Με πολύ αδύναμη πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αριθμεί από χθες το βράδυ 153 βουλευτές, καλείται το επόμενο διάστημα να περάσει από τη Βουλή τη μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό και το δεύτερο και βαρύτερο πακέτο προαπαιτουμένων.
Μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου δημιουργείται σκηνικό τρόμου στο Μέγαρο Μαξίμου, που διαπιστώνει ότι παρά την προεκλογική δέσμευση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή της συμφωνίας, στην πορεία καταγράφονται σημαντικές απώλειες που προκαλούν τριγμούς στην κυβερνητική σταθερότητα. Και τα δύσκολα έπονται.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από το γεγονός πως μέσα σε μία ημέρα βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο αποσκιρτήσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και μία από πλευράς των ΑΝΕΛ. Ετσι, ενώ τα προαπαιτούμενα πέρασαν και τα 12 δισ. ευρώ απελευθερώνονται, δεν κατάφερε να βγει πολιτικά αλώβητη από τη χθεσινή διαδικασία και πλέον ανησυχεί για τις αντιδράσεις των βουλευτών στα επόμενα νομοθετήματα διαπιστώνοντας ότι έγινε ολόκληρη «επανάσταση» για την επιβολή φόρου στο κρασί.

Και ενώ το θέμα Σακελλαρίδη αντιμετωπίστηκε «εγκαίρως» με την αντικατάσταση του παραιτηθέντος βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να προχωρήσει στην πρώτη διαγραφή επί προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επί πρωθυπουργίας του, θέτοντας εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Στάθη Παναγούλη που απείχε επικαλούμενος το θέμα των πλειστηριασμών.

Ομοίως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος πήρε το κεφάλι του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, που από το ξεκίνημα της νέας διακυβέρνησης προκαλούσε προβλήματα στις ψηφοφορίες.

Ο Πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να διαγράψει τον βουλευτή της Β’ Αθηνών συνειδητοποιώντας ότι ο Παναγούλης δεν εισέπραξε το μήνυμα που είχε αποστείλει από νωρίς το πρωί ζητώντας την παράδοση της έδρας από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η καρατόμησή του ήταν μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και ένα ακόμη μήνυμα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι διαφωνία σε ψηφοφορία σημαίνει έξοδος από αυτήν.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ενοχλήθηκε τόσο από την αποχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη –την οποία γενικώς ανέμενε, αλλά δεν ήξερε πότε θα εκδηλωθεί –αλλά κυρίως από την απόφαση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου να αποστασιοποιηθεί χθες, την ημέρα μιας ακόμη κρίσιμης ψηφοφορίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να γνώριζε για την εσωτερική αμφιταλάντευση του βουλευτή της Α’ Αθηνών, που χθες το πρωί παρέδωσε τη βουλευτική του έδρα στον Νίκο Βούτση, ήδη από την Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον Σακελλαρίδη, ο παραιτηθείς βουλευτής ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Πρωθυπουργό που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για τη δυσκολία του να ψηφίσει το πακέτο με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο. Ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να το σκεφτεί καλά, αλλά προτού πάρει την οριστική του απόφαση «να μιλήσεις και με άλλα στελέχη».
Πράγματι τις δύο ημέρες που ακολούθησαν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης συνομίλησε με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο ανήκουν και στην ομάδα των 53, Νίκο Βούτση, Χρήστο Μαντά και Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Κανείς όμως εξ αυτών κατάφερε να τον μεταπείσει, ούτε καν ο Πρόεδρος της Βουλής με τον οποίο ο Σακελλαρίδης είχε και χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία. Τα νέα έφθασαν στο Μαξίμου γρήγορα, ενώ και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ενημέρωσε το πρωί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ο Γαβριήλ δεν θα ψηφίσει».

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραίτηση του βουλευτή ήταν ακαριαία, αναφέρουν συνεργάτες του. Τηλεφώνησε στον Σακελλαρίδη και του είπε σε ένα σχετικά ψυχρό αλλά συγχρόνως αυστηρό τηλεφώνημα πως εάν η απόφασή του είναι οριστική, πρέπει να παραδώσει την έδρα. Πράγματι δύο ώρες αργότερα ο βουλευτής της Α’ Αθηνών δήλωνε την παραίτησή του με επιστολή στον Νίκο Βούτση, ενώ σε προσωπική του ανακοίνωση γνωστοποιούσε ότι δεν μπορούσε να υπηρετήσει την κυβερνητική πολιτική.

«ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ». Στο Μαξίμου λένε ότι όλοι όσοι εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια τον προηγούμενο Σεπτέμβριο γνώριζαν εκ των προτέρων τι θα επακολουθούσε νομοθετικά, ενώ προσθέτουν πως όσοι μπήκαν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διορισμένοι. Αυτό είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. «Τον Σεπτέμβριο ήξερες τι θα αντιμετωπίσουμε. Αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό».

ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΚΑΡΔΙΑ. Στο Μαξίμου βεβαίως ξέρουν πως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν ήδη από το καλοκαίρι με το ένα πόδι εκτός. Ο ίδιος δεν θέλησε να παραμείνει στην κυβέρνηση όταν έγινε ο ανασχηματισμός, ενώ μπήκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με βαριά καρδιά θεωρώντας όπως λέει ότι «δεν έπρεπε να λιγοψυχήσω τότε που το κόμμα είχε υποστεί διάσπαση και βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση».

Στη συνέχεια όμως δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. «Δεν θέλησα να μπω στην κυβέρνηση, δεν έγινα ούτε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Συνειδητά δεν έκανα ούτε μία ερώτηση στη Βουλή» λέει στα «ΝΕΑ» τονίζοντας ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τους 10 τελευταίους μήνες. «Δεν ψάχνω για κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλυθώ» επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ενεργός στον ΣΥΡΙΖΑ.