Το ένα πλήγμα μετά το άλλο δέχεται η γερμανική οικονομία. Μετά το σκάνδαλο της Volkswagen, χθες ανακοινώθηκε ότι οι εξαγωγές τον Αύγουστο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2009, ενώ σημαντική πτώση κατέγραψαν και οι εισαγωγές.

Σαν να μην έφταναν αυτά, το κερασάκι στην τούρτα ήρθε λίγη ώρα μετά, όταν ο Τζον Κράιαν, διευθύνων σύμβουλος της Deutche Bank, προανήγγειλε ότι η τράπεζα πρόκειται στις 29 Οκτωβρίου να ανακοινώσει ζημιές ύψους 6,2 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, που θα είναι πιθανώς οι μεγαλύτερες εδώ και μια δεκαετία. Οι ζημιές οφείλονται αφενός στα μεγάλα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη Deutche Bank, αφετέρου στο χαμηλό τίμημα που εισέπραξε από την πώληση της θυγατρικής της Postbank. Ως αποτέλεσμα, η DB προχωρά σε διαγραφή στοιχείων ενεργητικού ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Τα νέα είναι τόσο άσχημα, ώστε η τράπεζα εξετάζει να παγώσει τα μπόνους στο προσωπικό και για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια να μη διανείμει μέρισμα στους μετόχους.

Στο μέτωπο των εξαγωγών, τα στοιχεία για τη βουτιά τον Αύγουστο διέψευσαν και πάλι τις προβλέψεις των αναλυτών. Κατέγραψαν μείωση εξαγωγών κατά 5,2%, που σημαίνει ότι διαμορφώθηκαν στα 97,7 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για πτώση μόλις 0,9%. Κακά μαντάτα για το Βερολίνο ήρθαν και από το μέτωπο των εισαγωγών. Μειώθηκαν κατά 3,1%, στα 78,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2012. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας περιορίστηκε στα 19,6 δισ. ευρώ έναντι υψηλότερης πρόβλεψης για 22,5 δισ. ευρώ.

Δεν είναι μόνο η θερινή περίοδος, σχολιάζουν οι αναλυτές, κατά την οποία μειώνεται παραδοσιακά η οικονομική δραστηριότητα (εξαγωγές/εισαγωγές). Είναι μια σειρά από ενδείξεις πως η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό, με πρώτη την Κίνα, αρχίζει να αφήνει πλέον τα σημάδια της και στη Γερμανία. Κι όλα αυτά όταν οι πιθανές επιπτώσεις από το σκάνδαλο της VW δεν έχουν ακόμη φανεί.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η μείωση (1,8%) των βιομηχανικών παραγγελιών του Αυγούστου, κάτι που επίσης δεν είχαν προβλέψει σωστά οι αναλυτές. Λίγες ημέρες νωρίτερα έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%.

Παρά τα κακά νέα από τη Γερμανία, οι αγορές που τελούσαν εν αναμονή και της ανακοίνωσης των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed αντέδρασαν μάλλον συγκρατημένα.

© Bloomberg News