Μειώνει στο 3,1% το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πρόβλεψη για τη φετινή παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να μετατραπεί ξανά σε εστία κρίσης και αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την ευρωζώνη. Οπως επισημαίνει το Ταμείο, παρά την υπογραφή της συμφωνίας με τους πιστωτές, σε περίπτωση επιστροφής της αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθούν πιέσεις στις αγορές. Μάλιστα η αστάθεια αυτή στο χρηματοοικονομικό πεδίο και στις αγορές ομολόγων είναι πιθανό να μεταδοθεί στο σύνολο της ευρωζώνης.

Στην τελευταία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), το ΔΝΤ ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της Αθήνας εκτιμώντας ότι το 2015 το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 2,3% και το 2016 η ύφεση θα περιοριστεί στο 1,3%.

Δεδομένου πάντως ότι η ανάκαμψη σε όλη την ευρωζώνη θα είναι μέτρια, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς δυσμενέστερες μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας των αρχών του έτους. Για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η έκθεση εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,4%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι. Ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμη προβολή το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2020 η Ελλάδα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% του ΑΕΠ.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο 3,1%, έναντι 3,3% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουλίου. Σχετικά με το 2016, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία είναι 3,6%, και πάλι χαμηλότερα από το 3,8% που ήταν η πρόβλεψή του τον Ιουλίου.

Το «ιερό δισκοπότηρο» της ισχυρής και συγχρονισμένης παγκόσμιας επέκτασης παραμένει ακόμη άπιαστο όνειρο, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Ομπστφελντ.

Εξι χρόνια μετά την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από τη μεγαλύτερη και βαθύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, η εικόνα δείχνει άνιση παγκόσμια ανάκαμψη από την Αυστραλία μέχρι τη Γερμανία.

Για τις ΗΠΑ, το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,6% το 2015 και 2,8% το 2016. Η οικονομία της ευρωζώνης κατά την πρόβλεψη του ΔΝΤ θα αναπτυχθεί 1,5% και 1,6% αντίστοιχα φέτος και του χρόνου, ενώ η Ιαπωνία 0,6% και 1% αντίστοιχα. Για την Κίνα, το Ταμείο κράτησε την προηγούμενη πρόβλεψή του για επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 6,8% το 2015 από 7,3% το 2014 και περαιτέρω επιβράδυνση το 2016 στο 6,3%.

© Bloomberg News