Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, το οποίο όμως ήδη «απορρίφθηκε» από τους πολίτες, όπως προκύπτει από τα σχόλια στην ηλεκτρονική διαβούλευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να μην υπάρξουν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, το οποίο δέχθηκε «βροχή» παραπόνων και διαμαρτυριών από φορολογουμένους κατά τη δημόσια διαβούλευση που άρχισε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας – διήρκεσε μόλις 37 ώρες.

Στην πλατφόρμα Opengov.gr φορολογούμενοι διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση χτυπά την ακίνητη περιουσία, ιδίως τη μικρή και μεσαία.

Πολλές αντιδράσεις καταγράφονται και για το θέμα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων, αλλά και τη φορολόγηση με ΕΝΦΙΑ ακόμη και κτιρίων άνω των 100 ετών τα οποία δεν χρησιμοποιούνται και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν.

Αρκετοί διαμαρτύρονται, επίσης, για την κατάργηση της δυνατότητας επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως προβλέφθηκε από το άρθρο 39 του Ν.4331/15, κάτι που βάζει τέλος στην μικρή ελάφρυνση των εισφορών για τη διετία 2015-2016.

Συνολικά υποβλήθηκαν 377 σχόλια επί της διαβούλευσης, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ με δεδομένη τη μικρή διάρκεια της διαδικασίας. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση την Τρίτη στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με στόχο να έχει ψηφισθεί το αργότερο το Σάββατο.

Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια στο Opengov.gr:

– «Νομοσχέδιο που δεν λαμβάνει υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα του πλήθους των μελών του οικογενειακού νοικοκυριού… είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ», έγραψε ο χρήστης Αντώνης.

– «Απαλλάσσονται τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ? απαράδεκτο και παράνομο! -καταργούνται αναδρομικά οι τετελεσμένες ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία? απαράδεκτο και παράνομο! -φορολογείτε και πάλι τον ΕΝΦΙΑ με σκόπιμα φουσκωμένες τιμές ζώνης? απαράδεκτο και παράνομο!» σημειώνει ο χρήστης ΤΑΣΟΣ.

– «Η διαβούλευση σας είναι για; το θεαθήναι μόνον ως αποδεικνύει το ως άνω κείμενο σας που για τόσον περίπλοκες πολυπληθείς διατάξεις δίδει μηδαμινό χρόνο μελέτης τους», σημειώνει ο χρήστης Ευριπιδης Μπίλλης, αναφερόμενος στη σύντομη διάρκεια της διαβούλευσης.

– «Οι σαραντάρηδες μάλλον ποτέ δεν θα πάρουμε σύνταξη. Αλλά ζητάτε να πληρώνουμε αυξημένες εισφορές. Ακόμη και οι νυν συνταξιούχοι επιβαρύνονται από τις περικοπές κι ας πλήρωναν τις εισφορές τους όπως επιβαλλόταν. Το Δημόσιο περιορίστε το για να αποφευχθούν αυτά που γίνονται επί πέντε χρόνια και συνεχίζονται δυστυχώς» γράφει η Ελένη.

Στο Αρθρο 02 Ρυθμίσεις για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και άλλες διατάξεις, ο χρήστης elina γράφει:

– «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε σαν σημαία της την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σαν φόρου άδικου, παράλογου και παράνομου. Και ορθώς. Τώρα διατηρεί και επεκτείνει αυτό το τερατούργημα και μας καλεί να τον ξαναπληρώσουμε.

Η σκαστή παρανομία έχει πολλές πλευρές, και συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ».

