Με 3,5 δισ. ευρώ ρευστότητας στα ταμεία της η Εθνική Τράπεζα, μετά την πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα αποπληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της προς το ΤΧΣ και δρομολογώντας την απεξάρτηση από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ.
Με την ολοκλήρωση της πώλησης του 99,81% της Finansbank, η Εθνική θα είναι η ισχυρότερη ελληνική τράπεζα από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αναδεικνύοντας την πρόθεση της διοίκησης να κινηθεί δυναμικά προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Το ντιλ, το οποίο σφραγίστηκε σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής όπου αξιολογήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές, προβλέπει την καταβολή μετρητών 2,750 δισ. ευρώ αλλά και την αποπληρωμή από την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ χρέους μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατ. δολαρίων της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι συνολικά τη ρευστότητα του ομίλου της Εθνικής κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Με τα κεφάλαια αυτά η διοίκηση της Εθνικής σχεδιάζει να αποπληρώσει τα 2 δισ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε η τράπεζα στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησής της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επιτυγχάνοντας έτσι ετήσιες εξοικονομήσεις της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Τα CoCo’s μέσω των οποίων ενισχύθηκε κεφαλαιακά η Εθνική από το ΤΧΣ έχουν ετήσιο επιτόκιο 8%.
Παράλληλα, η Εθνική θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που της παρέχει η πώληση της Finansbank προκειμένου να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής της μέσω της αποπληρωμής ομολόγων του πυλώνα ΙΙ,

τα οποία χρησιμοποιούνται για λήψη κεφαλαίων μέσω του ELA, του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ.

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, άλλωστε, η πρόσθετη ρευστότητα ανοίγει τον δρόμο για τη σταδιακή αύξηση των χορηγήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, προέβη πέρυσι στην εκταμίευση νέων δανείων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ευρώ ήταν επιχειρηματικά, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στις προσπάθειες επαναφοράς της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Το τίμημα εξαγοράς, κοντά στη λογιστική αξία της Finansbank στις δεδομένες συνθήκες των αγορών, κρίνεται ικανοποιητικό από αναλυτές, οι οποίοι αναδεικνύουν την προσήλωση της διοίκησης της Εθνικής στην τήρηση του πλάνου κεφαλαιακής της ενίσχυσης.
«Επειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στηνΤουρκία, η ΕΤΕαπο-επενδύειαπό τηFinansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές Αρχές» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης συμπληρώνοντας: «Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε από νέα βάση τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».
Η απόκτηση της Finansbank από την Εθνική έναντι 5 δισ. δολαρίων το 2006 ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο των τραπεζών τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά χρονικά. Οι προσδοκίες πώλησης πακέτου μετοχών της Finansbank έδωσαν το έναυσμα για ένα ράλι υπερδιπλασιασμού της τιμής της μετοχής της Finansbank στο τουρκικό Χρηματιστήριο τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με αποτέλεσμα σήμερα η μετοχή να κλείσει στις 6,85 λίρες (περίπου 2,35 δολάρια).

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, η τιμή της μετοχής της Εθνικής κατέγραψε κέρδη ακόμα και πάνω από 10% για να κλείσει τελικά με άνοδο 6,13% στα 0,3420 ευρώ.