Με μια «ψηφοφορία – παρωδία», αφού στην αίθουσα της Ολομέλειας επικρατούσε το απόλυτο πανδαιμόνιο, ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Ο «πυρετός του σαββατόβραδου» οδήγησε βουλευτές και υφυπουργούς –όπως τους Γιάννη Αμανατίδη και Δημήτρη Μάρδα –να σκαρφαλώσουν ακόμα και στο Προεδρείο προκειμένου να προηγηθούν της σειράς.

Κι αν για τους παραπάνω ή την υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, η δικαιολογία ήταν ότι έπρεπε να προλάβουν την πτήση για να επιστρέψουν στις περιφέρειές τους, δεν ισχύει το ίδιο για περιπτώσεις όπως του Νίκου Νικολόπουλου. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, κατεβαίνοντας από τα ορεινά έδρανα στο σημείο των πρακτικογράφων, ζητούσε επίμονα από τους ψηφολέκτες να ψηφίσει πριν την ώρα του. «Εσείς είστε από τον Νομό Αχαΐας. Είστε κοντά, κρατηθείτε» ακούστηκε να λέει απαυδισμένος ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στον βουλευτή.

Στην αναστάτωση συνέβαλε και η ατυχής επιλογή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασίας Γκαρά που αντικατέστησε ως νεότερη την Παναγιώτα Δριτσέλλη στον άχαρο ρόλο της εκφώνησης των ονομάτων να μην επαναλαμβάνει τι ψηφίζουν οι βουλευτές, οι οποίοι όμως δεν ακούγονταν αφού είχαν διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία της αίθουσας μακριά από τα μικρόφωνά τους. Στο σκηνικό δεν κατάφερε να επιβληθεί ο προεδρεύων και ζ’ αντιπρόεδρος Γιώργος Λαμπρούλης. Ούτε όμως και ο Πρόεδρος της Βουλής που καθόταν δίπλα του.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και στο σύνολο και στα άρθρα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η ΝΔ επί 35 άρθρων, ορισμένα από αυτά (11, 12, 14 και 16) ψηφίστηκαν με διευρυμένη πλειοψηφία αφού στηρίχτηκαν και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι. Τα εν λόγω άρθρα ρυθμίζουν θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ και των χορηγούμενων αδειών καθώς και τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.

Η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που ψήφισε «όχι σε όλα» –ως απουσία με νόημα θεωρείται αυτή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος δεν έστειλε ούτε και την τυπική επιστολική ψήφο (σ.σ. δεν προσμετράται στο σύνολο). Τα λοιπά κόμματα, αν και τάχθηκαν αρνητικά, είτε υπερψήφισαν κάποια άρθρα είτε δήλωσαν «παρών». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η αντιφατική στάση του Ποταμιού –είχε ψηφίσει την περασμένη Πέμπτη «Ναι» επί της αρχής, στη συνέχεια καταψήφισε όλα τα άρθρα πλην των πέντε που υπερψήφισε.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε για μια ακόμη φορά στις αρμοδιότητες που παρέχει το νομοσχέδιο στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τα ΜΜΕ –να προσδιορίζει τον αριθμό των αδειών –και στον υπουργό Οικονομικών –την τιμή εκκίνησης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διάταξη «δημιουργεί μια θερμοκοιτίδα διαπλοκής, κολάζει μέχρι και παπά» και πρόσθεσε, «μην μας πείτε κύριε Πρωθυπουργέ ότι προβλέπεται η «αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ», αφού καλά γνωρίζετε ότι αυτή μπορεί να αγνοηθεί από τον υπουργό». Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε αντί για «αιτιολογημένη γνώμη» να υπάρχει η «σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «ο Νίκος Παππάς διεκδικεί με αυτόν τον νόμο τον ρόλο του τροχονόμου της διαπλοκής και προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς που έκαναν και αρκετοί από τους προκατόχους του». Από τη ΝΔ ο υποψήφιος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση «ημι-αυταρχισμό» και υποστήριξε ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει να ορίζεται από την αγορά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι το πρόβλημα του νομοσχεδίου δεν είναι ο αριθμός των αδειών αλλά οι κάτοχοι.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ. Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε και με τη διάταξη που αφορά την αποχώρηση των μελών ΕΣΡ. Εντονη ήταν η αντίδραση του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έκανε λόγο για «καθεστωτικού χαρακτήρα παρέμβαση». «Ολα σε εκκρεμότητα, όλα υπό εκβιασμό. Αλλη μία έκφανση της κυβέρνησης να δημιουργήσει άλλο καθεστώς στους θεσμούς» υποστήριξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Με το αίτημά του για απόσυρση της διάταξης συντάχθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα μείνουν αριθμητικά κολοβές οι Αρχές –γατί συζητάμε;». Τελικώς ο Νίκος Παππάς προχώρησε σε αναδιατύπωση της διάταξης προκειμένου να γίνεται σαφές ότι η αποχώρηση αφορά μόνο τα μέλη των οποίων οι θητείες έχουν λήξει.