρτίου. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο και θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εγινε ο Τσίπρας Σοσιαλιστής μόνο και μόνο επειδή τώρα εφαρμόζει ένα Μνημόνιο;

Κατ’ αρχάς το Μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με τις σοσιαλδημοκρατικές θέσεις ή την ιδεολογία. Εμείς έχουμε επικρίνει την προσέγγιση της λιτότητας και των πρακτικών της τρόικας, ειδικά στην Ελλάδα. Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί τώρα για ένα τρίτο Μνημόνιο που επιβλήθηκε από τους διεθνείς πιστωτές, λόγω του χάους που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση σεβόμενη το Μνημόνιο και γι’ αυτό αξίζει στήριξη σε αυτό το δυσάρεστο, αλλά απαραίτητο έργο. Είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνες ακόμη θυμούνται την καταστροφή που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν υπάρχει λόγος επιστροφής στο παρελθόν.

Οι νησιώτες αξίζουν το Νομπέλ

«Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να είναι ευγνώμων στους Ελληνες και στις ελληνικές Αρχές για τις ζωές που σώζουν κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι από τη Λέσβο και από τη Λαμπεντούζα αξίζουν το Νομπέλ για την υπηρεσία τους σε όλη την ανθρωπότητα».