Τη σφραγίδα στην αμερικανική στροφή της κυβέρνησης και το τέλος των πειραματισμών με τη Μόσχα αναμένεται να βάλει η επίσημη επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου (13-14). Της πρώτης επίσκεψης αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια και κάτι μετά την έλευση της Χίλαρι Κλίντον, θα προηγηθούν επισκέψεις και κινήσεις που ήδη έχουν θέσει την ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων για το επόμενο διάστημα.

Ως προπομπός της έλευσης Κέρι θα λειτουργήσουν η άφιξη της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για την Ευρώπη και την Ευρασία Βικτόρια Νούλαντ, στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και η επίσκεψη του βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ μία ημέρα μετά. Αν και σε πρώτη ανάγνωση ασύνδετες, οι δύο επισκέψεις συνδέονται άμεσα, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ενεργειακά Αμος Χοχστάιν στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με τον Νίκο Παππά και τον Πάνο Σκουρλέτη πριν από λίγες ημέρες.

Αυτό που δεν ανακοινώθηκε ποτέ και έγινε υπό συνθήκες μυστικότητας ήταν μια συνάντηση που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί, ο Χοχστάιν είχε συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά και τον βούλγαρο ομόλογό του Ντάνιελ Μίτοφ. Σημειώνεται ότι ο απεσταλμένος του Κέρι για τα ενεργειακά, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο είχε διαμηνύσει τόσο στον Κοτζιά όσο και στον Παππά ότι με τη συμπεριφορά της και με την προώθηση του αγωγού Turkish Stream η Ελλάδα «από μέρος της λύσης, γίνεται μέρος του προβλήματος». Είχε υπενθυμίσει μάλιστα στην ελληνική πλευρά ότι αν προχωρούσε στον αγωγό με τη Μόσχα, θα έπρεπε να ξεχάσει τον TAP, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και τις συνδεόμενες με αυτούς επενδύσεις.

ΤΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟ. Ολα άλλαξαν στη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Ούτως ή άλλως, το ελληνοαμερικανικό ειδύλλιο είχε προαναγγελθεί με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα βρήκε πιο ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον από ό,τι στις Βρυξέλλες στην υπόθεση του ελληνικού χρέους και όχι μόνο. Στη Νέα Υόρκη ο Χοχστάιν επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης, δηλαδή του Νότιου Διαδρόμου που εξασφαλίζει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, εναλλακτική που εξασφαλίζει ο TAP και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός. Επιπλέον, φρόντισε στη συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών να είναι παρών και ο βούλγαρος ομόλογός του. Ο Κοτζιάς φέρεται να επέμεινε στο πώς θα εξασφαλιστούν οι επενδύσεις για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και ο αμερικανός απεσταλμένος τον διαβεβαίωσε ότι θα το φροντίσει η αμερικανική πλευρά. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Αθήνα, όπου ο Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον Χοχστάιν και με τη βουλγάρα ομόλογό του, ενώ σε λίγες ημέρες (21 Οκτωβρίου) αναμένεται να επισφραγιστεί η συμφωνία σε συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας (κλείστηκε στη Νέα Υόρκη).

Τα ενεργειακά, εξάλλου, οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο Κυπριακό και άλλα θέματα που θέλει να βάλει στην ατζέντα η Ουάσιγκτον θα αποτελέσουν τον βασικό λόγο της επίσκεψης της Νούλαντ στην Αθήνα για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Τζον Κέρι, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στις 13 ή στις 14 Νοεμβρίου.

Ενδιαμέσως, στις 25 Οκτωβρίου ο Κοτζιάς θα επισκεφθεί την Κύπρο. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι το θέμα των εγγυήσεων που έχει θέσει η ελληνική πλευρά βρίσκει ευήκοα ώτα και ότι ο βασικός λόγος της επίσκεψης Κοτζιά στη Λευκωσία είναι η σχετική συνεννόηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ. Το Κυπριακό θα βρεθεί ψηλά και στην ατζέντα του Τζον Κέρι στην Αθήνα. Εξίσου ψηλά, όμως, αναμένεται να βρεθεί και το Σκοπιανό, καθώς οι Αμερικανοί θα ήθελαν να δουν λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας και μάλιστα εδώ και τώρα. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν προαναγγείλει Αθήνα και Σκόπια υποτίθεται ότι προετοιμάζουν το έδαφος για την ουσία της συζήτησης, αλλά η σκοπιανή πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη στην παρούσα φάση να το συζητήσει. Και, βέβαια, θα συζητηθεί το θέμα της τρομοκρατίας. Οι Αμερικανοί δεν έχουν ξεχάσει το νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου και την υπόθεση Σάββα Ξηρού που προκάλεσε κρίση στις διμερείς σχέσεις και προφανώς θα ζητήσουν εγγυήσεις ότι ο τρομοκράτης δεν πρόκειται να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.