– «Σταματήστε επιτέλους να αντιμετωπίζετε τα ενοίκια ως χρήματα από τον ουρανό. Το εισόδημα από τα ενοίκια δεν πρέπει να φορολογείται ξεχωριστά αλλά να προσμετράται στο υπόλοιπο εισόδημα. Είναι δυνατόν αν κάποιος είναι άνεργος και έχει ένα εισόδημα από ενοίκια 5000 Ευρώ να πληρώνει φόρο ενώ αντίστοιχα οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν αφορολόγητο 9000 Ευρώ. Πρέπει να υπάρχει ένα αφορολόγητο ποσό ως ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα άσχετα από την πηγή του εισοδήματος. Σαφώς και δεν πρέπει να υπάρξει διάκριση στην επιβολή φόρου σε επαγγελματικά ακίνητα και οικίες. Εφόσον, πληρώνουμε φόρο κατοχής ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για ακίνητα που δεν προσφέρουν κανένα εισόδημα, το όποιο εισόδημα θα πρέπει να προσμετράται στο συνολικό εισόδημα και να φορολογείται αναλόγως. Η απαξίωση της κατοχής ακίνητης περιουσίας δε βοηθά τον τύπο. Κάποτε οι Έλληνες αποταμίευαν βοηθώντας άμεσα το τραπεζικό σύστημα για την απόκτηση κατοικίας. Σήμερα δεν ενδιαφέρεται κανένας, ακόμη και αυτοί που μπορούν, να αποταμιεύσει ένα ευρώ. Τα ακίνητα στήριξαν την Ελληνική οικονομία τόσο από τους διάφορους φόρους αγοράς, μεταβίβασης κ.λπ. αλλά και από τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και χρήματα που έμειναν στον τόπο. Καλή η παγκοσμιοποίηση αλλά να ξέρετε ότι η Ελληνίδα γιαγιά δεν πάει κρουαζιέρα αλλά κάνει μαρμελάδες το καλοκαίρι για να φυλάξει τα χρήματα από τη σύνταξη για το σπίτι της εγγονής. Δηλαδή επειδή στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μικροιδιοκτήτες και όλα τα ακίνητα τα έχουν εταιρίες διαχείρισης ακινήτων πρέπει να γίνει και εδώ το ίδιο;», σημειώνει ο χρήστης Έλενα.

Στο Αρθρο 03 Τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο χρήστης Βασιλειος Καλαματιανος παρατηρεί:

– «Αναποτελεσματικοι και ανικανοι υπουργοι και κρατικοι λειτουργοι διατηρουν και αυξανουν τον φορο πολυτελειας στα οχηματα.Καθε χρονο ανακοινωνουν αλλαγη του τροπου εφαρμογης απο τα κυβικα στην αξια του αυτοκινητου η οποια και τελικα δεν εφαρμοζεται. Οχηματα με εμπορικη αξια 6000 υρω να φορολογουνται με 880 τελη κυκλοφοριας και 1780 φορο πολυτελειας ετησιως.

Αυτο δεν ειναι υγιης φορολογηση ειναι αρπαγη περιουσιας. Την καταργηση της αστικης ταξης με τους να τους κανουμε ολους φτωχους σε ενα κρατος δεν θα ειναι επιτυχια των κυβερνωντων.

Ο εξαναγκασμος στην καταθεση πινακιδων εχει ως αποτελεσμα το κρατος να χασει τους φορους του αυτοκινητου αλλα και φορους απο την καταναλωση βενζινης, ανταλακτικων κτλ.».

– Ο χρήστης Μανώλης σημειώνει: «Είναι αθλιότητα να φορολογείται ο πολύτεκνος, όπως ο άγαμος… δεν βλέπω να διορθώθηκε όπως υποσχεθήκατε προεκλογικά για θεσμοθέτηση αφορολόγητου παιδιών… και κατάργηση φόρου πολυτελείας σε πολυτεκνικά αυτοκίνητα».

– «Ντροπή για τα τέλη κυκλοφορίας εμείς οι πολύτεκνοι να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά λόγω του υψηλού κυβισμού των αυτοκινήτων μας που είναι για να μεταφέρουμε με ασφάλεια τα παιδιά μας και όχι για επίδειξη πλουτισμού.Πρέπει να υπάρχει κάποια ελάφρυνση ώστε να μπορούμε με αξιοπρέπεια να ζήσουμε», γράφει ο χρήστης Αργύρης.

