Στο σημείο μηδέν βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία με τους εργαζόμενους να προειδοποιούν σε κάθε ευκαιρία την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για επικείμενο ντόμινο κατάρρευσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Η περιγραφή του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν» είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Ο μαγνητικός τομογράφος και η ακτινοσκόπηση είναι εκτός λειτουργίας, έντεκα κρεβάτια στη μονάδα εντατικής νοσηλείας παραμένουν κλειστά, οι μισές χειρουργικές αίθουσες δεν αξιοποιούνται εξ’ αιτίας των κενών σε ιατρικό και (κυρίως) σε νοσηλευτικό προσωπικό ενώ οι ελλείψεις σε υλικά πρώτης γραμμής δείχνουν την ένδεια στο ΕΣΥ.

«Για αρκετούς μήνες το 2014 δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, δεν υπήρχαν συρραπτικά και κανενός είδους πλέγμα για κήλη. Το χάλι με τα συρραπτικά και τα πλέγματα συνεχίζεται και το 2015. Το μοναδικό νοσοκομείο της Αττικής όπου όλα τα τμήματά του είναι Πανεπιστημιακά βρίσκεται στην αξιοθρήνητη κατάσταση να είναι ουραγός στη λαπαροσκοπική χειρουργική λόγω έλλειψης εργαλείων», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Έκπληξη προκαλεί και η καταγγελία των εργαζόμενων για εξάπλωση ενδονοκομειακών λοιμώξεων, εξ΄ αιτίας των ράντζων. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν, τα ράντζα έχουν μετατραπεί σε μόνιμες κλίνες στις Παθολογικές κλινικές «ενώ σιγά-σιγά γίνονται μόνιμο καθεστώς και στις Χειρουργικές Κλινικές. Αυτό βέβαια οδηγεί σε έξαρση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, όπως πχ τον Αύγουστο του 2014 όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι στη Χειρουργική Κλινική ήταν φορείς πολυανθεκτικού μικροβίου».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2015 για το Αττικόν έχει υποδιπλασιαστεί – για φέτος δεν ξεπερνά τα 61.8 εκ. ευρώ όταν το 2012 ήταν 108.9 εκ. ευρώ – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια όμως ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών (υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο στοιβάζονται στα τακτικά ιατρεία 1.500 ασθενείς) αλλά και ο χρόνος αναμονής ακόμη και για προγραμματισμένο χειρουργείο.

Στο «κόκκινο» και ο Ευαγγελισμός

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν την περασμένη εβδομάδα και οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού, καθώς εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα για τα φάρμακα του νοσοκομείου.

«Αν δεν υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, θα στερέψουμε από φάρμακα μέσα στο Δεκέμβριο», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων και καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό, κ. Ηλίας Σιώρας.