Επανυπολογισμό με περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων –στη βάση τωννέων ενιαίων κανόνων που θα καθιερώσει το νέο Ασφαλιστικό –σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Οι περικοπές τόσο στους ήδη συνταξιούχους άνω των 1.000 ευρώ όσο και στους μελλοντικούς συνταξιούχους θεωρούνται πλέον δεδομένες μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής σοφών και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ενιαίων κανόνων αναπλήρωσης και εισφορών, επιβεβαιώνοντας ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα θα έχουν μεγαλύτερη αναπλήρωση της σύνταξης, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες.«Αν κάποιος έπαιρνε 1.000 ευρώ σύνταξη, θα έχει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης είτε ήταν εργαζόμενος πριν είτε ήταν εργαζόμενος μετά» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασιας.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, το οποίο θα επιφέρει τα πάνω κάτω στις συντάξεις, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου με διάλογο – εξπρές. Αγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή, καθώς και το ύψος των περικοπών.

Η φιλοσοφία του νομοθετήματος θα είναι: μικρότερες συντάξεις με περισσότερα χρόνια δουλειάς – μετά και τη γνωστή μνημονιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση(σ.σ. αυξάνονται σταδιακά έως την 1η Ιανουαρίου 2022 προκειμένου να κλείσει κάθε δυνατότητα πρόωρης εξόδου σε ηλικίαπριν από τα 67ή πριν από τα 62, με παράλληλη όμως συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης).

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Στο πόρισμά της η επιτροπή σοφών «φωτογραφίζει» τις περικοπές όχι μόνο στους νέους αλλα και στους σημερινούς συνταξιούχους, προτείνοντας ενιαίους κανόνες τόσο στις εισφορές –ενιαίο ποσοστό, ενιαία βάση υπολογισμού του ποσοστού –όσο και στις παροχές. Με το προωθούμενο μέτρο θα αλλάξει ο ισχύωνυπολογισμός της σύνταξης, όπως π.χ. με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο – ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία, καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.
Κατά την επιτροπή, «το ποσοστό αναπλήρωσης θα καθοριστεί με αναλογιστική μελέτη και επικαιροποιημένα στοιχεία. Σε περίπτωση που μετά την εφαρμογή των ενιαίων κανόνων για όλους τους παλιούς και νέους, για κύρια και επικουρική σύνταξη, προκύψουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των απονεμόμενων συντάξεων χωρίς τις περικοπές και των συντάξεων που εφεξής θα απονέμονται, αυτό το χάσμα θα πρέπει να εναρμονιστεί, να γεφυρωθεί».
Το νέο ψαλίδι στις συντάξεις είναι αναπόφευκτο δεδομένου ότι:
1. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει σχεδόν 4 δισ. ευρώ ή το 12,7% από φέτος μέχρι το 2018 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες βάσει της μνημονιακής συμφωνίας. Κατά 1,5% πρέπει να περικοπούν φέτος,κατά 5,8% το 2016 και κατά 5,4% το 2016-17.
2. Καταγράφονται (προϋπολογισμός 2016) εκτροχιασμός του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων το 2015, που αναμένεται να εκτιναχθεί στο 1,5 δισ. ευρώ (έναντι προϋπολογισμού 750 εκατ.) και αντίστοιχα υπέρογκο έλλειμμα 2,8 δισ. ευρώ το 2016, το οποίο θα περιοριστεί τελικά στο -1,6 δισ. ευρώ λόγω των μέτρων που ψηφίστηκαν ήδη και εφαρμόζονται βάσει του 3ου Μνημονίου. Η εκτίμηση για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι για φέτοςθα καταγράψουν έλλειμμα 1,672 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 704 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό για την τρέχουσα χρονιά.