Στο Αρθρο 05 Τροποποίηση διατάξεων ν.4321/2015, ο χρήστης Δημήτρης Ε.Σ. παρατηρεί: «Μας λέτε ότι σε μιά ρύθμιση 100 δόσεων, δλδ. ΟΚΤΩΜΙΣΗ ΕΤΩΝ, άν δεν πληρωθεί η τρέχουσα δόση χάνεται η ρύθμιση. Δηλαδή μέσα σε οκτώμιση χρόνια δεν πρέπει ποτέ για κανένα να υπάρξει στη ζωή του έκτακτη κατάσταση ή ανωτέρα βία. Αυτό μας λέτε, χωρίς να εξηγείτε το λόγο που δεν γίνεται αποδεκτή η πληρωμή της καθυστέρησης, με την ήδη σήμερα προβλεπόμενη επιβάρυνση μετά έναν ή και δύο μήνες. Πως φαντάζεστε ότι θα πληρώσει, ο δυσκολευόμενος την μια δόση, όλο το ποσό της οφειλής του;; Και πως φαντάζεστε ότι μπορούν ένα εκατομμύριο οφειλέτες να λειτουργούν σαν ρομποτάκια επί οκτώμιση χρόνια;;».

– Ο χρήστης Ανάπηροι 67% σημειώνει: «Είναι παράνομο να αλλάζετε νόμο ενώ ο πολίτης έχει ενταχθεί σε ρύθμιση με συγκεκριμένα δεδομένα. Εκτός αυτού, το κριτήριο για περιουσία μέχρι 150.000 ευρώ για να μην επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις ή τόκους τη στιγμή που θα προσδιοριστεί με αντικειμενικές 2007 και όχι σημερινές είναι προφανές οτι περιλαμβάνει τη μεγάλη κοινωνική ομάδα των μικρομεσαίων που δεν τους έχει απομείνει εισόδημα για να πληρώσουν αυτούς τους εξωφρενικούς φόρους. Δεν το γνωρίζετε; Ή τελικά στόχος είναι οι περιουσίες μας; Το ίδιο και το κριτήριο η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή του να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος, π.χ. εισόδημα 12.000 ευρώ, οφειλή 5.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις!!!! Πού θα τα βρούμε, έχετε κάποια απάντηση με επιχειρήματα;».

– Και ο χρήστης Ευαγγελος υποστηρίζει: «Πριν τις εκλογες το Γεναρη ο ΣΥΡΙΖΑ ειχε υποσχεθει,δοση για οφειλες ιση με το 20% του εισοδηματος του οφειλετη και αμεση παυση ποινικω διωξεων και κατασχεσεων. Τωρα πως γινεται οι ιδιοι ανθρωποι να θεωρειτε τη δικια σας αρχικη προταση λανθασμενη και να κανετε αλλα ειναι θεμα. Το να πληρωσουν σε λιγοτερες δοσεις οσοι εχουν ειναι λογικο.Για αυτους που τα εισοδηματα τους δεν φτανουν για να καλυψουν τα χρεη και τα εξοδα διαβιωσης τους εχει γινει προβλεψει?? Μηπως πρεπει να δειτε το καθε χρεο ξερωστιτα? Μηπως πρπεπει να διαγραφουν χρεη που ο οφειλετης δεν μπορει να αποληρωσει και να μεινουν οσα μπορει?? Εχει καποιο νοημα να μενει ενα χρεος βεβαιωμενο την ωρα που το κρατος ξερει οτι αυτο δεν θα πληρωθει ποτε?? Αλλο το δεν πληρωνω αλλα εχω και αλλο το δεν πληρωνω επειδη δεν εχω! Απλη λογικη ειναι. Με την ιδια λογικη που το κρατος λεει στος δανειστες οτι το χρεος δεν ειναι βιωσιμο ετσι πρεπει να κανει και το κρατος προς τους πολιτες! Ολοι στο ιδιο τσουβαλι ειναι αδικο και δεν φερνει αποτελελσμα.Αν γινει αυστηροτερος ο νομος ξαφνικα ο κοσμος θα βριε λεφτα???

