«Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα». Αυτή ήταν –σε σπαστά ελληνικά –η τελευταία κουβέντα με την οποία ο Τζον Κέρι δήλωσε τη στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης στην οικονομία και στο Προσφυγικό πριν αποχωρήσει χθες το μεσημέρι με την τεράστια αυτοκινητοπομπή του για το Ελ. Βενιζέλος. Ο Κέρι έφυγε.

Αυτό που έρχεται είναι οι βιομετρικές ταυτότητες, πάγιο και πιεστικό πλέον αίτημα των Αμερικανών προκειμένου να μην ανασταλεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa waiver (άρσης της βίζας για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ). Μαζί με αυτές έρχεται και αμερικανική βοήθεια για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αν και το τάιμινγκ της επίσκεψης – αστραπή (γεγονός για το οποίο ο Κέρι ζήτησε συγγνώμη!) ήταν κακό για την κυβέρνηση, λίγα 24ωρα μετά την πανευρωπαϊκή κριτική που δέχθηκε για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Ο Τζον Κέρι απένειμε εύσημα στην Αθήνα για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το πρόβλημα, ενώ δήλωσε συγκινημένος από τις εικόνες με τους πρόσφυγες που παλεύουν στο Αιγαίο για ένα καλύτερο μέλλον.
«Θαυμάζουμε και σεβόμαστε τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της και τίμησε τις ανθρωπιστικές αξίες και γι’ αυτό της αξίζει έπαινος» είπε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενώπιον του έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, υπενθυμίζοντας ότι το Προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα ούτε ελληνικό ούτε ευρωπαϊκό, δεν είναι καν μεσανατολικό, είναι παγκόσμιο.

Προανήγγειλε δε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν επιπλέον βοήθεια ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία υποδομών υποδοχής προσφύγων και για άλλες ανάγκες στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επανέλαβε, πάντως, ότι καμιά προσπάθεια δεν θα είναι αρκετή αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ. Αυτό δεν αλλάζει τις αμερικανικές ανησυχίες για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, τους τζιχαντιστές που έχουν διέλθει από αμερικανικό έδαφος, την ανταλλαγή αναβαθμισμένων πληροφοριών και το πάγιο αίτημά τους για την έκδοση βιομετρικών ταυτοτήτων από την Ελλάδα προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα visa waiver (άρσης της βίζας).
Οπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», το κλιμάκιο του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών που θα επισκεφθεί την Αθήνα τις επόμενες ημέρες για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα έχει ήδη εκφράσει προβληματισμούς για το αν η Ελλάδα (τελεί ήδη σε προσωρινό καθεστώς) πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις πλαστών διαβατηρίων.

Αν και διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο Τζον Κέρι δεν έθεσε το θέμα στις συζητήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά –αρκέστηκε να σημειώσει ότι το Κογκρέσο επανεξετάζει τη νομοθεσία για το visa waiver –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στην έκδοση βιομετρικών ταυτοτήτων ικανοποιώντας το αμερικανικό αίτημα. Οι λεπτομέρειες συζητιούνται ήδη από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος ήταν παρών χθες στις συναντήσεις με τον Τζον Κέρι.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Μεγάλο μέρος της συζήτησης στο υπουργείο Εξωτερικών εξαντλήθηκε στο Κυπριακό. Ο Κέρι, άρτι αφιχθείς από τη Λευκωσία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για αίσια κατάληξη και μάλιστα άμεσα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στους έλληνες συνομιλητές του ότι το μήνυμα όλων των παικτών στην Τουρκία είναι ότι έχουν τη βούληση να λυθεί το Κυπριακό. Οι Αμερικανοί επιδιώκουν τη λύση καθώς, όπως το έθεσε ο Κέρι στις συνομιλίες του, «η λύση θα είναι ένα ορόσημο – σύμβολο αν λάβει κανείς υπόψη την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή».

Υπό αυτό το πρίσμα, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και για το αν προχωρά ο διάλογος στο Αιγαίο. Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, αρκέστηκε να πει ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά» (σ.σ. αναφερόμενος στην κάλυψη της Τουρκίας για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους) και ότι επιθυμούν τη συνεργασία των δύο χωρών – συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Και βέβαια επανέλαβε την αμερικανική στήριξη στις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, για την οποία ωστόσο υπενθύμισε ότι απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Εξομολογήθηκε μάλιστα ότι στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο έλληνας Πρωθυπουργός τού εξέφρασε ως προτεραιότητα τη δημιουργία ξένων άμεσων επενδύσεων. Εξού και οι ΗΠΑ σκοπεύουν, όπως είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, να απευθύνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για δουλειές. Και ένα τέτοιο μήνυμα θα δώσει προχωρώντας τον αγωγό TAP αλλά και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, πρότζεκτ που άφησε να εννοηθεί ότι θα προσελκύσουν και αμερικανικές επενδύσεις.