Είναι η στιγμή που στον Περισσό περίμεναν πώς και πώς, εν είδει ρεβάνς για όσα ακολούθησαν από τον Μάιο του 2012 και μετά. Ταυτόχρονα, είναι και η στιγμή που στην κυβέρνηση ήξεραν από πέρυσι το καλοκαίρι, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, πως θα ερχόταν και ότι δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν.

Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες κυβέρνηση και ΚΚΕ διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε όλα τα επίπεδα. Από το Αγροτικό και το Ασφαλιστικό, μέχρι και το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Σε αυτόν τον πόλεμο η κάθε πλευρά προσέρχεται με τα δικά της όπλα και τους δικούς της στόχους. Και αν για το Ασφαλιστικό οι κόκκινοι συνδικαλιστές είχαν ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα το αφτί της κυβέρνησης, το Αγροτικό εξελίσσεται σε θηλιά στον λαιμό της.

Στον Περισσό αποσκοπούν στο να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από μάχη σε μάχη και να αναγορευτούν σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον δρόμο. Από την πλευρά τους, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δαγκάνα που τους έχουν στήσει οι άσπονδοι αριστεροί φίλοι με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Το οχυρό της Νίκαιας. Με μπροστάρη τον πολύπειρο αγροτοσυνδικαλιστή από την Καρδίτσα Βαγγέλη Μπούτα το ΚΚΕ έχει θέσει σε εφαρμογή το πλάνο ώστε να αναγορευτεί κυρίαρχη δύναμη στα αγροτικά μπλόκα. Η έδρα του Μπούτα, το μπλόκο της Νίκαιας στον Θεσσαλικό Κάμπο, μοιάζει με άπαρτο οχυρό. Και τρομάζει το Μαξίμου όχι μόνο γιατί είναι το μαζικότερο σε συμμετοχή, αλλά και γιατί επηρεάζει με τις αποφάσεις του και αρκετά άλλα ανά την Ελλάδα. Ακόμη ένας λόγος που το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί μεγάλο μπελά για την κυβέρνηση είναι η κοινωνική του σύνθεση. Εκεί τα περισσότερα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα κατά μήκος της Εθνικής Οδού ανήκουν σε μικρούς και μεσαίους αγρότες που τα τελευταία χρόνια στήριξαν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εκείνοι που θίγονται ακόμα και από τις βελτιώσεις που προωθεί η κυβέρνηση με τη θέσπιση του «κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Παράλληλα, ο ξεκάθαρος πολιτικός προσανατολισμός του και τα αιτήματα που καταθέτει –διαφορετικά από εκείνα άλλων δυναμικών μπλόκων όπως των Τεμπών και των Σερρών –χαλάνε την κυβερνητική καραμέλα των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, που σε συνεργασία με ακροδεξιά στοιχεία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η «απόβαση» στην Αθήνα. Το μπλόκο της Νίκαιας είναι εκείνο που διοργάνωσε το χθεσινό μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ είναι και αυτό που αρνείται πεισματικά κάθε διάλογο με την κυβέρνηση αν πρώτα δεν βγει από τη συζήτηση το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Ο Μπούτας και η παρέα του είναι φανερό πως προκαλούν έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Οπως υποστηρίζουν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικοί βουλευτές και κομματικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία διέρρεαν ότι μετά την Παρασκευή ο Μπούτας θα προετοίμαζε την υποχώρησή τους. Την ενέργεια αυτή ο κόκκινος αγροτοσυνδικαλιστής την εξέλαβε ως χτύπημα κάτω από τη μέση, που θα απαντηθεί μέσα από την κλιμάκωση των μπλόκων τις επόμενες ημέρες. Η αλήθεια πάντως είναι ότι στο Μαξίμου είχαν αναθαρρήσει από τις διαφωνίες που διαμορφώνονταν από μπλόκο σε μπλόκο όσον αφορά τη στάση που θα κρατούσαν στην πρόταση διαλόγου που τους κατέθεσε ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα, είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα το αγροτικό κίνημα θα ξεφούσκωνε, κάτι όμως που δεν προκύπτει από τις δηλώσεις των ηγετών του.

Πάντως, ενώ ο Περισσός προσπαθεί να στήσει κοινό μέτωπο των εργαζομένων της πόλης με τους μικρούς αγρότες του χωριού, εξού και η συμμετοχή του ΠΑΜΕ στο χθεσινό συλλαλητήριο, στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τρόπο να διατηρήσουν τις κοινωνικές συμμαχίες που έχτισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στηρίζουν πάρα πολλά στην ανακούφιση που μπορεί να προσφέρει στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, αλλά και έργα υποδομών που σκοπεύει να πραγματοποιήσει σε λαϊκές γειτονιές της Αττικής όπου έλαβε υψηλά εκλογικά ποσοστά, προκειμένου να ισορροπήσει τις απώλειες από τη σύγκρουση με τη μεσαία τάξη που θίγεται από το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ανακόψει την άνοδο της επιρροής του ΚΚΕ στις συγκεκριμένες περιοχές.