Πριν τιμωρησετε και οδηγησετε σε αυτοκτονιες το κοσμο καλσεστε τον να δειτε μαζι τα χρεη του τη περιουσια και τι μπορει να πληρωσει και τι οχι.Να γινει επιτελουν ξεκαθαρισμα ,να ξερουμε ποσα πραγματικα μπορουν να πληρωθουν και ποσα οχι.».

Στο Αρθρο 7, ο χρήστης Ίων Ιωάννου γράφει:

«Θερμή παράκληση να διαβάζει κάποιος αρμόδιος τις παρατηρήσεις μας, διότι αντανακλούν την κραυγή αγωνίας ενός μαστιγωμένου Λαού. Μα μας αγνοείτε.

Ένα επαναλαμβανόμενο απαράδεκτο φαινόμενο είναι και η προσκόλληση στην αναδρομικότητα των ρυθμίσεων. Κύριοι, αφού ρυθμίσατε μην ξερρυθμίζετε, εκτός εάν γίνεται προς το ευνοϊκότερο, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. Αλλά βλέπουμε το αντίθετο, κατά σύστημα. Έτσι όμως αναιρείται η σοβαρότητα του Κράτους και καταπατείται η αρχή της «εύλογης εμπιστοσύνης» που πρέπει ο πολίτης να έχει προς αυτό. Και βέβαια καταρρακώνεται η αρχή της «ασφάλειας δικαίου» και γενικά όλες οι ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ του Δικαίου. Και δεν απομένει, παρά να πάμε εμείς οι νομικοί να σκίσουμε τα πτυχία που μας έδωσαν οι Πανεπιστημιακοί μας «δάσκαλοι» που μας έμαθαν τι σημαίνει ΔΙΚΑΙΟ. Και όλα αυτά, επειδή κάποιοι θέλουν μηχανισμούς αυτόματης συλλογής εσόδων, ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ και χωρίς να τους «πρήζουν το συκώτι» κάποιες ΒΑΣΙΚΕΣ νομικές αρχές και νομικά εμπόδια.

Ένα άλλο απαράδεκτο φαινόμενο είναι η ομαδοποίηση των φορολογουμένων σε ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. Δεν τους νοιάζει καν που όλα τα Συντάγματα, οι Διεθνείς Συνθήκες και Διακηρύξεις Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μιλάνε για Ατομικά Δικαιώματα και όχι για ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ. Όπως στον Άγιο Πέτρο ο άνθρωπος πηγαίνει μόνος του και ατομικά, έτσι και εδώ θεωρείται άτομο ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ και αν επιθυμεί κάνει οικογένεια, αλλά όπως την θέλει εκείνος. Άρα μπορεί να κάνει οικογένεια με ξεχωριστά ταμεία και περιουσιακή αυτοτέλεια (που προβλέπει ο νόμος), αλλά δεν του το αναγνωρίζει η Εφορία. ΓΙΑΤΙ;;;;; Για να σουμάρει τα εισοδήματα και να διογκώνονται, ώστε να έχει να φορολογήσει πολλαπλάσια φορολογική ύλη;;; Είναι δίκαιο αυτό;;; Και γιατί να έχει και αυτό αναδρομική ισχύ, και να καταλαμβάνει όσους εγκλωβιστήκαμε, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε σύμφωνο συμβίωσης όπως ο κ. Πρωθυπουργός, ή κανένα σύμφωνο αλλά απλή συμβίωση. Και γιατί να την πληρώνει ο σύζυγος, που είναι σε διάσταση με τη σύζυγο, που πεισμώνει και δεν συμμετέχει καθόλου με τα εισοδήματά της, αλλά δεν χωρίζουν για πολύ διάστημα, όσο είναι μικρά τα παιδιά;;;;

Συνοψίζοντας, θα τονίσουμε και πάλι: Όταν ένα Δημόσιο είναι άδικο, παράγει παρανομία και απείθαρχους και άδικους πολίτες. «Από το κεφάλι …το ψάρι».

Στο Αρθρο 08 Εγκλήματα φοροδιαφυγής – Ποινικές κυρώσεις, ο χρήστης Καλτσας Δημητρης σημειώνει:

– «Δεν ξερω ποιοι ειναι αυτοι που σκαρφιζονται τετοιους νομους που απλως θελουν να τιμωρησουν τον απλο κοσμο,και δεν ξερω πως ειναι δυνατον να παρεις απο αυτον που δεν εχει αφου ηδη τον εχεις ξεζουμισει.αυτο που ξερω ειναι οτι τετοιου ειδους νομοθετηματα το μονο που κανουν ειναι να φορτωνουν στον κοσμακη οσα εχουν «χαθει» απο τα δημασια ταμεια.δεν διαβασα τιποτα για τους υποκρυπτομενους φοροφυγαδες,μιας και εγω ειμαι ενα θυμα εξαπατησης και χωρις να το καταλαβω βρεθηκα να ειμαι υποχρεος στο κρατος.πριν αποφασισεις να κανεις μια διωξη αγαπητο κρατος,ψαξε το ποιον του καθενος.δεν κοστιζει χρηματα,αλλα σωζει ζωες….

οσο για τα μετρα ,δεν εχει λογικη να κλεινεις μια επιχειρηση,αν ειναι παραβατικη,κανεις απλα μια δεσμευση περιουσιας,την αφηνεις να λειτουργει με κρατικη επιτηρηση,και λαμβανεις ενα ποσο φορολογικα,και αφηνεις και τον κοσμο που εργαζοταν να εργαζετε».

Στο Αρθρο 11, ο χρήστης ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΗΛ. αναφέρει: «Καταργώντας το άρθρο 39 του 4331/15 ακυρώνετε ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης ενός κλάδου που εδώ και πάνω από 5 χρόνια χαροπαλεύει. Μας δόθηκε μια μικρή δυνατότητα, να ρυθμίσουμε προηγούμενες οφειλές, να εξυπηρετήσουμε τις νέες οφειλές μας και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο ταμείο, να μειωθούν τα έσοδα του ΕΤΑΑ, να είμαστε συνεχώς ανασφάλιστοι χιλιάδες μηχανικοί και να μην έχουμε καμία πιθανότητα επιβίωσης χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα».

Για το ίδιο θέμα, ο χρήστης Γεώργιος Γιαννόπουλος σημειώνει:

Η επιχειρούμενη αναδρομική κατάργηση του δικαιώματος των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ να επιλέξουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία μου φαίνεται εντελώς παράλογη και πιστεύω ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν, δηλαδή ούτε τους ασφαλισμένους, ούτε το ΕΤΑΑ. Δεδομένης της σημερινής κατάστασης, θα μειωθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών και περισσότεροι ασφαλισμένοι θα βρεθούν χρεωμένοι με εισφορές που δεν θα μπορούν να καταβάλουν.

Οφείλω ακόμα να επισημάνω ότι η υπό ψήφιση διάταξη επαναφέρει την άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε σχέση με εκείνους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι είχαν αποκτήσει το ίδιο δικαίωμα ήδη από το 2014 και εξακολουθούν (ορθώς βέβαια) να το διατηρούν.

Στο Αρθρο 13, ο χρήστης ΒΑΣΩ σημειώνει: «καλά καταλαβαίνω;; Εδώ υποκρίπτεται αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου;;».